Suoraan sisältöön

HKL:n pyöräilypalvelut

Fillari vie vauhdikkaasti stadissa

Helsinki on pyöräilijän kaupunki. Kaupungin tavoitteena on lisätä pyöräilyn osuutta liikenteessä, ja HKL on ottanut hoitaakseen kaupunkipyöräjärjestelmän kehittämisen ja pyöräilyyn liittyvien palvelujen tarjoamisen Helsingissä.

Ruoholajdessa Baanalla palveleva Pyöräkeskus tarjoaa työkaluja ja opastusta omatoimiseen polkupyörän huoltamiseen sekä infoa kaupunkipyöristä. Pyöräkeskuksella hoituvat niin parhaiden pyöräilyreittien kysyminen kuin renkaiden täyttö. 

Helsingin uusi kaupunkipyöräpalvelu avattiin toukokuussa 2016. Ensin käytössä oli 500 pyörää ja vuonna 2017 palvelu kasvoi täyteen mittaansa 1500 pyörän laajuiseksi. 2018 ja 2019 kaupunkipyörillä pääsi ajamaan Helsingissä jo huhtikuussa. Toukokuussa 2018 Espoo sai 70 pyöräasemaa ja 700 pyörää. Myöhemmin samana kesänä Espooseen asennettiin vielä 35 pyöräasemaa ja pyöriä tuli 350 lisää. Vuonna 2019 kaupunkipyöriä oli käytössä 2410 ja asemia 241. Uusia asemia saatiin Pohjois ja Itä-Helsinkiin. 

Kauden alkaessa 2021 kaupunkipyöriä oli 3 520, ja pyöräasemia oli 242.  HKL laajensi kaupunkipyöräpalvelua Helsingissä, jonne tuli kauden aikana 105 uutta asemaa ja 1 050 uutta pyörää. Uudet asemat asennettiin vaiheittain touko- ja kesäkuun aikana. Kaikki uudet pyörät tulivat käyttöön jo ennen juhannusta.

Espoossa pyöräasemia on 110. Espoon asemat sijoittuvat Kaakkois-Espooseen ja Leppävaaraan. Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräpalvelu toimii yhtenä kokonaisuutena.

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä Helsingin kantakaupungissa liikkuville ja ne toimivat osana joukkoliikenteen matkaketjua tukien kestävää liikkumista. Kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään HSL:n kaupunkipyöräsivustolla.

HKL rakentaa myös polkupyörien liityntäpysäköintipaikkoja. Pyörille järjestetään liityntäpysäköinti tärkeimpiin liikenteen solmukohtiin, joista on helppo siirtyä joukkoliikennevälineeseen. Pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteensulauttamisella voidaan vähentää henkilöautoliikennettä ja hiilidioksidipäästöjä, millä vastataan kaupungin ympäristötavoitteisiin.

Lue kaupunkisuunnitteluviraston pyöräilykatsaus 2019, jossa esitellään Helsingin pyöräliikenteen kehitystä, kaupunkilaisten mielipiteitä, pyörä- liikennehankkeita sekä pyöräilypalveluita.

Tutustu pyöräliikenteen suunnitteluohjeeseen