Suoraan sisältöön

Ohjeita matkustajalle

Tälle sivulle on koottu raitiovaunumatkustamiseen liittyviä ohjeita. Voit kääntyä raitiovaununkuljettajan puoleen kaikissa matkustamiseen liittyvissä asioissa. Yleisiä ohjeita Helsingin joukkoliikenteessä matkustamisesta löydät HSL:n sivuilta.

Miten maksan matkani?
Matkakortilla tai kännykällä maksat matkasi helposti ja tavallista kertalippua edullisemmin. Matkakorttiin voi ladata kautta tai arvoa. Mobiililipun täytyy olla voimassa ennen vaunuun nousemista. Voit ostaa kertalipun myös pysäköintiautomaatista tai matkalippuautomaatista. Lisää tietoa lipuista HSL:n sivuilla.

Mitä minun tulee huomioida noustessani raitiovaunuun?
Anna poisjäävien matkustajien poistua vaunusta ennen kuin itse nouset sisään. Hitaammin liikkuvien kannattaa käyttää kuljettajaa lähinnä olevaa ovea. Raitiovaunujen ovet menevät automaattisesti kiinni, kun niiden välistä ei ole hetkeen kuljettu. Sulkeutuvat ovet saa avattua uudelleen nappia painamalla. Sulkeutumisen voi myös estää varmistamalla, että valokennon edessä on jotakin. Ovien turvareunat varmistavat, että ovi aukeaa uudelleen, jos sen väliin on jäänyt jotakin.

Minne jätän lukemani ilmaislehden?
Jos et ota ilmaislehteä mukaasi, palautathan sen takaisin lehtikassiin.

Milloin pysähtymisnappia tulee painaa?
Paina pysähtymisnappia hyvissä ajoin, kuitenkin vasta sitten, kun vaunu on poistunut edelliseltä pysäkiltä.

Saako raitiovaunussa juoda kahvit?
Raitiovaunussa syöminen ja juominen ei ole suositeltavaa. Matkustajan on huolehdittava, etteivät mukana olevat elintarvikkeet sotke vaunua tai muita matkustajia. Suljetussa pakkauksessa olevia elintarvikkeita voi kuljettaa vaunussa mukanaan. Kannella suljetusta kahvimukista voi juoda kahvia, jos huolehtii siitä, että ei sotke vaunua.

Saako raitiovaunussa kuljettaa polkupyörää?
Polkupyörien ja kovin suurten kantamusten kuljettaminen raitiovaunuissa ei ole turvallisuussyistä sallittua.

Saako raitiovaunussa kuljettaa lemmikkiä?
Lemmikkieläinten kuljettaminen sylissä tai kiinnipidettynä on sallittu, kunhan tästä ei aiheudu häiriötä muille matkustajille.

Saako raitiovaunussa tupakoida?
Tupakointi raitiovaunuissa on kielletty. Vältäthän tupakointia myös pysäkkialueella.

Saako raitiovaunuun nousta rullaluistimet jalassa?
Turvallisuussyistä rullaluistimet jalassa ei saa matkustaa raitiovaunulla. Rullalautaa on kannettava. Myös pysäkeillä rullaluistelu ja -lautailu on kiellettyä.

Miten kuljetan lastenvaunuja raitiovaunussa?
Lastenvaunupaikat ovat raitiovaunuissa edestäpäin katsottuna toisten ovien luona. Matalalattiavaunuissa on lisäksi yksi paikka heti kuljettajan takana. Lastenvaununappia painamalla ovet pysyvät auki pidempään. Vaunut nostetaan korkealattiaisen ratikan kyytiin ja sieltä pois aina työntöaisa sisäänpäin. Vaunujen oviaukoista mahtuvat 62 cm leveät vaunut, matalalattiaratikkaan tai -välivaunuun tätä leveämmätkin.

Näin käytät Helsingin uuden Artic-raitiovaunun pyörätuoliramppia: 

Lue lisää raitiovaunujen esteettömyydestä

Miten minun tulee toimia häiriötilanteessa?
Ilmoitathan järjestyshäiriöistä kuljettajalle. Hätätapausten varalle vaunuissa on hätäpysäytyskahva. Uudemmassa kalustossa se on sijoitettu kannen alle.


Miten toimin pysäkillä turvallisesti?
Turvallinen etäisyys pysäkin reunasta on merkitty pysäkille valkoisella reunuksella. Käytäthän suojatietä rataa ylittäessäsi ja pysäkiltä poistuessasi.