Suoraan sisältöön

Syyhy

Syyhy (punkkisyyhy, scabies) on punkin (Sarcoptes scabiei) aiheuttama ihmisen loistauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ihokontaktissa, myös seksin välityksellä tai vuodevaatteiden ja vaatteiden välityksellä. Eläimillä on omat syyhypunkkinsa, jotka tarttuvat harvoin ihmiseen. Ihmiskehon ulkopuolella punkki kuolee 48-72 tunnissa.

Lapset ja vanhukset ovat herkempiä saamaan tartunnan. Naarassyyhypunkki kaivautuu ihon sisään muodostaen käytäviä sormiväleihin, ranteisiin, kainaloihin, nivustaipeisiin ja genitaalialueelle. Lapsen pehmeältä iholta syyhypunkin käytäviä voidaan löytää myös kämmenistä ja jalkapohjista. Syyhytartunnan saaneen henkilön kaikki perheenjäsenet, myös oireettomat ja muut läheisessä kosketuksessa olevat on hoidettava samanaikaisesti.

Oireet

Syyhyn tärkein oire on erittäin voimakas kutina, joka johtuu kehon reagoinnista punkin eritteitä kohtaan. Ensimmäisellä kerralla syyhytartunnan saanut alkaa oireilla vasta 3-4 viikon kuluttua tartunnasta. Toistamiseen sairastuva on herkistynyt, ja kutina alkaa jo päivissä.

Kutinaa on koko keholla kaulasta alaspäin. Lapsilla kutisevat erityisesti kämmenet, rannepoimut, jalkapohjat, kainalot, alavatsa. Kutina on voimakkainta iltaisin ja öisin. Yli 5-vuotiailla on syyhyä kasvoissa erittäin harvoin.

Iholla on näppylöitä, pieniä vesirakkuloita ja raapimajälkiä sekä syyhykäytäviä. Aikuisilla kutina ja raapimisjäljet keskittyvät sormiväleihin, kainalo-ja nivustaipeisiin ja keskivartalolle. Syyhy voi tarttua eteenpäin jo alkuvaiheessa, vaikka tartunnan saanut henkilö olisi vielä oireeton.

Hoito

Syyhyn hoitona käytetään apteekista ilman reseptiä ostettavaa lääkehoitovoidetta (5% permetriini) ja/tai vaikeammissa, pitkälle edenneissä syyhytartunnoissa tablettimuotoista reseptilääkitystä.

Yksi 30g:n voideputki riittää aikuiselle ja yli 12-vuotiaalle lapselle koko vartalon voiteluun.

6-12 -vuotiaille lapsille riittää yleensä puolikkaan voideputken verran eli n. 15g voidetta.

2kk-5 -vuotiaille käytetään neljännes putkilosta.

Raskaana olevat ja imettävät voivat käyttää permetriinivoidetta.

Jos alle kaksivuotias on perheessä ainoa, jolla epäillään syyhyä, tulee ennen hoitoa olla yhteydessä lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi.

Oireettomat perheenjäsenet hoidetaan samanaikaisesti kertaalleen permetriinivoiteella.

Syyhyoireisten lääkevoidekäsittely toistetaan viikon kuluttua.

5% permetriini-voiteen levitys:

  • Ihon tulee olla puhdas ja kuiva.
  • Levitä voide huolellisesti koko keholle kaulasta alaspäin, kämmenet ja jalkapohjat mukaan lukien. Kasvoille ja limakalvoille ei voidetta levitetä. Erityisen huolellisesti voidellaan sormien ja varpaiden välit, taivekohdat ja kainalot. Alle kaksivuotiaille voidetta levitetään myös kaulalle, kasvoihin, korviin ja hiuspohjaan, ei kuitenkaan silmien ja suun ympäristöön.
  • Kynnet leikataan ja lääkettä laitetaan myös kynsien alle.
  • Lasten kädet suojataan puuvillakäsineillä, ettei ärsyttävää ainetta pääse silmiin. Aikuisenkin on hyvä käyttää käsineitä, jotta ei vahingossa tule pesseeksi voidetta pois.
  • Voiteen annetaan vaikuttaa 8 - 15 tuntia, ohje on pakkauksessa.
  • Voide pestään pois määräajan jälkeen saippualla ja vedellä.
  • Käsiä ei saa pestä liuoksen levittämisen jälkeen! Jos näin käy, on voidetta levitettävä heti uudelleen.
  • Hoito uusitaan viikon kuluttua. Oireettomille riittää yksi käsittely.

    Siivousohjeet

  • Pese vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet 60° pesuohjelmassa.

    Vaihtoehtoisesti voit:
    • tuulettaa ulkona 3 vuorokauden ajan
    • viedä ulos 20° pakkaseen 1 vuorokaudeksi
    • laittaa muovipussiin 7 vuorokauden ajaksi
    • pakastaa 1 vuorokauden ajan muovipussiin pakattuna
    • kuumentaa 60-80° saunassa muutaman tunnin ajan
  • Imuroi patja
  • Tuuleta ulkona peittoa ja tyynyä usean tunnin ajan tai imuroi ne hyvin

    • Vaihtoehtoisesti voit viedä patjan, tyynyn ja peiton 20° pakkaseen ulos yhdeksi vuorokaudeksi tai ne voidaan kuumentaa 60-80° saunassa muutaman tunnin ajan.
    • Vaihda puhtaat lakanat
  • Imuroi lattiat ja kankaiset huonekalut. Tee muutoin normaali siivous nihkeällä siivousliinalla.

    Jälkihoito

    Jälkikutina jatkuu viikkoja hoidon jälkeen. Se ei ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Kutinaa voi tarvittaessa helpottaa kortisonivoiteella. Jos kutina pitkittyy yli kuukauden ajaksi, on syytä hakeutua lääkärin arvioon, joka arvioi hoidon onnistumisen.

    Laitosolosuhteet

    Päiväkodissa, koulussa ja laitosolosuhteissa sovelletaan yllä mainittuja lääkehoito- ja siivousohjeita. Syyhy tarttuu yleensä vain läheisessä kontaktissa.

    Työperäistä tartuntaa epäiltäessä voivat työntekijät olla yhteydessä omaan työterveyshuoltoonsa.

    Hoitolaitoksen lääkäriä ja hygieniahoitajaa tulee konsultoida syyhyä epäiltäessä ja syyhyn hoitoa arvioitaessa.

    Jos päiväkodissa havaitaan enemmän kuin yksi syyhytapaus, on koko päiväkotiryhmä ja ryhmän työntekijät hoidettava samanaikaisesti lääkevoiteella. Oireisilla hoito toistetaan viikon kuluttua. Oireisten lasten oireettomat perheenjäsenet hoidetaan kerran ja oireisilla perheenjäsenillä hoito toistetaan viikon kuluttua.

    Päiväkodissa on hyvä kiinnittää huomiota lelujen asianmukaiseen puhdistukseen syyhyepidemian aikana ja pitää tuolloin esillä vain helposti puhdistettavia leluja.

    Eristämistarvetta ei ole. Päiväkotiin, kouluun ja työhön voi mennä hoitoa seuraavana päivänä. Poikkeuksena tästä on karstasyyhy, jolloin kosketuseristys on aiheellinen, kunnes molemmat viikon välein toteutetut hoidot on tehty.

    Ohjeen laatija: Epidemiologinen toiminta



  • 27.08.2021 11:09