Suoraan sisältöön

Museot


Helsingin kaupungin museo. Museovierailija VR-lasit päässään.

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona.


HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: Helsingin kaupunki

HAM Helsingin taidemuseo sijaitsee Tennispalatsissa, Kampin kauppakeskuksen vieressä ja sinne pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä. HAMin lippukassa sijaitsee Tennispalatsin toisessa kerroksessa. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta.

HAM pitää huolta jokaisen helsinkiläisen omasta 9000 teoksen taidekokoelmasta, joka levittäytyy Tennispalatsista ympäri koko kaupungin. HAM haluaa tuoda iloa ja rohkeutta kaupunkiin. HAMin kokoelmaan kuuluu yli 9000 teosta, joista noin 3500 löytyy julkisista tiloista kuten kouluista, terveyskeskuksista ja virastoista. Tavoitteena on, että taide on läsnä tasapuolisesti eri kaupunginosissa.

Näkyvin osa helsinkiläisten taidekokoelmasta ovat kaupungin kaduilla, toreilla ja puistoissa sijaitsevat julkiset veistokset. HAM kartuttaa ja ylläpitää Helsingin kaupungin julkisen taiteen kokoelmaa. Helsingin alueella kaikkien nähtävillä on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Veistoksia voit ihailla paitsi paikan päällä niin myös verkossa, josta löydät HAM:in ylläpitämän veistospankin. Julkiseen taiteeseen voi tutustua myös mobiililaitteilla omatoimisilla veistosreiteillä.

HAMin voit kohdata myös yhdellä Helsingin vilkkaimmista metroasemista Kampissa. HAM-metro sijaitsee metrolaiturilla ja siellä esiteltäviä töitä pääsevät ihailemaan matkalipun hankkineet metromatkustajat. Vaihtuvia näyttelyitä tarjoavan HAM-metron lisäksi helsinkiläisten taidekokoelma on Kampin metroasemalla muutenkin näyttävästi esillä. Ipi Kärjen Maa, ilma, tuli ja vesi -maalauksen kohtaa jo rullaportaita laskeutuessa ja Otto Karvosen Kaupungin juuret -veistoskokonaisuus ilahduttaa laiturilla.