Suomi | Svenska | English
Selkokieli | Lättläst språk
Viittomakieli | Teckenspråk
Suomi | Svenska | English | Pусский | Deutsch | 日本語
Suomi | Svenska | English | Eesti keel | Français | Pусский | Soomaali | Türkçe | Español | بالعربية | 中文 | فارسی
Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hanke, jonka päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on tarjota lasten ja nuorten toiveiden mukaisia maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä.
Harrastuksia tarjotaan Helsingissä 3. –9.-luokkalaisille omassa koulussa tai sen lähiympäristössä koulupäivän jälkeen, ennen klo 17.
Helsingin kaupunki on sitoutunut rakentamaan koulupäivän jälkeisestä maksuttomasta harrastamisesta pysyvän toimintamallin. Uutta harrastusmallia kokeiltiin Helsingissä jo keväällä 2021, jolloin harrastuksia tarjottiin 3.–6. luokkien oppilaille 21 koulussa. Syksyllä 2021 toiminta laajeni kaikkiin Helsingin 102 peruskouluun ja silloin myös yläkouluikäiset nuoret pääsivät harrastamaan. Keväällä 2022 toiminta laajeni edelleen, kun mukaan tulivat monet yksityis-, sopimus- ja valtionkoulut. Harrastustoiminta jatkuu lukuvuonna 2022-2023.
Harrastusvalikoiman suunnittelussa keskeistä on lasten ja nuorten toiveiden kuuleminen. Koulukohtaisia suosikkiharrastuksia on selvitetty oppilaskyselyjen kautta. Helsingissä harrastusvalikoimaan kuuluu muun muassa parkour, jalkapallo, koripallo, kuntosali, sirkus, tanssi, teatteri, kuvataide, katutaide, elokuva, animaatio, ruuanlaitto, historia, koodaus, pelisuunnittelu ja eläinharrastus.
Harrastusmahdollisuuksia halutaan tarjota etenkin niille lapsille, jotka eivät harrasta. Koulupäivän jälkeen järjestettävällä toiminnalla tuodaan mahdollisuudet lähemmäs myös niitä lapsia ja nuoria, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia ja luodaan polkuja pitkäkestoiseen harrastamiseen.
Harrastamisen Suomen mallin keskeiset periaatteet Helsingissä:
Helsinkiläislasten ajatuksia harrastamisesta: Lapset kertovat videolla, mitä he harrastavat ja tekevät vapaa-ajalla ja mikä harrastamisessa on parasta. Katso video YouTubessa
Mitä Kouluterveyskysely kertoo lasten ja nuorten harrastuksista ja harrastusmahdollisuuksista Helsingissä? Lue Kaupunkitiedon verkkolehti Kvartin artikkeli aiheesta 16.6.2021
Viikottainen harrastus on helsinkiläislapsilla yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin. Lue Kaupunkitiedon verkkolehti Kvartin artikkeli aiheesta 18.8.2021
Lasten ja nuorten harrastamisen esteet ja kannustimet sekä vaikutukset elämänlaatuun. Tiedollisia elementtejä Helsingin harrastamisen mallin tueksi. Tutustu 7.9.2021 julkaistuun raporttiin täällä
Monet syyslukukauden alussa aloittaneet ryhmät jatkavat toimintaansa ja uusia ryhmiä perustetaan kevätkaudelle 2023. Harrastukset jatkuvat 16.1.2023 alkaen. Huoltajat ja oppilaat saavat ilmoittautumisohjeet Wilman kautta. Tiedot harrastusryhmistä sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät nuorten.hel.fi/suomenmalli -sivulta sekä Meidän koulu / Kerho- ja harrastustoiminta -osiosta
koulujen omilta verkkosivuilta.
Harrastamisen Suomen mallin ryhmiin ilmoittaudutaan suoraan harrastuksen järjestäjälle. Yläkouluikäisten ryhmiin voi tulla mukaan myös ilman ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautua voi myös muun kuin oppilaan oman koulun harrastusryhmiin. Oppilaita voidaan ottaa mukaan harrastusryhmiin rajoitetusti. Mikäli joudut perumaan ilmoittautumisen, ole yhteydessä harrastuksen järjestäjään mahdollisimman nopeasti. Harrastuksen järjestäjä tiedottaa mahdollisista peruutuspaikoista ja lisäryhmistä. Osallistujat ovat vakuutettuja harrastuksen keston ajan.
Toiminnassa noudatetaan viranomaisten antamia terveysturvallisuusohjeita. Ajantasainen tieto Helsingin koronavirustilanteesta on löydettävissä sivulta https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi.
Harrastamisen Suomen mallin toimintaa järjestetään kaikissa Helsingin peruskouluissa 3.–9. luokkien oppilaille suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Laadukas harrastustoiminta järjestetään yhteistyössä seurojen, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Helsingin kaupunki etsii lisää toimijoita toteuttamaan lasten ja nuorten toiveiden mukaisia harrastuksia.
Lue täältä lisäohjeet kumppaniksi ilmoittautumisesta (linkki kumppaneiden omalle sivulle)
Helsingissä harrastamisen Suomen mallin toimintaa koordinoi kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.
Projektipäällikkö (Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika)
Irma Sippola, puh. 09 310 71640, 041 512 1795, irma.sippola@hel.fi
Projektikoordinaattorit, alueet ja harrastustyypit (Helsingin kaupunki, kasvatus ja koulutus)
Susan Demirtas (itä, kaakko, pohjoinen, digitaaliset/muut harrastukset), puh. 09 310 38170, 040 682 6599, susan.demirtas@hel.fi
Sanna Lesonen (etelä, länsi, keskinen, liikuntaharrastukset), puh. 09 310 35022, 040 835 8200, sanna.lesonen@hel.fi
Pinja Rosenberg (koillinen, ruotsinkieliset koulut, kulttuuri— ja taideharrastukset), puh. 09 310 35165, 040 682 6870,
pinja.rosenberg@hel.fi
Ilmaiset harrastukset jatkuvat Helsingin peruskouluissa. Helsingin Sanomat 13.1.2023
Maksuton harrastaminen pysyväksi toimintamalliksi Helsingin peruskouluissa. Hel.fi uutinen 13.1.2023
Maksuton harrastustoiminta jatkuu Helsingin peruskouluissa. Hel.fi uutinen 5.9.2022
Helsinkiläiset lapset ja nuoret voivat harrastaa maksutta. HS Mielipide 29.8.2022
Kaikilla Helsingin kouluilla harrastetaan koulupäivän jälkeen. Hel.fi uutinen 3.11.2021
Harrastamisen Suomen malli tarjoaa koululaisille ilmaista liikuntaa. Yle Radio Suomen päivä 3.9.2021
Suomi tuo harrastukset kouluihin: "Tämä on maailman paras kerho". Sveriges Radio Finska 26.5.2021, haastattelu (1:15:27)
Höpsönä koirista — innokkaat koululaiset uuden eläinharrastuksen parissa. Hel.fi uutinen 3.5.2021
Harrastamisen Suomen mallin toiminta käynnistyy Helsingissä. Hel.fi uutinen 19.4.2021
Nuorten syrjäytymisen ehkäisy nyt ja tulevaisuudessa Mukana-ohjelman virtuaalitapahtuma järjestettiin Helsinki-kanavalla 15.4. Mukana-ohjelma rakennettiin kaikki kaupungin toimialat yhdistäväksi strategiahankkeeksi eriarvoisuuden vähentämiseksi ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ohjelman päätöstapahtumassa koottiin yhteen kärkihankkeen onnistumisia sekä keskusteltiin siitä, mitä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi tulisi jatkossa tehdä. Yksi tilaisuuden puhujista oli harrastamisen Suomen mallin projektipäällikkö Irma Sippola.
Youth Mental Health and Accessible Free Time Activities — verkkotapahtuma järjestettiin 24.2.2021. Projektipäällikkö Irma Sippola oli kertomassa harrastamisen Suomen mallista tässä tilaisuudessa, jonka järjesti Finnish Institute in the UK & Ireland. Verkkotapahtuman kotisivu Facebookissa.
Koululaiskyselyn 2022 tulokset
Harrastamisen Suomen malli -video (video suomenkielisellä tekstityksellä)
Tietoa harrastamisen Suomen mallista ja koululaiskyselystä (OKM)
Harrastamisen Suomen mallille yhteyspiste ja tunnus. OKM tiedote 28.5.2021
Valtakunnallinen Koululaiskysely 2020 avataan uudelleen. OKM uutinen 19.2.2021
Saarikko: Harrastamisen Suomen mallin seuraava vaihe liikkeelle. OKM tiedote 4.2.2021
Valokuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki