Suoraan sisältöön

Kirjaston palvelukokonaisuus

Helsingin kaupunki tarjoaa kirjastopalveluita 37 kirjastossa, kahdessa kirjastoautossa ja koti- ja palvelukirjastossa. Kirjastossa työskentelee 450 henkeä. Kirjastopalvelujen johtaja on Katri Vänttinen.

Kirjastossa on neljä yksikköä:

  • Aluekirjastopalvelut vastaa kaupunginosien kirjastopalveluista.  
  • Keskustakirjasto Oodi sijaitsee Töölönlahdella ja on kirjastoista uusin. 
  • Kirjastoverkon yhteiset palvelut vastaa keskitetysti kaupunginkirjaston kokoelmapolitiikasta ja hankinnasta sekä aineistologistiikan prosesseista. Lisäksi se vastaa yhteistyössä valtakunnallisten kehittämispalvelujen kanssa Pasilan kirjastossa sijaitsevan monikielisen kirjaston toiminnan tukipalveluista.
  • Valtakunnalliset kehittämispalvelut tuottaa ja kehittää yhteistyössä muiden kirjastojen kanssa verkko-, viestintä- ja muita palveluja koko maan yleisille kirjastoille sekä edistää niiden yhteistyötä ja kansainvälistä toimintaa.


Helmet-yhteistyö

Helsingin kaupunginkirjasto toimii tiiviissä yhteistyössä Kauniaisten, Espoon ja Vantaan kaupunginkirjastojen kanssa, ja yhdessä ne muodostavat Helmet-kirjaston. Kirjastoilla on muun muassa yhteinen kirjastokortti ja kokoelmat, joita voi lainata yli kuntarajojen.  


Kirjastolla on pitkä historia

Kirjasto perustettiin vuonna 1860 jolloin ensimmäinen kirjasto avattiin Helsinkiin Hallituskadun ja Fabianinkadun kulmaan. Ensimmäinen varsinaisesti kirjastorakennukseksi valmistunut Pohjoismainen kirjasto on Rikahrdinkadun kirjasto, joka on toiminnassa tänäkin päivänä. Lue kirjaston historiasta täältä.


Kirjastojen yhteystiedot ja palvelut löydät osoitteesta www.helmet.fi