Suoraan sisältöön

Kulttuurin edistäminen ja kulttuurikeskukset


Kanneltalo - läntisen Helsingin kulttuurikeskus.

Helsingin kaupunki tarjoaa kaupunkilaisille kulttuuritapahtumia, esityksiä, näyttelyitä, kursseja ja taidekasvatusta. Vuosittain järjestetään yhteensä noin 1500 esitystä, 1300 kurssia ja 120 näyttelyä.

Taiteilijoille Helsinki tarjoaa hyvin varustettuja esitystiloja ja ammattimaisen tuotantoympäristön. Kulttuuritarjonta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisen taidekentän kanssa.

Tavoitteena on vahvistaa helsinkiläisen ammattitaiteen toimintaedellytyksiä, lisätä kaupunkilaisten osallisuutta taiteeseen ja kulttuuriin sekä edistää kulttuuristen oikeuksien toteutumista.

Kaikki tapahtumat ovat tapahtumat.hel.fi:ssa


Kulttuurin edistäminen

Kulttuurin edistäminen -palvelu huolehtii kaupungin kulttuuritarjontaa täydentävistä kulttuuri- ja taidekasvatuspalveluista ja valmistelee taide- ja kulttuuriavustukset sekä taiteen perusopetukseen liittyvät luvat. Kulttuurin edistäminen -palvelun yksiköt ovat Kumppanuusyksikkö, Lasten ja Nuorten taidekeskus Annantalo ja Kulttuurikeskus Caisa.

Kumppanuusyksikkö vastaa avustusvalmistelusta sekä avustuksin tuettujen kulttuuri- ja taidelaitosten toiminnan kehittämisestä ja yhteistyöstä sekä taiteen perusopetuksen valmistelusta. 

Helsinki tukee kaupungin taide- ja kulttuurielämää jakamalla avustuksia noin 17 miljoonaa euroa vuosittain. Haettavana on taide- ja kulttuuriavustuksia pysyväis- tai projektiluonteiseen toimintaan sekä kehittämisavustuksia 1-3 vuotisiin hankkeisiin. Lisäksi kaupunki avustaa taiteen perusopetusta antavia oppilaitoksia ja järjestää tarpeen mukaan avustusmäärärahojen erillishakuja.  Kulttuuriavustusten valmistelu ja avustettavan kentän toimintaedellytysten parantaminen kuuluvat kumppanuusyksikön tehtäviiin. Lue lisää kulttuurin avustuksista

Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo vastaa lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalveluista. Annantalon toiminnan päämuodot ovat taideopetus, näyttelyt ja erilaiset esitykset, tapahtumat ja työpajat. Annantalo kehittää taidekasvatustyötä myös valtakunnallisesti. Annantalon taideopetus -tiimi vastaa Annantalon taidekursseista. Annantalon ohjelmatuotanto -tiimi vastaa Annantalon esitys-, näyttely- ja muusta ohjelmatoiminnasta. Annantalon sidosryhmät ja projektit -tiimi vastaa projekti- ja kumppanuus-toiminnasta. Tutustu Annantalon toimintaan

Kulttuurikeskus Caisa edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tutustu Caisan toimintaan


Kulttuurikeskukset

Kulttuurikeskukset -palvelu vastaa taide- ja kulttuuripalvelujen sekä taidekasvatus-palvelujen tuottamisesta kaupunkilaisille kulttuurikeskuksissa. Kulttuurikeskukset tarjoavat ammattitaiteilijoille esitys-, taideopetus- ja galleriatiloja sekä tuottavat palveluja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Kulttuurikeskukset -palvelun yksiköt ovat Kanneltalo, Malmitalo, Savoy-teatteri, Stoa ja Vuotalo. Yksiköt vastaavat oman kulttuurikeskuksensa sisällöstä ja toiminnasta sekä keskuksen palvelujen yhteistyöstä.

Tutustu kulttuurikeskuksiin  

  • Kanneltalo on läntisen Helsingin kulttuurikeskus. P-junalla Rautatieasemalta 13 min. Ohjelmistossa teatterialan ensi-iltoja, kantaesityksiä sekä kansainvälisiä vierailuja.
  • Malmitalo on pohjoisten ja koillisten kaupunginosien kulttuurikeskus. Malmitalon ohjelmaan kuuluu monipuolisesti teatteria, konsertteja, näyttelyitä sekä elokuvia.
  • Savoy-teatteri on kansainvälinen konserttisali ja vierailunäyttämö keskellä Helsinkiä. Teatterissa on 750 paikkaa ja vuosittain noin 200 tapahtumapäivää.
  • Stoa on Itä- ja Kaakkois-Helsingin alueen kulttuurikeskus. Stoan ohjelmatarjonnan kärjessä ovat tasokkaat koti- ja ulkomaiset nykytanssi- ja nykysirkusesitykset.
  • Vuotalo on  Helsingin itäisin kulttuurikeskus metron päätepisteessä, urbaanin kaupunkiluonnon keskellä. Ohjelmistossa on konsertteja, lastentapahtumia, elokuvia, teatteria ja galleriatoimintaa.


Muut tilat

Espan lava on Helsingin vilkkain kesätapahtumapaikka Esplanadin puistossa. Ilmaisia konsertteja, tanssiesityksiä ja muita kulttuuritapahtumia pääosin kesäkuukausina.

Harakan saari tarjoaa työtiloja taiteilijoille ja käsityöläisille Kaivopuiston edustalla, Helsingin keskustassa. Kesäisin taiteilijat järjestävät saaren eri tiloissa yleisölle avoimia näyttelyitä.


Kulttuurikeskukset. Esiintyjiä rooliasuissa.