Suoraan sisältöön

Usein kysyttyä


1. Miten haen järjestysnumeroa?
2. Miten voin tarkistaa järjestysnumeroni?  3. Mistä kunnasta voin hakea asuntoa järjestysnumerollani? 

  Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti muodostavat yhteisen hakualueen.

  1.1.2015 jälkeen haetulla yhteisen hakualueen järjestysnumerolla (181630 tai sitä suurempi) voit hakea asuntoa mistä tahansa hakualueen kunnasta. Ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä haettu järjestysnumero on voimassa siinä kunnassa, josta se on haettu.

  Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteiseen hakualueeseen 1.1.2015. Kerava liittyi 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017.4. Miten kauan järjestysnumero on voimassa?   

  Järjestysnumerosi on voimassa 31.12.2023 saakka, ellei sillä ole sitä ennen saatu asumisoikeusasuntoa. Jos saat asumisoikeusasunnon, päättyy järjestysnumerosi voimassaolo kun allekirjoitat asumisoikeussopimuksen ja maksat asumisoikeusmaksun.

  Järjestysnumerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun asumisoikeuslain uudistumisen vuoksi. Voit lukea asiasta lisää ARAn sivulta.5. Voiko järjestysnumeron siirtää toiselle, esimerkiksi lapselle?   

Järjestysnumero on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää.      6. Miten haen asumisoikeusasuntoa? 7. Voiko asumisoikeuden siirtää?  

  Asumisoikeuden haltija voi luovuttaa asumisoikeuden edelleen puolisolleen, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselleen tai sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä asuu vakinaisesti huoneistossa. Luovutuksen edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltija on asunut huoneistossa vähintään kaksi vuotta.8. Voiko asumisoikeusasuntoa vaihtaa?  

  Asumisoikeusasuntoa voi vaihtaa, mutta vaihtoa varten sinulla tulee olla käyttämätön järjestysnumero. Voit joko hakea vapaita asumisoikeusasuntoja suoraan yhtiöiltä tai etsiä itse vaihtokumppanin.


9. Mikä on asumisoikeuden varallisuusraja?  

  Varallisuusraja lasketaan asuntokohtaisesti. Helsingin seudulla varallisuusrajan laskennassa käytetään Tilastokeskuksen taulukoita vanhojen asuntojen velattomista neliöhinnoista neljännesvuosittain. Laskennassa käytetään aluejakoa, jossa Helsinki on jaettu postinumeroalueittain neljään kalleusalueeseen. Varallisuusraja saadaan, kun haettua asumisoikeusasuntoa vastaavan asunnon neliöhinta ko. kalleusalueella kerrotaan haetun asumisoikeusasunnon neliöiden lukumäärällä ja jaetaan saatu luku kahdella.

18.05.2022 15:38