Suoraan sisältöön

Hätäilmoituksen tekeminen

Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina viipymättä kiireellisissä ja todellisissa hätätilanteissa, joissa epäillään hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Soita hätäpuhelu itse, jos mahdollista. Turvaa potilas välittömältä vaaralta tai lisävahingoilta (liikenne, kuumuus, kylmä), turvaa potilaan hengitystiet, tyrehdytä suuret verenvuodot ja varmista opastus potilaan luokse. Noudata hätäkeskuksesta saamiasi ohjeita. Jos hätäkeskuksessa on ruuhkaa, älä katkaise puhelua.


Kuinka ensihoitohenkilöstö toimii tapahtumapaikalla?

Tullessaan potilaan luokse ensihoitajilla on mukana tutkimus- ja hoitovälineet, happi-imulaite sekä monitori-defibrillaattori. Tutkittuaan ja annettuaan tarvittavan ensihoidon he joko hälyttävät tarvittaessa lisäapua (lääkäriyksikkö tai ensihoidon kenttäjohtaja) tai tekevät päätöksen potilaan siirto- ja kuljetustavasta.

Aina hälytys ei johda potilaan kuljetukseen ambulanssilla sairaalaan, vaan potilas voidaan tutkimuksen ja tarvittavan hoidon ja neuvonnan jälkeen jättää kotiin tai tapahtumapaikalle. Toisinaan potilas voi hakeutua hoitoon omalla autolla tai taksilla. Vuonna 2021 ensihoidon suorittamista tehtävistä n. 40 % ei edellyttänyt ambulanssikuljetusta.