Suoraan sisältöön

Väestönsuojat

Väestönsuoja on tila tai rakennus, joka suojaa ihmisiä räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta sekä terveydelle vaarallisilta aineilta ja ionisoivalta säteilyltä. Väestönsuojat on merkitty kansainvälisellä tunnuksella, joka on sininen kolmio oranssilla taustalla.

Helsingissä on noin 5 500 väestönsuojaa, joissa on noin 900 000 suojapaikkaa. Väestönsuojien ja suojapaikkojen määrä kaupungissa on riittävä kattamaan paitsi vakituisten asukkaiden myös kaupungissa vierailevien suojautumistarpeen.

Kiinteistökohtaiset väestönsuojat eli talosuojat ovat Helsingissä suojautumisen perusta. Helsinkiin on myös rakennettu useille alueille yhteiskäyttöön tarkoitettuja kalliosuojia, jotka ovat tarkoitettu suojien rakentamiseen osallistuneiden kiinteistöjen asukkaille ja työntekijöille. Tietoa talosuojista ja yhteiskäytössä olevista suojista löytyy taloyhtiön tai kiinteistön pelastussuunnitelmasta.

Yleiset väestönsuojat ovat Helsingin kaupungin rakennuttamia ja tarkoitettu kaupungissa asuvia, työskenteleviä tai oleskelevia sekä ulkona liikkuvia henkilöitä varten. Myös keskustan metroasemat on varustettu väestönsuojiksi. Kaupungin omistamia väestönsuojia on noin 50 ja niissä on yli 200 000 suojapaikkaa.

Normaalioloissa väestönsuojat ovat käytössä esimerkiksi varastoina, harraste- ja sosiaalitiloina tai pysäköintihalleina. Mikäli tilanne edellyttäisi väestönsuojien käyttökuntoon laittamista, asiasta annetaan viranomaismääräys. Suojat on tällöin saatettava käyttökuntoon viimeistään 72 tunnin kuluessa. Tällöin viranomaiset myös tiedottavat ja opastavat kansalaisia monin keinoin ja kanavin.

Viranomaiset ohjeistavat tilanteen vaatiessa myös niitä, joille ei ole osoitettu ennalta väestönsuojapaikkaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi omakotiasujat. Hätätilanteessa voi mennä lähimpään väestönsuojaan.

Väestönsuojaan siirtymisen tarpeesta annetaan tieto yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella, joka luetaan radiokanavilla, näytetään televisiokanavilla ja lähetetään 112-mobiilisovelluksella.

Helsingin kaupungin väestönsuojien sijainnit on listattu alla, ja ne löytyvät myös kaupungin palvelukartalta. Lisätietoja väestönsuojelusta löytyy Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen nettisivuilta.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi, englanti

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Pelastustoimi


Suomeksi | På svenska » | In English »