Suoraan sisältöön

Hälytysajoneuvon väistäminen

Ole aina valppaana liikenteessä ja keskity vain ajamiseen. Kierrätä katsetta säännöllisesti myös taustapeileissä. Älä tee mitään muuta ajon aikana. Jo parin sekunnin huomio vaikkapa kännykkään, vie autoa sokkona eteenpäin kymmeniä metrejä. Älä myöskään kuuntele musiikkia niin kovalla, ettet kuule muuta liikennettä.

Jos edellä mainitut perusasiat ovat kohdallasi kunnossa, havaitset hälytysajoneuvon useimmiten ensin äänen perusteella. Kaupunkimaisessa ympäristössä, jossa äänet kaikuvat rakennuksista epämääräisestä suunnasta, on usein vaikea päätellä hälytysajoneuvon tarkkaa lähestymissuuntaa, mutta se auttaa kuitenkin valmistautumaan siihen, että voit omalla toiminnallasi nopeuttaa avun perillemenoa.

Mikäli hälytysajoneuvo lähestyy takaasi älä hermostu tai tee mitään äkkinäisiä liikkeitä. Jos mahdollista, niin älä pysähdy, koska se puurouttaa liikenteen, eikä hälytysajoneuvo saa tarvitsemaansa tilaa. Pyri aina väistämään ensisijaisesti oikealle ja kerro aikomuksesi suuntavilkulla. Jos et väistämällä saa riittävää tilaa aikaan hälytysajoneuvolle, niin aja eteenpäin rauhallisesti ja väistä vilkkua käyttäen, kun siihen löytyy sopiva kohta.

Voit väistää myös päin punaisia valoja, jos se on välttämätöntä. Samoin voit sulkea ajoneuvollasi suojatien tai risteyksen ja estää siten risteävän liikenteen hälytysajoneuvojen eteen. Tämä tapahtuu kuitenkin omalla vastuulla ja mahdollisessa vahinkotilanteessa punaisia päin ajanut on vastuussa seurauksista.