Hoppa till innehållet

Brandmuseet

Öppettider

Brandmuseet har en sommarbrejk mellan 11.7-23.8.2022 och öppnar igen på onsdag 23.8.2022.


Brandmuseet är ett museum som specialiserat sig på Helsingfors räddningsväsendes historia och traditioner. Kom med på en nostalgiresa och bekanta dig med minnenas årtionden, Helsingfors brandväsendes mångsidiga och händelserika historia.

Palomuseo

Avsikten med brandmuseets verksamhet är att:

  • Förmedla information om verkets historia och traditioner.
  • Guida och undervisa i frågor som gäller brandväsendets historia samt att upplysa allmänheten om brandsäkerhet.
  • Bevara och restaurera brand- och akutvårdsutrustning som kan ställas ut på museum.
  • Forska, samla och dokumentera material som har att göra med brandväsendets historia samt bevara folkloristisk kunskap.
  • Mångsidigt stödja bevarandet av traditionerna i branschen.
  • Presentera räddningsverkets verksamhet i dag.

Brandmuseet ligger på Skillnadens brandstation som byggdes år 1891 och som fortfarande är i bruk. Byggnaden som ursprungligen var Helsingfors huvudbrandstation ritades av arkitekt Theodor Höijer. Den historiska miljön och de långa traditionerna bakom den nästäldsta kommunala professionella brandkåren i Norden som varit verksam sen år 1861 ger Brandmuseet en unik omgivning att verka i. I museet kan man bekanta sig med historien och utvecklingen bakom Helsingfors brand- och räddningsväsende samt sjuktransporten och akutvården genom den utställda gamla utrustningen samt genom bilder, miniatyrer och videon som presenterar verksamheten. Majoriteten av samlingen består av utrustning som använts av räddningsverket eller avtalsbrandkårer. Därtill erbjuder brandmuseet information om brandsäkerhet och presenterar räddningsverkets verksamhet i dag. Ett av brandmuseets specialuppgifter är att utbilda brandmansstuderande i brandväsendets historia.

Brandmuseet är ett professionellt museum och dess personal är utbildad och bekant med museivärlden.  Brandmuseet har en kundtjänst där man möter kunderna och kan skräddarsy en museirundtur som passar gruppen.

Brandmuseet tar upp en yta på 660 kvadratmeter på Skillnadens brandstations innergård. Museet tjänstgör besökare inom de reguljära öppettiderna samt grupper enligt avtal under gruppbesöksdagarna.

Guidade grupper har möjligheten ifall de så vill att besöka stationens torn med en fantastisk utsikt som nästan sträcker sig ända till Tallinn.  Museifordonen är till största del parkerade i Kasåkerns skyddsrum, dit det också är möjligt att ta grupper som vill bekanta sig med fordonssamlingen och historien bakom deras bruk.

Kontaktinformation och öppettider

Museet är öppet på onsdagar och söndagar 12-16. Grupper på beställning: tisdagar och torsdagar. Kontakt 040-334 5304.

Entréavgifter:

5 €, under 15 år fri entré.