Suoraan sisältöön

Tietoa koulurakennuksesta

Käpylän peruskoulun rakennukset
Käpylän peruskoululla on käytössä kolme rakennusta: 1929 valmistunut Väinölä, 1950 valmistunut Untamo ja 1955 valmistunut Hykkylä.

Hykkylän koulurakennuksen peruskorjaus valmistui vuonna 2014. Rakennukseen vaihdettiin koneellinen ilmanvaihto, koska koulun painovoimainen ilmanvaihto oli toiminut huonosti ja koulussa oli ollut sisäilmaongelmia. Samalla koulusta tehtiin matalaenergiatalo, sillä rakennus oli ollut yksi Helsingin koulujen suurimpia lämpöenergian kuluttajia.

Untamon koulurakennuksen merkittävimmät talotekniset haasteet liittyvät julkisivuun ja kattoon: julkisivun rappaus on huonosti kiinni alustassa, ja tiilikatossa on irtonaisia tiiliä. Nämä korjataan peruskorjauksen yhteydessä. Untamon peruskorjaus alkaa arviolta vuonna 2024. 

Untamon rakennuksen ilmanvaihtoa on tutkittu ja korjattu vuosien varrella. Esimerkiksi ikkunoihin on lisätty venttiilejä ja hormeja on huollettu. Ilmanvaihdon ongelmat ovat liittyneet siihen, että painovoimainen ilmanvaihto ei ole toiminut kunnolla. Luokkia tulee tuulettaa säännöllisesti ja perusteellisesti kahden ikkunan kautta, jotta ilma ehtii vaihtua välitunnin aikana. Kesällä 2018 luokkien ikkunat on korjattu siten, että jokaisesta luokasta saa auki kaksi ikkunaa.

Lisäksi Untamon vessoissa on tehty kesällä 2018 pintaremonttia. Vessojen lämmitystä parannetaan syksyn aikana. Rakennuksen käytävillä ja osassa luokista on korjattu katto- ja seinäpinnoitteita. 

Väinölän koulurakennus
Myös Väinölän rakennus odottaa peruskorjausta, ja rakennuksen julkisivurappaus pitää uusia. Rakennuksen pohjakerroksessa on ollut kosteusvaurioita, joiden vuoksi kerroksen tiloja on otettu pois käytöstä. Kuvaamataidon luokka ei ole ollut käytössä, koska rakenteissa oleva kivihiiliterva tuo hajuhaittoja luokkaan.

Keväällä 2018 tutkittiin viiden luokan sisäilmaa. Tutkimuksen mukaan sisäilmaa heikentää erityisesti se, että painovoimainen ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Kesällä 2018 luokkien ikkunat on korjattu siten, että jokaisesta luokasta saa auki kaksi ikkunaa.

Rakennuksen vessoissa on ollut hajuhaittoja. Kesällä 2018 vessoissa on tehty pintaremonttia. Vessojen lämmitystä parannetaan syksyn aikana. Rakennuksen käytävillä ja osassa luokista on korjattu katto- ja seinäpinnoitteita. 
Hiilidioksidipitoisuudet mitataan uudestaan sekä Väinölässä että Untamossa syksyn aikana sään viilennyttyä.

Väinölän rakennuksen peruskorjaus alkaa 2021 ja Untamon 2024
Väinölän ja Untamon koulurakennukset ovat odottaneet peruskorjausta jo pitkään. Korjausten aloittaminen on viivästynyt, koska alueen kouluverkosta ei ole tehty päätöksiä. Väinölän peruskorjauksen hankesuunnittelu on käynnissä. Tavoitteena on, että peruskorjaus alkaisi vuonna 2021 ja Untamon vuonna 2024.19.02.2019 12:29