Suoraan sisältöön

Ajankohtaista


Tammikuussa koulu alkaa maanantaina 9.1.2023 klo 9.15 kaikilla oppilailla oman luokanopettajan-/ohjaajan tunnilla kotiluokissa. Klo 10.15 alkaen koulu jatkuu lukujärjestyksen mukaisesti.Tärkeitä päivämääriä tuleville 1. luokkalaisille

 •  Tulevien 1. lk huoltajien infotilaisuus 15.11.2022 klo 8.30-9.15 Torpparinmäen peruskoululla. Tervetuloa!
 • 1. lk ilmoittautuminen ASTIssa 9.-29.1.2023. tai koululla ke 25.1.2023 klo 8-10
 • pe 3.3.2023 Koulu postittaa oppilaaksiottopäätöksen oppilaan kotiin. Päätös erityisestä tuesta erityisluokalla postitetaan kotiin.
 • 6.3.–1.5.2023 Iltapäivätoiminnan hakuaika. Iltapäivätoiminnan päätökset postitetaan kotiin heinäkuussa 2023.
 • pe 31.3.2023 Opetuksen järjestämiseen liittyvien lisätietojen antaminen Astissa päättyy
 • Tulevien 1.lk tutustumistilaisuus koululla to 4.5.2022 klo 8.30-9.15

Tervetuloa kouluun -opas


Tärkeitä päivämääriä tuleville 3. luokkalaisille

Oppilas voi hakeutua kolmannelta luokalta alkavaan painotettuun opetukseen. Tutustu painotetun opetuksen vaihtoehtoihin ja niitä tarjoaviin kouluihin alla olevista linkeistä.


 • 24.10.–11.11.2022 Koulut voivat järjestää tiedotustilaisuuksia. Tilaisuuksien ajankohdat löytyvät koulujen verkkosivuilta.
 • 14.11.–7.12.2022 Hakuaika painotettuun opetukseen
 • 16.1.–3.2.2023 Valintakokeet
 • 17.3.2023 Oppilaaksiottopäätösten lähettäminen huoltajille

Toisluokkalaisen opas


Tärkeitä päivämääriä tuleville 7. luokkalaisille

 • Tulevien 7. lk huoltajien infotilaisuus 4.11.2022 klo 8.30-9.15 Torpparinmäen peruskoululla. Tervetuloa!
 • 14.11.-7.12.2022 Hakuaika yleisopetukseen (lähikouluun ilmoittautuminen tai muuhun kuin lähikouluun hakeminen), painotettuun, kaksikieliseen ja englanninkieliseen opetukseen.
 • 11.1.–9.2.2023 Painotetun opetuksen valintakokeet
 • 25.1.2023 Kaksikielisen, englanninkielisen ja B2-latinan opetuksen valintakokeet
 • 24.3.2023 Oppilaaksiottopäätökset postitetaan
 • Tulevien 7.lk tutustumistilaisuus koululla ti 2.5.2022 klo 9.15-12

Kuudesluokkalaisen opas

[24.5.2022] Opon kesäkirje 2022

Hei päättöluokkalainen!

Peruskoulusi on päättymässä ja siirryt uuteen vaiheeseen opinnoissasi. Oppivelvollisuus jatkuu. Tavoitteena on, että kaikki suorittavat joko lukion tai ammatillisen tutkinnon.

Tähän viestiin on koottu muutamia tärkeitä päivämääriä kesää varten.

• Saat tietää yhteishaun tulokset aikaisintaan torstaina 16.6.
• Jos tarvitset kesällä ohjausta, (esimerkiksi jos jäät ilman opiskelupaikkaa), niin opo on tavattavissa yhteishaun tulosten yhteydessä kesäkuussa.
• Oppilaanohjaaja päivystää koululla 16.6. klo 9-12. Puhelinnumero on 09 310 80069. Sähköposti olli.nummela@edu.hel.fi
• Varasijoilta paikan saaneille ilmoitetaan puhelimella, eli voit myös kesän aikana saada opiskelupaikan. Pidä siis puhelin auki ja vastaa myös tuntemattomista numeroista tuleviin soittoihin!
• Muista ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 30.6.2022, tai menetät sen pysyvästi! Paikka kannattaa ottaa vastaan heti kun saat tiedon yhteishaun tuloksista. Toimi oppilaitoksen hyväksymiskirjeen ohjeiden mukaisesti.
• Mikäli pääsit lukioon, muistathan tehdä alustavat opiskeluvalintasi oppilaitoksen ohjeistuksen mukaan kesän aikana. Seuraa sähköpostiasi ohjeita varten.
• Mikäli tarvitset heinäkuussa ohjausta, Ohjaamo Helsinki auttaa: lisätietoja Ohjaamosta alempana
• Elokuu – opintojen alkaminen. Opintojen alkamispäivä selviää hyväksymiskirjeessä. On todella tärkeää, että olet ohjeiden mukaisesti oppilaitoksessa ensimmäisenä päivänä. Mikäli et pakottavasta syystä pääse oppilaitokseesi ensimmäisenä päivänä, ota heti yhteys oppilaitoksen rehtoriin ja kerro tilanteestasi. Jos et ilmoittaudu oppilaitokseen tai sieltä ei saada sinuun yhteyttä, voit menettää opiskelupaikkasi.
• Elokuussa peruskoulun opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä, jos et ole saanut koulutuspaikkaa. Hän ohjaa sinua vielä elokuussa joko valmistavaan koulutukseen tai toisen asteen koulutukseen. Oppivelvollisena sinun on opiskeltava jossain oppilaitoksessa myös peruskoulun jälkeen.

OHJAAMO HELSINGISTÄ OHJAUSTA JA NEUVONTAA ELÄMÄN ERI TILANTEISSA 15-29-VUOTIAILLE

Mistä löydän kesätöitä tai työpaikan?
Miten voisin päästä opiskelemaan?
Olen muuttamassa omaan kotiin – miten löydän itselleni asunnon?
Kenen kanssa voisin jutella terveydestäni?
Haluaisin löytää itselleni uuden harrastuksen
Miten voisin päästä eroon jännityksestäni?
Osaako hakea opintotukea/asumistukea/muuta tukea Kelalta?


Oletko lähiaikoina mahdollisesti pohtinut yllä olevia kysymyksiä? Ohjaamo Helsinki on 15-29-vuotiaille suunnattu neuvontapiste aivan Helsingin keskustassa Kampissa. Ohjaamoon voit tulla juttelemaan mieltäsi askarruttavista asioista työntekijöidemme kanssa. Ohjaamossa työskentelee eri alojen osaajia saman katon alla, eikä sinun tarvitse etukäteen tietää, kenen ammattilaisen luokse sinun tulisi tulla. Me Ohjaamossa autamme sinua pohtimaan ja suunnittelemaan erilaisia ratkaisuja tilanteeseesi. Ei ole olemassa niin pientä tai niin suurta asiaa, etteikö sen kanssa voisi tulla Ohjaamoon kysymään neuvoa. Meillä Ohjaamossa on tapana sanoa: ”Jos et tiedä, mistä aloitat, aloita Ohjaamosta.”

Helsingin Ohjaamo sijaitsee keskeisellä paikalla aivan kauppakeskus Kampin ja Tennispalatsin vieressä osoitteessa Fredrikinkatu 48 (katutaso). Ohjaamon neuvontapiste on auki joka arkipäivä ilman ajanvarausta klo 12-16. Sinun ei siis tarvitse varata aikaa etukäteen tullaksesi Ohjaamoon, vaan voit tulla kysymään neuvoa sinulle sopivana ajankohtana aukioloaikojen puitteissa. Mikäli et pääse Ohjaamoon aukioloaikana, voit tavata myös työntekijöitämme aukioloaikojen ulkopuolella erikseen sovittavana ajankohtana. Ohjaamon palvelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja voit asioida halutessasi myös nimettömänä.

Ohjaamon oppivelvollisuustiimin palvelut 15-17-vuotiaille nuorille

Ohjaamo Helsingissä toimii myös oma tiimi oppivelvollisuusikäisille nuorille. Jos olet jäänyt ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttänyt opintosi ja olet etsimässä itsellesi seuraavaa opiskelupaikkaa, oppivelvollisuustiimi voi auttaa sinua löytämään sopivia jatko-opintovaihtoehtoja. Opinto-ohjaajien lisäksi tiimissä sinua auttavat sosiaalityöntekijä sekä terveydenhoitaja. Lisäksi peruskouluilla, toisen asteen oppilaitoksilla (lukio & ammatillinen koulutus) sekä muilla oppilaitoksilla on velvollisuus ilmoittaa tietosi meille, jos opinnot ovat keskeytyneet, etkä ole päässyt aloittamaan opintoja uudelleen tai, jos olet peruskoulun päätyttyä vielä syksyllä ilman opiskelupaikkaa.

Opinto-ohjaaja Sanna Myöhänen, p. 040 623 8230 sanna.myohanen@hel.fi
Opinto-ohjaaja Patricia Cederlöf, p. 040 775 3816 patricia.cederlof@hel.fi (palvelu myös ruotsiksi)


Ohjaamo Helsingin yhteystiedot:

Ohjaamo Helsinki
Fredrikinkatu 48 (katutaso)
puh. 09 31025861 (ma-pe klo 9-15)
ohjaamo@hel.fi
Neuvontapiste avoinna ilman ajanvarausta arkisin klo 12-16
Löydät Ohjaamo Helsingin myös eri somekanavista
Lisätietoa Ohjaamosta löydät myös Ohjaamon nettisivuilta ohjaamo.hel.fi

[25.1.2022] Oppivelvollisuus jatkuu nykyisillä yhdeksäsluokkalaisilla syksyllä 2022

Oppivelvollisuus jatkuu nykyisillä yhdeksäsluokkalaisilla syksyllä 2022 

Oppivelvollisuus on laajentunut vuodesta 2021 alkaen niin, että nykyiset 9.-luokkalaiset kuuluvat sen piiriin.
  
Käytännössä laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa sitä, että oppivelvollisuusikä on korotettu 18 ikävuoteen. Oppivelvollisuuden laajeneminen koskee perusopetuksen jälkeistä koulutusta. Tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen koulutuksen eli ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.   
  
Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.


Toisen asteen koulutukseen haetaan yhteishaussa 22.2.–22.3.2022

Nuorella on perusopetuksen päättymisen jälkeen hakeutumisvelvollisuus toisen asteen koulutukseen. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu, jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot.  
  
Perusopetuksen jälkeinen oppivelvollisuus suoritetaan pääsääntöisesti lukiokoulutuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa, mukaan lukien oppisopimuskoulutus. Sitä voidaan suorittaa myös perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen väliin sijoittuvassa nivelvaiheen koulutuksessa.   

9.-luokkalaiset hakevat toisen asteen ja nivelvaiheen koulutuksiin yhteishaussa. Kevään 2022 yhteishaku järjestetään 22.2.–22.3.2022. Koulutuksiin haetaan opintopolku.fi-sivuston kautta. Oppilaat saavat yhteishakuun ohjausta koulun opinto-ohjaajalta ja opettajilta.  

  
Opintojen maksuttomuus toisen asteen koulutuksessa 
  
Oikeus opintojen maksuttomuuteen koskeen nuoria, jotka ovat peruskoulun 9. luokalla keväällä 2022. Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.
  
Opiskelijalle maksuttomia ovat opetuksen ja päivittäisen ruokailun lisäksi opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit, opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet, tietokone, lukion oppimäärän päätteeksi suoritettavan ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen. Lisäksi maksuttomuus koskee vähintään seitsemän kilometrin pituisia koulumatkoja, jotka Kela maksaa, sekä joissakin tapauksissa myös majoitus- ja matkakustannuksia.  

Oppilaitos hankkii opiskelijoiden tarvitseman oppimateriaalin keskitetysti. Erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat välineet, kuten soittimet ja urheiluvälineet, jäävät edelleen opiskelijan itse maksettaviksi.  

Useita koulutusvaihtoehtoja peruskoulun jälkeen  

Helsingissä on monia mahdollisuuksia toisen asteen koulutukseen. Stadin ammatti- ja aikuisopisto eli Stadin AO on Suomen suurin ammatillinen oppilaitos, jossa voi opiskella lähes 30 eri tutkinnossa ja hankkia ammattiosaamista lukuisiin eri ammatteihin. Helsingin kaupungilla on 14 lukiota ja yksi aikuislukio. Helsingin kaupungin kaikilla lukioilla on joko erityinen koulutustehtävä tai lukiokohtainen painotus. Näiden lisäksi Helsingissä toimii useita yksityisiä tai säätiön ylläpitämiä ammatillisia oppilaitoksia ja lukioita sekä valtion ja erikoiskoulujen lukioita.  Lisätietoja toisen asteen tarjonnasta löytyy netistä:

Lukiot Helsingissä
Stadin AO

Nuoret saavat ohjausta toisen asteen koulutukseen hakeutumiseksi. Jos nuori jää yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, perusopetuksen järjestäjä jatkaa myös kesän aikana ohjausta, jotta nuori voi hakea opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeisessä jatkuvassa haussa. Jos oppivelvollinen nuori vielä kesän jälkeen on ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot, asuinkunta huolehtii siitä, että hän saa ohjausta tai hänelle järjestetään paikka soveltuvassa nivelvaiheen koulutuksessa.  
  
Perusopetuksen järjestäjä arvioi yhdessä oppivelvollisen ja hänen huoltajansa kanssa, mikä koulutus on opiskelijalle sopivin ottaen huomioon erityisen tuen tarpeet.  
  
Lisätietoa yhteishausta saa oman koulun opinto-ohjaajilta ja Opintopolun tiedotteesta opintopolku: perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku 22.2-22.3.22
Lisätietoja laajennetusta oppivelvollisuudesta Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivulla ja Opetushallituksen sivuilla.

[1.11.2021] 7. luokalle siirtyminen

Jokaisella oppilaalla on oikeus päästä omaan lähikouluun tai jatkaa opiskelua yhtenäisessä peruskoulussa. 

7. luokalle siirryttäessä oppilas voi

- siirtyä osoitteenmukaiseen lähikouluun,
- jatkaa nykyisessä yhtenäisessä peruskoulussa,
- jatkaa 1. tai 3. luokalta alkaneessa painotetussa, kaksikielisessä tai englanninkielisessä opetuksessa,
- hakea muuhun painotettuun, kaksikieliseen tai englanninkieliseen opetukseen tai
- hakea muuhun kuin osoitteenmukaiseen lähikouluun.

Kaikkien 7. luokalle siirtyvien oppilaiden huoltajien tulee täyttää Wilmassa Siirtyminen 7. luokalle -lomake, joka löytyy hakuajan alkaessa 15.11.2021 Wilman Lomakkeet-osiosta. Lomakkeella huoltaja ilmoittaa, minkä vaihtoehdon oppilas valitsee. Lomakkeen tietoja ja valintoja voi muokata hakuajan aikana mutta ei enää sen jälkeen. Hakuajan päätyttyä valinnat ovat sitovia.

Hakeminen painotettuun, kaksikieliseen ja englanninkieliseen opetukseen tai muuhun kuin omaan lähikouluun

Osa kouluista tarjoaa painotettuakaksikielistä tai englanninkielistä opetusta. Hakuaika 7. luokalle on 15.11.–15.12.2021, ja haku tehdään Wilma-lomakkeella.

Painotettuun ja kaksikieliseen opetukseen valituksi tuleminen edellyttää hakijalta soveltuvuuskokeeseen osallistumista. Soveltuvuuskokeet järjestetään 12.1.-19.2.2022. Soveltuvuuskokeeseen osallistutaan siinä koulussa, jonne hakija on ensisijaisesti hakenut. Samalla kokeella voi hakea myös muihin samaa painotusta tai kaksikielistä opetusta tarjoaviin kouluihin.

Jos oppilas hakee painotettuun, kaksikieliseen tai englanninkieliseen opetukseen tai muuhun kuin omaan lähikouluun, hän voi valita enintään viisi eri koulu- ja painotusvaihtoehtoa. Hakuvaihtoehdot valitaan lomakkeelle ensisijaisuusjärjestyksessä niin, että ylin vaihtoehto on ensimmäinen hakuvaihtoehto, toiseksi ylin on toinen hakuvaihtoehto, ja niin edelleen. Jos oppilas valitaan ensimmäiseen hakuvaihtoehtoonsa, muita hakuvaihtoehtoja ei huomioida.

Huoltajainfo hakeutumisesta 7. luokalle20.12.2022 10:17