Suoraan sisältöön

Maksuton ehkäisy nuorille

Satu Suhonen.

”Iso osa raskauden keskeytyksistä tehdään alle 25-vuotiaille, siksi Helsinki haluaa panostaa tähän ikäryhmään”, keskitetyn ehkäisyneuvonnan vastuulääkäri gynekologi Satu Suhonen  (kuvassa) kertoo. 

Helsinki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25- vuotiaille helsinkiläisille ja helsinkiläisten oppilaitosten opiskelijoille. Päätöksen maksuttomuudesta teki kaupunginvaltuusto alkuvuodesta 2018.

Kaupungin tarjoamia ehkäisymuotoja ovat pillerit, rengas, kierukka, implantaatti, ja kondomit. Nuoret voivat kysyä lisää ehkäisystä oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta, omalta terveysasemalta tai Helsingin keskitetystä ehkäisyneuvonnasta. Ehkäisyn aloittaminen ammattilaisen tuella on turvallista ja se käy helposti.

”Erityisesti nuorten kohdalla matala kynnys kysyä ehkäisystä ja käyttää ehkäisypalveluja edistää hyvinvointia ja terveyttä. Vähentyneet ei-toivotut raskaudet ja seksitautitartunnat näkyvät myös säästettyinä euroina”, Satu Suhonen kertoo ja haluaa rohkaista nuoria ottamaan ehkäisyn puheeksi niin läheisten kuin ammattilaisten kanssa.

”Nuoret asiakkaamme ovat mukavia ja reippaita. Jokaisen nuoren yhteydenotto on meille tärkeä.”

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa sijaitsevassa Helsingin keskitetyssä ehkäisyneuvonnassa työskentelee kaksi lääkäriä, viisi terveydenhoitajaa ja kaksi perushoitajaa. Suhonen toimii neuvonnan vastuulääkärinä.

”Hoitajat ovat meillä oleellisessa roolissa. Terveydenhoitaja käy asiakkaan kanssa yhdessä läpi esimerkiksi elämäntilanteeseen liittyviä asioita ja sopivia ehkäisyvaihtoehtoja.” Kuvassa Satu Suhosen kanssa keskitetyn ehkäisyneuvonnan vastuuterveydenhoitaja Pirjo Nissinen-Turunen.   

”Helsingissä ehkäisyneuvonta palvelee laajasti. Keskustelemme asiakkaiden kanssa myös heidän oikeuksistaan omaan seksuaalisuuteen ja kehoon liittyen. Kysymme lisäksi seksuaalisesta häirinnästä”, Suhonen jatkaa.

”Ihmisen omaa tahtoa ei voida sivuuttaa, kun puhutaan seksuaalisuudesta.”  

Suhonen nostaa keskustelussa lopuksi esiin myös kondomin käytön muiden ehkäisyvälineiden rinnalla.

Satu Suhonen ja kondomipakkauksia.

”Kondomi on korvaamaton seksitautien ehkäisyssä ja sen käyttöön kannustetaan.”

Kampanja kesäkuussa

Helsinki aloitti kesäkuun alussa maksuttoman ehkäisyn kampanjan, joka on näkynyt esimerkiksi metroissa ja ratikoissa.

Maksuton ehkäisy näkyy laajasti myös Helsingin soten internetsivuilla ja somekanavissa Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa. Kampanjan tueksi on tehty kortteja ja julisteita, joita jaetaan kaupungin yksiköihin ja yhteistyökumppaneille.

Helsingin ehkäisyneuvonta internetissä

Maksuton ehkäisy somessa

Opiskeluterveydenhuollon ehkäisyvastaanottoja nyt myös kesällä

Helsinkiläisten oppilaitosten opiskelijat voivat hoitaa ehkäisyasioita tänä kesänä keskitetyillä vastaanotoilla. Lisätietoa kesän vastaanotoista saa oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta tai ajanvarauksen numerosta 050 310 5560.

  • 4.6.-21.6. ja 6.8.-12.8. Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskeluterveydenhuolto, Tukholmankatu 10
  • 11.6.-13.7. ja 30.7.- 3.8. opiskeluterveydenhuolto, Mechelininkatu 46 A

teksti ja kuvat Markus Snellman