Suoraan sisältöön

Tieto lievittää tuskaa lääkehoidossa

Laura Pikkarainen ja Paula Risikko.
Ylilääkäri Laura Pikkarainen ja eduskunnan varapuhemies Paula Risikko

Kun ikäihminen tuodaan päivystykseen, on ongelmien pohjalla usein vääränlainen lääkitys. Mitä useammanlaisia lääkkeitä potilas käyttää, sitä enemmän riskejä niiden yhteisvaikutus aiheuttaa. Tänä vuonna lääkehoidon päivän ja viikon teemana on lääkityslista kuntoon. Teema korostaa lääkehoidon kokonaisuuden hallintaa ja turvallisuutta. Eduskunnan varapuhemies, lääkehoidon päivän ideoija ja äiti Paula Risikko tutustui Haartmanin sairaalan lääkehoitoon.  

Haartmanin sairaalassa 17.3. vietettävää lääkehoidon päivää ja teemaviikkoa on vietetty siitä lähtien kuin niitä on järjestetty, neljä kertaa siis. Tapahtuman koordinoi valtakunnallisesti Fimea, mutta  apteekit, potilasjärjestöt, terveydenhoitoalan opiskelijat ja terveyskeskukset järjestävät Haartmanin tapaan teemaviikon aikana erilaisia tapahtumia, jotka edes auttavat  hyvää lääkehoitoa.

Laura Pikkarainen ja Jaana Palviainen.
Ylilääkäri Laura Pikkarainen (vas.) ja osastonhoitaja Jaana Palviainen

Haartmanin sairaalassa lääkehoidon päivän ja viikon puuhanaisena on toiminut osastonhoitaja Jaana Palviainen ja kentän innokkaat toimijat. Jaana kertoikin, että teemapäivän ohjelman järjestäminen vaatii eniten juuri innostusta. Tarjolla on vuosien mittaan ollut muun muassa tietoiskuja, info-tilaisuuksia, koulutusta ja kilpailuja, joten työtäkin se toki teettää. Tieto ei lisää tuskaa lääkehoidossa. Päinvastoin. 

 Kipu kansalaisten huolena

Paula Risikko, Liisa Toivanen ja Laura Pikkarainen.
Paula Risikko (vas.), apulaisosastonhoitaja Liisa Toivanen ja ylilääkäri Laura Pikkarainen

Paula Risikko kertoi, että kipu on eräs kansalaisten suurimmista huolista lääkehoitoon liittyen. Hänen saamiensa viestien mukaan suomalaisia huolettaa syöpä-, saattohoito- ja hermokipupotilaiden kivunlievitys.

Haartmanin ylilääkäri Laura Pikkarainen kertoi, että syöpä- ja saattohoitopotilaiden osalta kuvunlievitys sujuu entistä paremmin kipupumpulla. Neuropaattisen kivun hoito sen sijaan saattaa olla haastavampaa.

Laura Pikkarainen.

Risikko toi esille, että on todella tärkeää, että potilaan kipu otetaan todesta ja sitä hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista. Päivystyssairaalassa kivunhoito onkin jokapäiväistä työtä ja lähes jokaiselle potilaalle tarvitaan jonkinlainen lääkitys.


Lääkelistat kuntoon

Anne Lunden, Mia Laiho, Veronica Renwall, Jaana Palviainen ja Laura Pikkarainen.
Paula Risikon vastaanottivat ylihoitaja Anne Lunden (vas.), päivystyksen johtajalääkäri Mia Laiho, johtava ylihoitaja Veronica Renwall, osastonhoitaja Jaana Palviainen ja ylilääkäri Laura Pikkarainen


Erityisesti ikäihmisillä on sydän- ja verisuonisairauksiin liittyviä sekä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Lääke on saatettu määrätä jo keski-iässä, jolloin lääke ja annos ovat sopineet. Iän myötä lääkkeitä tulee usein lisää. Entisiä ei aina muisteta lopettaa.

Vääränlainen lääkitys voi aiheuttaa vanhukselle muun muassa huimausta ja kaatuilua. Pahimmassa tapauksessa vanhus murtaa lonkkansa kaatuessaan. Lonkkamurtuman hoito maksaa 20 000 euroa, joten on monessa mielessä edullisinta tarkistaa potilaiden lääkelistat. Näin Helsingissä toimitaankin.

Potilaan lääkelistat tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Yhteistyötä tehdään kotihoidon ja muiden sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa. Aina on kuitenkin potilaita, joiden lääkearsenaalia ammattilaiset eivät pääse tarkastamaan. Lääkehuollon päivä on tapa innostaa kansalaisia ottamaan vastuuta terveydestään.

Haartmanin seinien julisteet muistuttavat potilaita kysymään lääkkeistä ja pistämään lääkelistat kuntoon. Teemaviikon ohjelma on kuitenkin suunnattu Haartmanissa henkilökunnalle, sillä päivystyssairaalan potilaat ovat tavallisesti liian heikossa kunnossa osallistuakseen tilaisuuksiin.


Inhimillistä työtä, teknologia auttaa


Lääkehuolto on inhimillistä työtä, jossa osaaminen on tärkeässä asemassa, mutta teknologia tuo omat etunsa.

Päivystyksen johtajalääkäri Mia Laiho kertoi Paula Risikolle Malmin sairaalan sähköisistä lääkekaapeista, jotka avataan sormenjälkitunnistuksella, hoitaja pyytää jokaisen lääkkeen erikseen annoskuppiin ja kaappi osaa tilata loppuneen lääkkeen automaattisesti apteekista. Lääkehävikki vähenee, inhimilliset virheet vähentyvät ja lääkkeisiin pääsevät käsiksi vain ammattilaiset itse.