Suoraan sisältöön

Uusia palveluja terveysasemilta

Vuosaaren (kuvassa), Vallilan ja Töölön terveysasemat ottivat uuden terveys- ja hyvinvointikeskus -toimintamallin käyttöön joulukuun alussa. Samalla Vuosaaren aukioloajat laajenivat: terveysasema on auki maanantaista perjantaihin kello 7-20. Vallila ja Töölö ottivat käyttöön sähköisen yhteydenoton.

Joulukuun alusta lähtien Vuosaaren terveysaseman asiakkaille tarjotaan yksi palvelunumero. Kun asiakas ottaa yhteyttä terveysasemalle, hän saa nimetyn ammattilaisen, joka toimii yhteyshenkilönä ja koordinoi asiakkaan palvelukokonaisuutta. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tekevät tiiviimmin yhteistyötä asiakkaiden hyväksi.

”Kun yhteyshenkilö koordinoi palveluja ja hyödyntää koko talon osaamista, asiakkaan ei tarvitse siirtyä turhaan ammattilaiselta toiselle. Uudistuksen alkuvaiheessa puhelinpalvelu on valitettavasti ruuhkautunut. Toivomme, että uusi toimintamalli puree tähän vähitellen”, kertoo terveys- ja hyvinvointikeskuksen projektipäällikkö Lars Rosengren.

Myös neuvolaan pääsee illalla

Vuosaaren neuvola palvelee joulukuun alusta lähtien maanantaista torstaihin kello 7.30–20 ja perjantaisin klo 7.30–16. Alkuillan aikoja tarjotaan lasten määräaikaistarkastuksiin ja myöhempiä aikoja raskaana oleville. Tarkoituksena on myöhemmin laajentaa aukioloaikoja niin, että neuvolakin palvelee maanantaista perjantaihin klo 7−20.

Laajemmat aukioloajat voivat palvella erityisesti niitä, joilla on hankaluuksia käydä neuvolassa päiväsaikaan. Lisäksi puolisoiden mukaantulo voi olla helpompaa, jos neuvola-aika on ennen aamukahdeksaa tai kello 16 jälkeen.

Asiakkaiden mielipiteitä Vuosaaren terveysaseman ja neuvolan aukioloajoista selvitettiin kyselyllä syyskuussa 2016.

Vallilan ja Töölön terveysasemille voi ottaa yhteyttä sähköisesti

Joulukuun alusta lähtien asiakkaat voivat ottaa yhteyttä Vallilan ja Töölön terveysasemille uuden sähköisen kanavan kautta ja kertoa, millaista apua he tarvitsevat. Terveysaseman henkilökunta vastaa yhteydenottoon mahdollisimman nopeasti, viimeistään seuraavana päivänä.

Päivystys palvelee aiempaan tapaan

Kiireellisissä tapauksissa hoitoa saa aiemman käytännön mukaisesti arkisin kello 16 jälkeen ja viikonloppuisin ja pyhinä päivystyspisteistä. Aikuisia palvelevat Haartmanin, Malmin, Jorvin ja Peijaksen päivystykset sekä lapsia Lasten ja nuorten sairaala ja Jorvi.

Helsinki uudistaa sote-palveluja

Vuosaaren, Töölön ja Vallilan uudistukset ovat osa Helsingin uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. 

Teksti Heidi Blomqvist
Kuvat Maarit Miettinen ja Kimmo Brandt