Hoppa till innehållet

Information om vacciner och corona

Vaccinationsordning för personer som är mottagliga för allvarlig coronavirussjukdom (Institutet fär hälsa och välfärd, THL)

Uppföljning av COVID-19 vaccinationerna (Institutet fär hälsa och välfärd, THL)

Vaccin som är i bruk

Pfizers vaccin används för tillfället för 16-64-åringar.

AstraZenecas vaccin ges för tillfället till personer som är 65 år och äldre. Personer som är 65 år och äldre kan välja Pfizers vaccin istället för AstraZenecas vaccin när de bokar sin första vaccintid.

  • I den elektroniska tidsbokningen kan man välja Pfizer-vaccinet när man väljer vaccinationspunkt.
  • I telefontidsbokningen görs valet genom att säga att man vill ha Pfizer-vaccinet.

OBS! Det är inte möjligt att välja vaccin vid vaccinationspunkten.

Ytterligare information om boostervaccination

Enligt försiktighetsprincipen ges AstraZeneca-vaccinet inte till personer som fyllt 65 år och som tidigare haft sinustrombos, dvs. ventrombos i hjärnan, eller heparininducerad trombocytopeni (HIT).

Läs mer om AstraZeneca-vaccinet här

Vaccinationen är kostnadsfri och frivillig.

Obs! Personer som redan har varit smittade av coronaviruset erbjuds vaccination sex månader efter att symtomen började eller smittan konstaterades.


Boostervaccination

Om en person som är 65 år eller äldre har fått en första dos av AstraZeneca, sker även boostervaccinationen fortfarande med AstraZeneca. Också Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar detta.

Om en person vägrar att ta en andra dos av AstraZenecas vaccin, kan hen få Pfizers vaccin istället, om hen så önskar. Då måste man förbereda sig på att den nya tiden flyttas fram, vilket innebär att tiden mellan vaccinationerna blir längre än 12 veckor. Vid byte av vaccintyp ska man avboka den befintliga tiden via tidsbokningsnumret och be om en ny tid för vaccinering med Pfizers vaccin. Byte av vaccintyp är möjligt från och med den 24 maj 2021.

Man kan inte byta vaccintyp vid vaccinationspunkten.

Byte av vaccintyp för den andra vaccindosen är för tillfället inte möjligt via det elektroniska tidsbokningssystemet.

Obs! 65-åringar och äldre som getts den första dosen av AstraZenecas coronavirusvaccin kan förkorta intervallen mellan vaccindoserna. Intervallen kan förkortas från nuvarande tolv veckor till åtta veckor. Intervallen kan endast ändras per telefon. Om man vill förkorta intervallen ska man ringa tidsbeställningen för coronavaccin, tfn 09 310 46300.

Läs mer: Intervallen mellan vaccindoserna för AstraZenecas vaccin kan förkortas till åtta veckor

Att byta andra dosen till mRNA-vaccin är möjligt för dem som har haft en allvarlig allergisk reaktion (kallad anafylaktisk reaktion) mot den första vaccinationen, eller som har haft sinustrombos eller heparininducerad trombocytopeni (HIT).

Personer under 65 år som har fått sin första dos av AstraZeneca-vaccinet får andra vaccinationdosen av Pfizer-vaccinet.
Personer som har fått sin första dos av Pfizer-vaccinet får andra vaccinationsdosen av samma vaccin.

Virusvarianter

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har samlat information om coronavirusvarianter på sina webbsidor. Coronavirusvarianter (Institutet fär hälsa och välfärd, THL)

Information på teckenspråk om coronavaccin och -vaccination

Om coronaviruset på teckenspråk (finlandssvenska)

Om coronaviruset på teckenspråk (finska)25.05.2021 08:32