Suoraan sisältöön

Vauvan puheen kehitys

Äiti laulaa vauvalle.

Vauva oppii puheen vuorovaikutuksessa eli silloin, kun aikuinen on hänen kanssaan.

Vastavuoroinen kontakti vauvan kanssa on tärkeää alusta asti.

Vauva oppii puheen tavallisissa arjen vuorovaikutustilanteissa: kun häntä katsotaan, hänelle puhutaan ja häntä kuunnellaan, hänelle vastataan ja häneltä kysytään. Arkisten tilanteiden sekä tunteiden sanoittaminen on tärkeä osa vauvan puheen kehityksen tukemista. Myös yhdessä leikkiminen, laulaminen ja lukeminen tukevat puheen ja kielen kehitystä.

Kielellinen kehitys on hyvin yksilöllistä; jokaisen lapsen kieli ja puhe kehittyvät omaan tahtiinsa. Kehityksen vaiheet kulkevat samassa järjestyksessä, mutta tahti vaihtelee suuresti. 

Imeminen, pureskelun opettelu ja esineiden "maistelu" eli tutustuminen maailmaan suun kautta on osa vauvan puheen kehitystä. Suun liikuttelu harjaannuttaa puhumiseen.

0-2 kuukauden ikäisenä vauva oppii kujertelemaan ensin itsekseen ja lopulta vastavuoroisesti vanhemman kanssa. Kujertelu on erilaisia äänen painoja, ei vielä varsinaisia äänteitä, tavuja tai sanoja. 

3-4 kuukauden iässä vauva alkaa hahmottamaan oman suunsa toimintaa paremmin ja alkaa harjoitella erilaisia äänteitä: vauvat päristelevät, purskuttelevat, murisevat, kujertelu monipuolistuu ja jotkut jo nauravat ääneen.

5-6 kuukauden ikäinen vauva kokeilee yleensä äänivarojaan ja harjoittelee kiljuntaa. Yleensä viimeistään tässä vaiheessa lapsi osoittaa riemua kiljumalla ääneen ja nauramalla. Lapsen juttelu vastavuoroistuu ja äänteet monipuolistuvat entisestään. 

7-9 kuukauden iässä vauva jokeltelee yleensä monipuolisesti. Hän alkaa ilmaista myös harmistusta, kun jokin mieluinen tekeminen keskeytetään tai tärkeä lelu otetaan häneltä pois.

10-15 kuukauden iässä hän alkaa käyttää eleitä ilmaisun tukena. Ensimmäiset lyhyet sanat lapsi sanoo noin vuoden ikäisenä. 

Kysy neuvoja ja pyydä apua jos:

  • lapseen on vaikea saada kontaktia tai hän ei kiinnostu ympäristöstään eikä seurustelusta kenenkään kanssa
  • lapsen ääni kuulostaa kovin erilaiselta kuin muiden saman ikäisten lasten ääni tai ääntelyä ja jokeltelua on hyvin vähän
  • vaikuttaa, ettei lapsi kuule normaalisti
  • lapsella on vaikeuksia syömisen, imemisen tai nielemisen kanssa.

Tietoa Lastentalo.fi -palvelussa
30.10.2020 10:27