Suoraan sisältöön

Vauvan sensomotorinen kehitys

Liikkuminen on vauvalle tärkeää fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kehityksen kannalta. Liikkumisen kautta vauva tutustuu omaan kehoonsa ja ympäristöönsä. Liikkumisen kehitys etenee vauvoille suunnilleen samassa järjestyksessä, mutta omassa tahdissaan; kehitys etenee vaiheittain helpommista taidoista vaativimpiin hermoston kypsymisen myötä.

Sylissä vauvan lihakset saavat monipuolista harjoitusta. Vauva nostetaan syliin ja lasketaan sylistä aina kylki edellä, siten hänen niska- ja hartialihaksensa vahvistuvat ja vauva saa kokemuksia selinmakuulta vatsamakuulle kääntymisestä. Vauvaa tulee kantaa monipuolisesti puolta vaihdellen. Näin myös aikuisen hartiat kuormittuvat tasaisemmin.

Vatsamakuulla olon harjoittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ryömimisen ja konttaamisen sekä pystyyn nousun oppimisen kannalta. Hyvä tapa aloittaa on esimerkiksi vauvaa sylissä vatsamakuuasennossa kantaen. Virkeää vastasyntynyttä on suositeltavaa ja turvallista pitää vatsamakuulla pieniä hetkiä päivittäin sylin lisäksi napakalla alustalla, esimerkiksi hoitoalustalla tai lattialla maton päällä. Aluksi vauva ei useinkaan jaksa olla vatsamakuulla pitkiä aikoja, mutta harjoittelun myötä lihakset ja taidot vahvistuvat.

Neuvoja ja ohjeita pulmatilanteisiin saa neuvolasta tai fysioterapiasta. Liikkuminen on jokaiselle vauvalle ilo ja etuoikeus.

Vauvan sensomotorinen kehitys

Vauvan sensomotorinen kehitys, ohje.


Vauvan liikkumisen kehitys ensimmäisen ikävuoden aikana

Jokainen vauva kehittyy omaan tahtiinsa ja hieman erilaisella tavalla. Tässä on kuitenkin pientä suuntaa siitä, minkälaista kehitys usein alle vuoden ikäisellä vauvalla on.

1-2 kk: Jo kohdussa sikiöllä on nähtävissä liikemalleja, jotka ovat pohja kaikelle liikkumiselle. Vatsassa ollessa vauva harjoittelee raajojen ja vartalon erilaisia liikkeitä. Syntymän jälkeen vauva pitää päätä joko vasemmalle tai oikealle kiertyneenä. Sormet ovat vielä tiukasti nyrkissä eikä aktiivinen tarttuminen vielä onnistu. Pään ja katseen hallinta on vielä haastavaa.

Kun vastasyntyneelle jutellaan lähellä, häneen kosketaan ja häntä pidetään sylissä, alkaa pään ja vartalon hallinta kehittyä sekä katse tarkentua kasvoihin. Vauva oppii tuomaan pään ja kädet vartalon keskilinjaan ja opettelee aukaisemaan käsiään.

3-6 kk: Vauva osaa jo tuoda pään ja raajat keskilinjaan, eli asento symmetrisoituu. Kääntyminen selinmakuulta vatsamakuulle ja tarttuminen alkaa kehittyä jo noin neljän kuukauden iässä. Ensin vauva vie nyrkkejä suuhun ja oppiessaan aktiivisesti tarttumaan, alkaa suuhun maisteltavaksi päätyä erilaisia leluja ja tavaroita. Puolen vuoden ikäinen vauva osaa vaihtaa lelua kädestä toiseen ja tarttua leluun molempia käsiä käyttäen.

5-6 kk: Tässä iässä selinmakuulla ollessaan vauva oppii tarttumaan itseään varpaista ja viemään varpaita suuhun. Selinmakuulta vatsamakuulle kääntyminen on opittu tässä kehitysvaiheessa. Vauva oppii myös kääntymään vatsamakuulla ollessaan sivuille napansa ympäri ja hakkaa kämmenellä alustaa vasten. Vauva hakeutuu usein ns. lentokoneasentoon ja opettelee kohottamaan ylävartaloaan käsiään suoristaen. Puolivuotiaana vauva varaa seisotettaessa koko painollaan alaraajoihinsa.

Noin kolmen kuukauden ikäinen vauva viihtyy vatsalla vielä kyynärnojassa, 5-6 kuukauden iässä vauva tukeutuu suorille yläraajoille harjoittaen ryömimisessä ja konttaamisessa tarvitsemiaan taitoja. Vauva voi istua sylissä vanhemman vartaloon tukien. Alaselän pysyessä ojentuneena (yli puolivuotiaalla), vauva voi alkaa harjoittella syöttötuolissa istumista ruokailun ajan.

7-8 kk: Nyt vauva osaa liikkua joko kääntymällä kyljen kautta, kierimällä tai käsillä työntämällä. Vauva oppii ryömimään ja konttaamaan ja siten tutustuu ympäristöönsä. Vauva opettelee tarttumaan kahteen esineeseen yhtäaikaisesti ja voi pudottaa niistä toisen. 

Hiljalleen taitojen karttuessa vauva nousee konttausasennon kautta tukea vasten seisomaan; ensin polviseisontaan ja hiljalleen pystyyn jaloilleen. Konttausasennon tai konttaamisen opittuaan vauva siirtyy itse istumaan ja istumasta pois. Tämän opittuaan vauva pystyy istumaan itsenäisesti. Vauvaa ei ole tarvetta opettaa istumaan lattialla ennen kuin vauva itsenäisesti on oppinut nousemaan istuma-asentoon.

9-12 kk: Kohti yhden vuoden ikää vauvan pystyasennon hallinta ja tasapaino varmentuvat. Vauva ottaa tukea vasten sivuaskeleita ja osaa tulla hallitusti seisoma-asennosta takaisin lattialle. Vauva harjoittelee eteenpäin kävelyä taaperokärryä tai tuolia työntäen. Kuudentoista (16) kuukauden ikään mennessä lapsi oppii itsenäisesti kävelemään. Pinsettiote kehittyy noin kymmenen kuukauden iässä.


Tietoa Lastentalo.fi -palvelussa24.07.2020 11:02