Suoraan sisältöön

Pottaharjoittelu ja kuivaksi opetteleminen

Lapsen kuivaksi oppiminen ja vaipasta luopuminen on yksilöllistä. Kuivaksi opettelu vaatii hermoston kypsymistä, mutta myös henkistä valmiutta. Keskimäärin 2-vuotiaana lapsi on valmis harjoittelemaan ja alkaa vähitellen harjoittelun avulla hallita rakon ja suolen toimintaa. Paras hetki aloittaa pottaharjoittelu on silloin, kun lapsi alkaa osoittaa tunnistavansa pissan ja kakan tulon ja osoittaa kiinnostusta kuivaksi oppimiseen. On hyvä tietää, että pissavahingot ovat tavallisia vielä pienillä koululaisillakin ilman, että kyseessä on sairaus. Tiedetään myös, että rakon toiminnan kypsymistä tapahtuu 12 ikävuoteen saakka.

Jo ennen pottaharjoittelun aloittamista vanhemman kannattaa huomioida, miten kakasta ja pissasta puhutaan kotona. Toisin kuin aikuisten välillä, lasten kanssa kakkaa voi ja kannattaakin ihastella. Lapsen kanssa on hyvä jutella miten keho toimii ja mitä vaippaan tulee. Tärkeää on luonteva suhtautuminen, ettei lapsi koe kakkaa tai pissaa hävettäväksi tai salailtavaksi asiaksi. Lapsen voi ottaa mukaan vessaan, ja vanhempi voi itse toimia mallina. Kuvituskuva, jossa potta. Potassa on kukkakoriste.

Potta kannattaa hankkia toisen ikävuoden tienoilla kodin vessaan. Potta on pienelle lapselle pönttöä parempi, sillä lapsi istuu paremmassa asennossa. Potalla istumisen voi aloittaa silloin, kun lapsi itse osoittaa kiinnostusta kakkaan tai pissaan, tai tunnistaa niiden tulevan. Aluksi potalla voi istua kokeilumielessä lyhyitä hetkiä. Istumista voi lisätä silloin, kun tuotoksia tulee välillä pottaan. Tuotoksista ei tarvitse palkita, mutta niistä voi iloita yhdessä. On tärkeää muistaa, että tyhjä potta ei ole epäonnistuminen. Kun suuri osa tuotoksista tulee pottaan, kannattaa päiväsaikaan alkaa olla ilman vaippaa. Yövaipan voi jättää pois, kun vaippa on usein aamulla kuiva. Sänky voi tämänkin jälkeen satunnaisesti vielä kastua, mutta tästä ei tarvitse olla huolissaan.

Mikäli pottaharjoittelussa ilmenee haasteita tai lapsi osoittaa mieltään, kannattaa ottaa viikon tai parin aikalisä ja kokeilla myöhemmin uudestaan. Ehkä opettelu on edennyt liian nopeasti, tai lapsen elämässä on turhan paljon muutoksia samaan aikaan. Kun lapsi kieltäytyy potalla istumisesta, taustalla voi olla myös ummetus. On tärkeää muistaa, että opettelu vie aikaa. Lapset ovat yksilöitä, eikä mihinkään ole kiire. Mikäli haasteita tulee, ole yhteydessä neuvolaan sähköisesti tai puhelimitse.

Lisätietoja lapsen kuivaksi oppimisesta löydät MLL:n sivuilta.
22.10.2018 13:50