Suoraan sisältöön

Uni ja painajaiset

Yksivuotias lapsi tarvitsee unta 12–13 tuntia vuorokaudessa. Leikki-ikäisen unentarve on 10–13 tuntia vuorokaudessa. Uniongelmat ovat yleisiä alle kouluikäisillä. Vinkkejä uniongelmien voittamiseen kotona on saatavilla runsaasti (ks. linkit) eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin. Neuvolasta saa tietoa ja neuvoja aiheesta. Tarvittaessa maksutonta apua ja ohjausta voi saada myös kotiin.

Leikkipuistoissa järjestetään uniohjausryhmiä 6–12 kuukauden ikäisille lapsille. Lisäksi vauvoille ja pienille lapsille (18 kk asti) on olemassa kotihoito-ohjeita. Lue lisää tietoa Vauvan unipulmat -sivulta.

Kuva isästä, joka rauhoittelee sängyllä istuvaa lastaan. Kuvassa lapsi kertoo nähneensä painajaista.

Lapsen riittävä uni on vanhempien vastuulla
Riittävä uni on lapsen kehityksen kannalta tärkeää. Vanhempien tuleekin varmistaa, että lapsi nukkuu hyvin. Univaikeuksia voi esiintyä tilapäisesti eri kehitysvaiheissa. Myös uniasioissa vanhempien esimerkillä on tärkeä rooli. Tilapäisten uniongelmien esiintyessä on hyvä miettiä koko perheen arjen aikatauluja ja nukkumistapoja. Kiireinen elämäntapa on yleinen monissa perheissä, mutta jatkuvalla hopulla ja stressillä voi olla vaikutusta myös lapsen uneen ja nukahtamiseen. Kotiympäristössä onkin hyvä rauhoittua yhdessä koko perheen kanssa jo hyvissä ajoin ennen lapsen nukkumaanmenoaikaa.

 

Painajaiset (lähde: MLL)
Pelot ja painajaiset ovat normaaleja, ja kuuluvat lapsen kehitykseen, kun hän oppii käyttämään mielikuvitusta. Kun lapsi pelkää tai näkee painajaisia, vanhemman tulee luoda lapselle tunne, että hän on turvassa. Painajaisten sisällöstä ei kannata keskustella yöllä, vaan jättää se seuraavaan päivään.
Painajaisia voi ehkäistä myös huolehtimalla, että lapsi saa riittävästi unta. Univaje lisää painajaisten todennäköisyyttä.
• Rauhoittele painajaisia näkevää lasta puheella ja pitämällä lasta sylissä. Suhtaudu kärsivällisesti lapsen pelkoihin, sillä rauhallinen ja ymmärtävä vanhempi luo lapselle turvallisen olon.

• Juttele lapsen kanssa päivän tapahtumista ennen nukkumaanmenoa. Millainen päivä lapsella on ollut? Mitä kivoja asioita on tapahtunut? Onko tapahtunut jotain ikävää?

• Vältä jännittäviä satuja tai tv-ohjelmien katsomista illalla. Myös jännittävät päivän tapahtuvat voivat siirtyä uniin.

• Huolehdi rauhallisesta ja turvallisesta nukkumisympäristöstä. Vältä päivän aikana ohjaamasta lasta omaan sänkyyn tai makuuhuoneeseen rangaistuksena jostakin: Lapsi voi alkaa mieltää paikan epämiellyttävänä, ja epämiellyttävät mielikuvat vaikeuttavat nukahtamista ja nukkumista.

• Himmeä yövalo ja oven raolleen jättäminen tuovat lapselle turvallisen olon. Tutut ja rauhalliset kodin äänet voivat edistää nukahtamista. Huolehdi kuitenkin siitä, että lapsen huoneeseen ei kantaudu meteliä, joka haittaa nukkumista. Lapsen nukahtaminen voi viivästyä, jos hän ajattelee, mitä kaikkea kivaa tapahtuu hänen nukkuessaan.

• Huoneen tutut esineet voivat näyttää yöllä pimeässä möröiltä, sillä lapsen vilkas mielikuvitus sekoittuu todellisuuden kanssa. Voit auttaa lasta käsittelemään pelkoa, kun päivällä valoisaan aikaan käytte yhdessä läpi huoneen esineet ja poistatte huoneesta pelottavat tavarat.

• Jos lapsi herää painajaiseen, tärkeintä on lohduttaa häntä ja vakuuttaa, että kaikki on hyvin.

 

Kastelu

Yökastelu 
Päiväkastelu 
Tuhriminen 


25.02.2020 09:25