Suoraan sisältöön

Raskaus ja seksi

Tulevan äidin keho muuttuu ja mielialat vaihtelevat. Muutokset voivat aiheuttaa ihmetystä; voi tuntua, ettei saa otetta itsestään.

Alkuraskauden aikana pahoinvointi ja käsittämättömältä tuntuva väsymys saattavat vaivata lähes koko ajan. Rinnat voivat olla kosketusarat. Jonain hetkenä voi itkettää, vaikka kokisi asioiden olevan ihan hyvin. Odottaja voi olla myös aiempaa herkempi tulkitsemaan muiden ihmisten puheita ja pahoittamaan mielensä. Puolison on usein vaikea ymmärtää näitä muutoksia, koska raskaus ei vielä näy ulospäin.

Keskiraskausaikana monen odottajan olo helpottuu ja seksi kiinnostaa. Olo tuntuu normalisoituneen alun hormonimyrskyn jälkeen. Odottava nainen voi yllättyä kokiessaan itsensä hyvin halukkaaksi ja aloitteelliseksi. Tietoisuus ja nautinto omasta vartalosta lisääntyvät.

Raskauden loppupuolella tulevien vanhempien mielessä myllertävät monenlaiset kysymykset. Odottaja saattaa pohtia: olenko haluttava tämän näköisenä? Tuleva isä tai ei-synnyttävä vanhempi on hämmentynyt. Miten suhtautua puolison kasvavaan vatsaan ja muuttuvaan vartaloon? Miten rakastelu onnistuu? Onko siitä haittaa vauvalle? Sekä miehellä että naisella halu olla kumppanin lähellä hellittävänä ilman suorituspaineita liittyy usein loppuraskauteen. Vaikka seksihalut vaihtelevatkin, voi hellyyttä ja läheisyyttä vaalia monin eri tavoin. Mieltä askarruttavat kysymykset kannattaa ottaa esiin puolisoa syyllistämättä. Voi yksinkertaisesti kysyä, miltä tämä sinusta tuntuu? Mitä sinä toivoisit?

Raskaana oleva nainen ja hänen puolisonsa nauttivat seksistä ja läheisyydestä sylikkäin.

On tärkeää, että myös ei-synnyttävä vanhempi voi kokea osallisuutta odotukseen eikä jää ulkopuoliseksi. Usein ajatellaan, että seksi on yhtä kuin yhdyntä. Raskausaikana kannattaa käyttää mielikuvitusta ja luoda suhteeseen uusia läheisyyden muotoja. Toisen ilahduttaminen hyvillä sanoilla ja teoilla vahvistaa yhteenkuuluvuutta. Kun läheisyyttä ylläpidetään, tulevat vanhemmat voivat kokea olevansa tärkeitä omana itsenään, muuttuneenakin. Silloin hämmennyksen ja huolen aiheetkin on helpompi jakaa.

Raskausajan seksissä on myös myönteiset puolensa. Silloin ei tarvitse huolehtia ehkäisystä ja voi keskittyä täysin nauttimaan yhteydestä. Vauvan syntymän jälkeen tilanne taas muuttuu. Vuorokausirytmi on sekaisin, pieni uusi ihminen aiheuttaa monia tunteita. Synnytyksen tai leikkauksen jälkeen ajatus seksistä voi tuntua kaukaiselta.

Tuoreiden vanhempien on tärkeää kohdella toisiaan myös puolisoina, ei vain vanhempina; synnyttäjinä ja vaipanvaihtajina. Tunne siitä, että on muuttuneenakin haluttava, on jokaiselle tärkeä. Lapsen syntymä voi syventää ja parantaa parin välistä seksuaalista sidettä ja tunteita toista kohtaan: ”olemme yhdessä luoneet jotain ainutlaatuista ja uutta”.

Pikkulasten vanhempien kokemuksista seksielämän muutoksista raskausaikana ja synnytyksen jälkeen voit lukea Väestöliiton raportista Kupeitten kuuma vai kadonnut kaipaus.20.02.2020 14:58