Suoraan sisältöön

Tutkimukset

Ei sairaana neuvolaan

Älä tule äitiys- ja lastenneuvolaan sairaana.

Peru aikasi ja varaa uusi aika Maisa-asiakasportaalissa.

Voit ottaa yhteyttä myös chatissa ma–pe klo 10–12. Chatin löydät ruudun oikeasta alalaidasta.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, lue täältä toimintaohjeet.
Ohjeita eri kielillä:

Puuttuuko lapseltanne jokin neuvolan rokotusohjelman mukainen rokotus? – tervetuloa rokotuskäynnille!

Neuvolaikäisten rokotusaikoja voi varata omalle terveydenhoitajalle myös kesän aikana. Rokotuksia annetaan normaalisti myös tavallisten neuvolakäyntien yhteydessä, joten teidän ei tarvitse varata erillistä rokotusaikaa, mikäli teillä on jo sovittuna lapsen ikäkausitarkastus neuvolaan.
Lisätietoja rokotuksista ja rokotusajan varaamisesta

Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana, suunnittelee raskautta tai imettää?

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Myös imetyksen aikana voi ottaa koronarokotteen.
Lisätietoa koronarokotuksista helsinkiläisille
Lue lisää koronarokotteiden soveltuvuudesta eri ryhmille THL:n verkkosivuilta


Raskausaikana äidin ja sikiön terveyttä seurataan erilaisilla tutkimuksilla. Tälle sivulle on koottu keskeisimmät neuvolassa ja synnytyssairaalassa tehtävät tutkimukset.

Puoliso on mukana raskaana olevan äidin ultraäänitutkimuksessa, jossa kätilö tutkii sikiön kehitystä.

Äitiysneuvolan ensikäynnin tutkimuksia:

Verinäyte otetaan veriryhmän, Rhesus-tekijän ja hemoglobiinin määrittämiseksi ja kuppataudin poissulkemiseksi. Äidin suostumuksella tutkitaan myös hiv-vasta-aineet ja hepatiitti.

Virtsanäytteestä tutkitaan valkuaisen, sokerin ja tarvittaessa bakteerien määrää. Äidin pituus ja paino sekä verenpaine mitataan ja määritetään painoindeksi eli BMI.

Lisää tietoa veriryhmävasta-aineista (Veripalvelu)


Sokerirasituskokeella selvitään onko raskaana olevalla äidillä raskausdiabetes. Pääsääntöisesti sokerirasituskoe tehdään raskausviikoilla 24–28. Jos odottajan sairastumisriskin arvioidaan olevan suuri (painoindeksi BMI on vähintään 35 kg/m2, äidillä on ollut raskausdiabetes aiemmin tai hänellä on todettu munasarjojen monirakkulatauti, raskauden alussa on havaittu sokerivirtsaisuutta tai lähisuvussa on tyypin 2 diabetesta), koe tehdään jo raskausviikoilla 12–16. Jos tulos on tuolloin normaali, se uusitaan raskausviikoilla 24–28. Poikkeavaa sokerirasitusta ei uusita.

Lisää tietoa raskausdiabeteksesta

 

Raskauden aikana neuvolan terveystarkastuksissa seurataan:

 • painoa, verenpainetta ja sokerin esiintymistä virtsassa
 • veren hemoglobiiniarvoa
 • viikoittaista painonlisäystä
 • mahdollista turvotusta
 • sikiön asentoa
 • sikiön sydänääniä
 • sikiön liikkeitä (Naistalo)

 

Ultraäänitutkimukset ja sikiöseulonnat

Raskausaikana tehdään pääsääntöisesti kaksi ultraäänitutkimusta. Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikolla 11–13, jossa selvitetään raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä. Rakenneultraäänitutkimus tehdään raskausviikolla 19–21 ja siellä tutkitaan sikiön elimet ja mahdolliset vaikeat rakennepoikkeavuudet.

Jos raskaana oleva haluaa osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan, mitataan myös ultraäänitutkimuksessa 11–13 sikiön niskaturvotus ja otetaan verinäyte äidistä raskausviikolla 9–11.  

Lisää tietoa:

 • Naistalo
 • HUS

 • Sydänäänten kuuntelu

  Sydänäänet alkavat kuulua vatsan päältä 26.–30. raskausviikolla. Ääni on pientä värinää muistuttavaa nopeaa nakutusta. Vauvan sydänäänten normaali vaihteluväli on 120–160 sykettä minuutissa. Kun vauva nukkuu ja on paikoillaan, syke on matalampi ja tasaisempi.

  Tyhjä vessapaperirulla on hyvä kuulotorvi sydänäänten kuunteluun. Ennen kuuntelua tunnustele ”leveillä” sormilla vatsan päältä, missä on vauvan selkä. Selkä tuntuu pitkulaisena kovana alueena. Sydänäänet kuuluvat parhaiten vauvan yläselän päältä.

  Aseta vessapaperirulla äidin vatsan päälle vauvan selän kohdalle, paina korvasi rullan aukkoon ja irrota kahinaa aiheuttavat sormesi rullasta. Paina päälläsi rullaa hiukan eri asentoihin, keskity ja kuuntele. Vaihda korvaa, jos tuntuu, että et kuule. Kuuntelua voit harjoitella myös neuvolan vastaanotoilla. Voit kuunnella myös pelkällä korvalla, ilman vessapaperirullaa.
  26.02.2021 14:26