Hoppa till innehållet

Babyns sömnproblem

Ibland kan barnets tendens att vakna och äta ofta nattetid upplevas som ett problem i familjen – det är svårt att få barnet att sova och barnet vaknar många gånger under natten. När barnet är ungefär ett halvt år gammalt kan man lära det att somna på egen hand med en ömsint sömnskola, tassmetoden. Under sömnskolan kan barnet också vänja sig av med att äta nattetid då det vänjer sig vid att somna på egen hand på kvällen, och även att somna om ifall det vaknar under natten, antingen på egen hand eller med tassmetodens hjälp. Det är därför bra om barnet redan äter flera måltider fast föda dagtid när man inleder sömnskolan. Ett barn som är mer än sex månader gammalt kan vid behov sova i en egen säng i ett eget rum. En snuttefilt, sovleksak eller napp kan trösta ett barn som sover ensamt. Dessa saker associeras med sömnen och hjälper barnet att somna om ifall det vaknar.

Trötta föräldrar bär en baby som är vaken på natten. Babyn är glad och kissar.

Sömnskolan eller tassmetoden

  • Sömnskolan hjälper dig att natta barn som är över ett halvår gamla, då de i det skedet redan klarar sig över natten utan att de hela tiden måste matas.
  • Målet med sömnskolan är att lugna ner barnet så att det kan somna med minsta möjliga besvär och utan arbetsamma konster.
  • Sömnskolans grundprinciper är att svara på barnets behov, lugna ner det med beröring och att undvika sådana nattningsmetoder som inte har något att göra med dess trygghetskänsla.

Att lugna ner barnet vid läggdags eller när barnet vaknar på natten 

För att sömnskolan ska lyckas 

Stöd vid sömnproblem 

Se även

Lapsen uni (MLL, på finska)

Tietoa lasten unihäiriöistä vauvan odotusajalle ja lapselle 1 kk, 3 kk, 5 kk, 6 kk ja 12 kk iässä (THL - Child sleep, på finska)

Caring for your baby at night – A guide for parents (Unicef, på engelska)

Vauva nukkuu (pdf, MLL, på finska)26.02.2021 15:02