Tandvård
Mun- och tandhälsan är familjens gemensamma angelägenhet. Goda förebilder och val är små gärningar i vardagen. Det är bra om du redan när barnet är litet vänjer det vid att sköta om sina tänder och föregår med gott exempel. Vanor som man lärt sig tidigt hålls kvar och barnen lär sig snabbt att det hör till vardagsrutinerna att borsta tänderna morgon och kväll. Det bästa sättet att förebygga hål i barnets tänder är att sköta om tänderna väl hemma.
<
Tandborstning
Barnets tänder borstas morgon och kväll. En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna tills barnet är 10 år. Tänderna borstas systematiskt så att alla ytor blir rena. Utsidan, insidan och tuggytan ska borstas i både övre och nedre tandraden.
Det är viktigt att den vuxna kan se in i barnets mun då tänderna borstas. Det är enklast att titta in i barnets mun om barnet sitter i förälderns famn lutandes mot bröstet eller om barnet ligger. I synnerhet tuggytorna på nya tänder bak i käken ska borstas noggrant, även om tanden ännu inte kommit upp helt och hållet. Tänder som håller på att bryta fram är ännu inte helt färdiga och därför får de lätt hål.
En bra tandborste är liten och mjuk. Det rekommenderas att man använder eltandborste också för barn eftersom det då är lättare att rengöra tänderna och få barnet att tycka om tandborstningen. Man kan använda plackfärgtabletter från apoteket för att granska resultatet av borstningen.
10 tips vid borstning av barns tänder
- Föräldern ansvarar för barnets tand- och munvård. Tänderna ska borstas även om barnet inte alltid vill. Barnet behöver den vuxnas stöd och beslutsamhet.
- Regelbundenhet
- Barn tycker om rutiner.
- Gör morgon- och kvällsborstningen till en del av en trygg vardag.
- Borsta tänderna tillsammans
- På så sätt föregår du med gott exempel.
- Låt barnet göra små val
- Ska vi borsta med eltandborste eller vanlig tandborste?
- Med vilken tandkräm borstar vi?
- Vilken tand börjar vi med?
- Vem borstar först?
- Välj en tandborstningsplats som båda gillar
- Tandborstningen måste inte alltid ske i badrummet.
En bra sikt gör det lättare att se tandytorna.
- Tandborstningen måste inte alltid ske i badrummet.
- Låt barnet öva att borsta själv
- Handens motorik utvecklas endast om barnet får öva.
- Den vuxna borstar tandytorna rena.
- Beröm barnet
- Även om allt inte går som du tänkt dig.
- Använd din fantasi
- En lek, sång eller saga gör tandborstningen intressant.
- Fånga tandtroll, matsmulor...
- Mät hur länge tandborstningen tar med en äggklocka.
- Belöna
- Med en gemensam lek.
- Med ett klistermärke.
- Med en mysig sagostund.
- Lär barnet att känna hur det känns att ha en ren och fräsch mun så att det lär sig att uppskatta en ren och frisk mun.
Fluor
Fluor reparerar sådana emaljskador som redan uppstått och härdar tandemaljen. Man får den mängd fluor man behöver genom att borsta tänderna regelbundet och använda fluortandkräm enligt vad som rekommenderas för åldern. Tandkliniken kan rekommendera tilläggsfluor enligt behov. Vid behov kan du köpa fluortabletter på apoteket; doseringsanvisningar finns på förpackningen.
Tandkrämen ska inte sköljas bort efter att tänderna borstats. Det räcker att tandkrämen spottas ut, när barnet har lärt sig att spotta.
En litet barn kan ännu inte spotta ut tandkräm och det gör inget, men därför är det viktigt att följa doseringsanvisningarna för fluortandkrämen. Du hittar fluorrekommendationerna här (på finska).
Hälsosam kost
Regelbundna måltider främjar mun- och tandhälsan. Det är lämpligt att äta 5–6 gånger per dag och undvika onödiga mellanmål. Det rekommenderas att barnet börjar få sötsaker och godis vid en så sen ålder som möjligt och att eventuella sötsaker sedan äts endast i samband med måltider. I stället för att ha en godisdag rekommenderas att barnet får något gott efter en måltid en gång i veckan.
Sockerhaltiga produkter gör lätt matlusten sämre och gör att barnet får i sig mindre mängder ordentlig mat.
Barn får främst i sig tillsatt socker genom sötade mjölkprodukter, till exempel yoghurt, sötade drycker och safter, sötsaker och choklad, bakverk, frukostflingor, efterrätter och sötad kakao.
Majsbågar, riskakor, potatischips eller russin rekommenderas inte eftersom de medför ett långvarigt syraangrepp.
Drycker
Saft, juice, smaksatt mineralvatten, hemmagjord saft samt lightdrycker är skadliga för tänderna. De är syrliga och många innehåller dessutom mycket socker.
Vänj ditt barn vid att dricka vatten – vatten är den bästa törstsläckaren.
Napp och bett
Långvarig användning av napp och nappflaska har en skadlig inverkan på bettets utveckling samt gör att barnet lättare får hål i tänderna. Avvänj ditt barn från nappen så tidigt som möjligt. Försök få barnet att lämna nappen vid ett års ålder, men senast vid 2,5 år. Långvarig användning av napp eller sugande på tummen leder nästan alltid till ett öppet bett i främre delen av munnen. Om man lämnar bort nappen i ett tidigt skede korrigeras det öppna bettet av sig själv.
Långvarig användning av napp kan också leda till korsbett på sidotänderna. Detta kan sällan korrigeras utan tandreglering.
Långvarig amning i barnets takt kan göra att barnet får fler hål i tänderna under tidig barndom, i synnerhet om man slarvar med tandborstningen eller äter ohälsosamt.
Bort med nappen – 10 tips
Gradvis avvänjning
- Begränsa användningen av nappen. Kom överens om när barnet får använda nappen. Sträva mot att barnet använder napp endast vid läggdags, för att sedan ta bort den då också.
Prata
- Ta nappen ur munnen då du pratar! Säg att man inte förstår vad barnet säger om det pratar med nappen i munnen.
Få barnet att använda munnen till annat
- Prata, fråga, låt barnet dricka vatten med sugrör, blås såpbubblor.
Förmåner
- Låt barnet få någonting annat i stället för nappen, till exempel en säng, stol, bestick för större barn eller liknande.
Ge bort nappen
- Ge nappen till någon annan. Packa tillsammans in den och ge den till exempel till en ekorr-, kanin- eller fågelunge. På julen kan nappen till exempel ges till själva julgubben, som ger den vidare till tomtarnas bebisar.
Byteshandel
- Barnet får byta nappen mot en rolig leksak. Man kan gå till en leksaksaffär och komma överens med försäljaren om att barnet får välja en leksak och ”betala” för den med nappen.
Nappen ”försvinner”
- Det barnet inte ser, glömmer det. Låt nappen ”försvinna”. När barnet saknar den, fäst barnets uppmärksamhet vid något annat.
Nappfen
- Tandfens kusin nappfen byter ut nappen mot en rolig leksak.
Ha sönder nappen
- Klipp av toppen av sugdelen. När barnet klagar på att nappen är trasig, konstatera att den gått sönder och föreslå att ni ska kasta bort den.
Fest
- En fest för stora barn som kronas av en ceremoni där barnet gör sig av med nappen.
Xylitol
Regelbunden användning av xylitol bidrar till att förebygga att kariesbakterien smittar och att barnet får hål i tänderna. Börja med små doser eftersom riklig användning kan ge magbesvär. För små barn rekommenderas pastiller, men du kan börja ge tuggummi när barnet lärt sig att tugga utan att svälja det. Det är bra att ge barnet ett xylitoltuggummi eller en xylitolpastill efter måltider.
Munhälsokontroller
En tandskötare eller tandhygienist kontrollerar barnets tänder då barnet är 1, 3 och 5 år. En uppmaning om att boka tid till munhälsokontroll skickas hem till alla 1-, 3- och 5-åringar. Du måste boka tiden själv. Hälsovårdaren bedömer barnets munhälsa i samband med halvårs- och tvåårskontrollen på rådgivningen.
26.02.2021 15:08