Att resa med små barn
Att resa med ett småbarn går oftast bra, men man bör vara beredd på oväntade situationer, och i synnerhet med tanke på eventuell smittorisk bör man noggrant överväga alla resor. Att resa med familjen är en minnesvärd upplevelse för alla. På vägen lär sig ett barn mycket om nya färdigheter och brukar uppleva nya erfarenheter med vuxna. De risker man bör beakta när man reser med ett små barn är huvudsakligen desamma som för andra resenärer. Det är bra att noggrant gå igenom villkoren för reseförsäkringen. Man bör komma ihåg att barnet behöver ett eget pass för att resa utomlands.
Vaccinationer för 1-6-åringar
Redan under planeringen av resan bör man i god tid kontakta sin egen hälsostation för att ta reda på vilka vacciner barnet behöver och vilka som kan ges med tanke på barnets ålder. Om ett barn har fått alla standardvaccin i barnvaccinationsprogrammet vid ett (1) år gammal har han redan gott skydd för att resa. Nya vacciner kan dock krävas beroende på var man reser. Därför, när du reser med ett barn, måste vaccination planeras i förväg, och då är det lämpligt att prata med en sjukvårdspersonal om resan.
Mer information finns på THL:s webbplats och ges även av hälsostationen och rådgivningen.
Alla vacciner för resenärer ges på hälsostationen. De vacciner som ingår i vaccinationsprogrammet ges till babyn på rådgivningsbyrån.
Sjukdomar som sprids av mygg
Till de infektioner som sprids av mygg hör bland annat zikaviruset, malaria, gula febern och japansk hjärnfeber.För att skydda sig mot sjukdomar som sprids av mygg rekommenderas att man klär sig i täckande kläder, sover under myggnät och undviker platser där det finns rikligt med mygg. För många sjukdomar som sprids av myggor finns mediciner som förhindrar smitta att få. När man planerar en resa är det därför viktigt att kontakta sin egen hälsostation för planering av vaccinationer och medicinering.
Pass och reseförsäkring
Även ett små barn som reser utomlands behöver ett eget pass. Man ansöker om passet hos myndigheterna i det land där barnet är medborgare. För barn bör du ansöka om ett europeiskt sjukförsäkringskort. Vid sjukdomsfall finns vård att få utomlands, men det finns skillnader mellan olika reseförsäkringar i fråga om vad och vilka typer av vård de täcker. Reseförsäkringar kan också skilja sig åt när det gäller huruvida de vid behov täcker transport av vårdnadshavaren och/eller barnet tillbaka till hemlandet. Redan före resan bör du ta reda på var närmaste vårdcentral eller sjukhus finns och kontaktuppgifter dit.
Flygresor
Det är viktigt att överväga säkerhet på flygplats när du reser med ett barn. De reglarna är desamma för alla som reser och det är viktigt att veta vilka föremål och vad får barnet ta med sig som handbagage till kabinen. Det är viktigt att diskutera hur barnet ska göra eller reagera i en situation om det gått vilse. Det kan vara enklare att resa med barnvagnen, bärsjalen eller gåselen.
De särskilda anvisningarna gällande flygresor med ett barn i 0-2 år varierar mellan olika flygbolag. Man bör kontrollera flygbolagets anvisningar på nätet redan under planeringen av res.
Några vanliga regler är:
- In i kabinen får man ta med sig en hopvikbar vagn som får plats i handbagaget eller ett babyskydd. Flygbolag brukar också kunna tillhandahålla babyskydd. Du bör dock kolla med ditt flygbolag om de tillåter dig att ta med ett babyskydd på ditt specifika flyg.
- När det gäller incheckat bagage får man till barnet ta med bagage i enlighet med flygbolagets normala viktgräns, exempelvis 23 kg hos Finnair.
- Under start och landning ska barnet (i 0-2 år) vara fastspänd i en förälders famn med ett säkerhetsbälte som tillhandahålls av flygbolaget eller i ett babyskydd med 5-punktsbälte.
- Barn över 2 år ska alltid sitta på sin egen plats i flygplanet.
Medan många flygbolag tar hänsyn till de små passagerarna genom att erbjuda något roligt att syssla med för flygningen, är det en bra idé att packa med böcker, spel eller annat för småpassagerare att syssla med på flyget. När man flyger kan man gärna ta med rena ombyteskläder till barnet, tillräckligt med mat.
Måltider utomlands
När man äter utomlands ska man beakta samma anvisningar som hemma (Tillsammans kring matbordet). God hygien är en viktig del av en trygg måltid. Upphettad, stekt eller kokt mat är tryggare än kall mat. I många länder får inte dricka kranvatten och dricksvatten köps i affären. Dricksvatten på flaska är tryggast. Undvik okokt vattenledningsvatten samt isbitar gjorda av sådant vatten.
Man bör ändå se till att barnet få i sig tillräckligt med vätska genom att erbjuda någonting att dricka oftare än vanligt.
God handhygien är en viktig del av en trygg måltid. I mån av möjlighet bör man tvätta händerna före varje måltid, och det är också bra att använda handdesinfektionsmedel före måltiden. Handdesinfektionsmedel kan man ta med sig hemifrån.
Solbad
Barn bör inte vistas i direkt solsken, åtminstone inte långa stunder. Man bör tänka på att vatten och sand förstärker effekterna av solens strålning. Det är viktigt att skydda barnets hud med kläder och huvudet med en hatt. Det är också viktigt att använda solkräm. Många solkrämer är vattenfast och klarar både bad och ett svettning. De bör dock läggas till enligt förpackningsanvisningarna under hela dagen. Försöker att ta varje tillfälle pausa i skuggan och vila tillsammans med barn. Om ett barn brinner sin hud i solen, kan familjen besöka läkaren.
Sjukdomsfall utomlands
Den vanligaste sjukdomen vid utlandsresor är diarré, och god handhygien i förebyggande syfte är viktig. Mjölksyrebakterier kan användas redan före resan. Den viktigaste behandlingen av diarré är att säkerställa en god vätskebalans.
Om barnet blir sjuk kan man följa med situationen i 1–3 dygn beroende på hur barnet mår. Man bör genast kontakta en läkare om
- barnet är trött, mår dåligt
- barnet inte kissar normalt
- barnet kräks upp all mat eller vätska
- barnet får feber eller eksem
Egenvård med receptfria preparat från lokala apotek rekommenderas inte. Man kan ta till exempel en feber-sänkande läkemedel med hemifrån.
Produkter för barn utomlands
I Finland har vi blivit vana vid det faktum att många av de lokala butikerna har produkter, som dummies och blöjor. I vissa länder i världen kan blöjor till exempel inte köpas, men barn använder tygblöjor. Det är en bra idé att inkludera den erforderliga mängden sk "oförutsedda produkter" i Finland innan resan eller ta reda på om de kan få dem utomlands i destination.
Bilresor med barn
Barn under 135 cm som är i bil ska alltid sitta i en bilbarnstol. Titta på videoklipp (på finska). Läs mer på Trafikskyddet's webbsidor (på finska).
Cykelresor med barn
Barn kan bäras i cykelsitsen, släpvagn eller lastcykeln. Det är viktigt att säkerställa att barnet är tillförlitligt, fast och säkert fastsatt. Cykelsitsen måste vara sådan att barnet inte faller in i rörets rörliga delar eller faller på ritten. För säker resa använder passagerare och ryttare hjälmen när man cyklar. (källa: Trafikskyddet)
Läs mer på Trafikskyddet's webbsidor (på finska).
25.02.2020 09:43