Hoppa till innehållet

När barnet ska bli torrt och börjar potträningen

Det är individuellt hur barnet blir torrt och slutar använda blöjor. Att bli torrt förutsätter att nervsystemet mognar men även att de mentala färdigheterna utvecklas. I genomsnitt är ett 2-årigt barn färdigt att träna och börjar med hjälp av träningen så småningom behärska blåsans och tarmens funktioner. Den bästa stunden att börja potträningen är då barnet börjar visa att hen märker när kiss och bajs kommer och visa intresse för att bli torrt. Det är bra att veta att kissolyckor är vanliga ännu hos små skolelever utan att det handlar om en sjukdom. Det är även känt att blåsans funktioner mognar ända till barnet är 12 år gammalt.

Redan innan man börjar potträningen ska föräldern ägna uppmärksamhet åt hur man talar om kiss och bajs hemma. I motsats till hur det är mellan vuxna, kan man och det är bra att beundra bajs med barn. Det är bra att prata med barnet om hur kroppen fungerar och vad som dyker upp i blöjan. Det viktiga är att man förhåller sig naturligt till ämnet så att barnet inte upplever kiss eller bajs som något man ska skämmas för eller hålla hemligt. Man kan ta med barnet till toKuvituskuva, jossa potta. Potassa on kukkakoriste.aletten och föräldern kan själv visa hur det går.

Det är bra att skaffa en potta till toaletten hemma när barnet når sitt andra år. Pottan är bättre för ett litet barn än en toalettstol, eftersom barnet sitter i en bättre position. Barnet kan börja sitta på pottan när det själv visar intresse för bajs eller kiss eller märker när de kommer. Först kan barnet sitta korta stunder på pottan för att få pröva på det. Sittandet kan ökas när det börjar synas resultat i pottan. Man behöver inte belöna barnet för resultaten, men ni kan glädjas över dem tillsammans. Det är viktigt att komma ihåg att en tom potta inte innebär ett misslyckande. När en stor del av kiss och bajs kommer in i pottan, är det bra att låta barnet vara utan blöja på dagarna. Nattblöjan kan lämnas bort när blöjan ofta är torr på morgonen. Sängen kan vätas då och då också efter det, men det behöver man inte oroa sig för.


Om det uppstår utmaningar i potträningen eller barnet protesterar, lönar det sig att ta en paus på ett par veckor och pröva sedan på nytt. Kanske har man övat för snabbt, eller det finns alltför många samtidiga förändringar i barnets liv. När barnet vägrar sitta på pottan, kan det även bero på förstoppning. Det är viktigt att komma ihåg att det tar tid att lära sig. Barn är individer, och man har ingen brådska. Om det uppstår utmaningar, kontakta rådgivningsbyrån elektroniskt eller per telefon.


Mer information om att lära barnet att bli torr hittar du på Mannerheims barnskyddsförbunds webbplats.11.03.2022 11:07