Hoppa till innehållet

Trygg miljö

Det är inte en omöjlig uppgift att skapa en trygg hemmiljö för barnet, men den kräver lite jobb. Föräldrarna ska till exempel se till att barnet inte kommer åt farliga föremål eller ämnen. Ett litet barn ska övervakas hela tiden medan det är vaket, bland annat för att barnet annars riskerar falla eller bränna sig.

Barnet leker med säkra leksaker.
Barn börjar lära sig om trygghet i redan ett mycket tidigt skede genom att härma sina föräldrar. Som i många andra sammanhang uppmuntrar föräldern eller fostraren till trygga vanor genom att föregå med gott exempel. 

På den här sidan har vi samlat information om hur du gör barnets omgivning trygg. Se också avsnittet med länkar - via dem hittar du till webbsidorna för organisationer och projekt som har specialiserat sig på säkerhet.

Också utanför hemmet är det viktigt att fundera på familjens säkerhet. Trafikskyddet (på finska) har producerat mycket material om att röra sig med barn med till exempel cykel (på finska) eller bil (på finska).


Med hjälp av checklistorna nedan (på finska) kan du skapa en trygg hemmiljö. Källa: kotitapaturma.fi (på finska)

 

 

Linkki videoon, joka opastaa, miten poistaa tukos lapsen hengitystiestä.

Tilltäppning av luftrör hos barn. Barn andas lätt in mat, sötsaker eller små leksaker i luftrören. Med rätta första hjälpen räddar du ditt barn från kvävning. Se Otavamedias och Rödakorsets första hjälpen -video (på finska). Bild: Tommi Tuomi/Otavamedia.26.02.2021 15:13