Hoppa till innehållet

Skolelevens munhälsa

Skolelevers tänder borstas morgon och kväll. En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna, eller åtminstone kontrollera resultatet av borstningen, tills barnet är 10 år.

Tänderna borstas systematiskt så att alla ytor blir rena. Utsidan, insidan och tuggytan samt tandköttet i både övre och nedre tandraden ska rengöras med en tandborste. 

I synnerhet tuggytorna på nya tänder bak i käken ska borstas noggrant, även om tanden ännu inte kommit upp helt och hållet. Tänder som håller på att bryta fram är ännu inte helt färdiga och därför får de lätt hål. 

 

En skolelev borstar tänderna med elektrisk tandborste.

En bra tandborste är liten och mjuk. Det rekommenderas att man använder en eltandborste för barn eftersom det då är lättare att rengöra tänderna och få barnet att tycka om tandborstningen. Man kan använda plackfärgtabletter från apoteket för att granska resultatet av borstningen.

Barnet börjar använda en tandborste för vuxna senast i högstadieåldern. Tandmellanrummen ska börja rengöras vid cirka 10–12-års ålder, antingen med tandtråd eller mellanrumsborste. Om tänderna inte borstas regelbundet bildas det hål och tandköttet blir inflammerat.

Tandkrämen ska inte sköljas bort efter att tänderna borstats. Det räcker att tandkrämen spottas ut, när barnet har lärt sig att spotta.

Mun- och tandhälsan är familjens gemensamma angelägenhet. Goda förebilder och val är små gärningar i vardagen. Det bästa sättet att förebygga hål i barnets tänder är att sköta om tänderna väl hemma.

 

Tandborstning 

Fluor 

Hälsosam kost 

Drycker 

Xylitol 

Munhälsokontroller 

Tandreglering 

Tandläkaren forskar barnets tänder för tandregleringen21.07.2020 14:51