Att ta hand om sitt välbefinnande
Familjens välbefinnande bygger på dagliga vardagliga saker.
Under hektiska tider kan föräldrarnas tid gå åt till att laga mat, städa hemmet och ta hand om barnen. Då glömmer man lätt bort att träffa vänner och att hitta på gemensamma aktiviteter för hela familjen.
Människor har olika behov. För en person är motion det viktigaste för att personen ska må bra, för en annan är det familjen och vännerna, för en tredje jobbet eller hobbyerna.
Varje familjemedlem kan påverka sitt eget och de övriga familjemedlemmarnas välbefinnande.
- På vilket sätt bemöter du ditt barn, din partner och andra närstående dagligen?
- Vilka rutiner har din familj?
- Hur sköts de dagliga sysslorna och hur fördelas de?
- Vad gör du på din fritid?
- Tar du tillräckligt väl hand om din egen ork?
- Har alla möjlighet att göra sådant de själva gillar?
- Har ni lämpligt med gemensam tid?
Kroppen och sinnet behöver motion, vila, mat och trevlig sysselsättning. Det är viktigt för barn och vuxna att vara tillsammans med familjen. På sidan Tillsammans
med familjen finns tips om lämpliga aktiviteter för familjer.
Familjen mår också bättre om du vårdar ditt parförhållande och andra människorelationer. Mer information hittar du i listan med länkar.
Läs mer om familjens matval:
Tips för att orka bättre:
- Kom ihåg att tänka på dina egna behov. I vardagsruljangsen är det lätt att glömma sig själv. Stanna upp och fundera vad du egentligen behöver och vad du vill göra.
- Ordna egentid för dig själv. Till exempel en liten stund per dag, en timme per vecka eller en dag per månad. Ibland måste du säga nej till något annat för att få egentid.
- Kom ihåg att ditt välbefinnande är viktigt för hela familjens välbefinnande. Om du tänker på din egen ork har du bättre möjligheter att tillbringa tid med familjen och njuta av den. Då mår också dina barn och övriga familjemedlemmar bättre.
Gör barnet lyckligare med metoden Muksuoppi
Källa: psykiatern Ben Furman, applikationen MuksuoppiAppi
Alla föräldrar önskar att deras barn ska vara lyckliga, men vad kan föräldrar göra för att främja sina barns lycka?
Muksuoppi är en metod som har många sidoeffekter som gör barn lyckligare. Den främjar barns lycka genom att hjälpa dem att övervinna problem som står i vägen för den egna lyckan. Oberoende av vilka problem ett barn har främjar Muksuoppi barnets lycka på många sätt:
- Väcker hopp
Hoppfullhet skapar lycka. Muksuoppi väcker hopp hos barn genom att hjälpa dem att se att de kan frigöra sig från sina problem genom att lära sig en sådan färdighet som de har möjlighet att lära sig. - Ger upplevelser av att lyckas
Glädjen över att lyckas med något är en källa till lycka. När ett barn lär sig en viss färdighet med hjälp av Muksuoppi och inlärningen går framåt i små steg får barnet upprepade gånger tillfälle att uppleva glädjen över att lyckas. - Stärker kompisrelationer
Goda kompisrelationer främjar barns lycka. Muksuoppi stärker relationen mellan ett barn och hens kompisar. Relationen till kompisarna stärks när barnet ber dem om uppmuntran, bjuder in dem för att delta i firandet då barnet lärt sig en färdighet och tackar dem för deras hjälp och stöd. - Förbättrar relationen till föräldrarna
Ett bra förhållande till de egna föräldrarna främjar lycka hos barn. Genom Muksuoppi förbättras förhållandet mellan ett barn och hens vuxna fostrare. Metoden vägleder vuxna att avstå från kritik och att bemöta barnet på ett uppmuntrande och belönande sätt. - Väcker sympati hos medmänniskor
Människans lycka är också beroende av hur hen upplever att medmänniskorna förhåller sig till hen. I Muksuoppi berättar barnet för sina medmänniskor vilken färdighet hen håller på att öva. Medmänniskorna känner sympati och vill uppmuntra barnet när de vet att barnet själv aktivt försöker ändra sitt beteende. - Hjälper barnet att känna tacksamhet
Känslan av tacksamhet gör en människa lyckligare. Muksuoppi hjälper barn att känna tacksamhet. Metoden vägleder barn att tacka alla som uppmuntrat dem för sina framsteg. - Främjar samarbetet mellan vuxna som fostrar barn
Vuxnas samarbete kring fostringsfrågor främjar barnets lycka. Muksuoppi hjälper barnets föräldrar och andra vuxna som fostrar barnet att arbeta i samma riktning i frågor som berör barnets fostran. - Tillåter barnet att själv bestämma om saker
Människan blir lyckligare av känslan av att hen själv kan påverka sitt eget liv. Muksuoppi respekterar barns självbestämmanderätt. Inom metoden får barnet själv besluta om många saker – till och med om huruvida hen vill lära sig en viss färdighet eller inte.
Sammanfattning
Om ditt barn inte är lyckligt, kan du tillämpa Muksuoppi för att hjälpa barnet att bli lyckligare. Med hjälp av metoden kan du hjälpa barnet att övervinna de problem som gör barnet olyckligt.
Muksuoppi främjar redan i sig på många sätt barnets lycka, oberoende av vilken färdighet barnet lär sig med hjälp av metoden.
Läs mer om Muksuoppi på webbplatsen MuksuoppiAppi (på finska).
Färdigheter som gör barn lyckligare
Källa: psykiatern Ben Furman, applikationen MuksuoppiAppi
Om ett barn är olyckligt på grund av ett visst problem kan du hjälpa barnet att med hjälp av Muksuoppi lära sig en färdighet som hjälper hen att övervinna problemet.
- Men vilka färdigheter som ökar lycka kan ett barn lära sig om hens problem är sådant att det inte går att göra något åt det?
- Vad kan man göra om ett barn är olyckligt även om hen inte har något särskilt problem?
I listan nedan finns en rad färdigheter som gör barn lyckligare. De är livsfärdigheter som främjar det mentala välbefinnandet hos såväl barn som vuxna.
Tacksamhet
Tacksamhet är en emotionell färdighet som gör människan lyckligare. Tacksamhet är en förmåga som kan övas på många olika sätt.
Du kan hjälpa barnet att öva tacksamhet till exempel genom att lära barnet att varje kväll fundera på allt det som hänt under dagen som hen kan vara tacksam över.
Att hjälpa andra
Att hjälpa andra, utföra olika slags goda gärningar och även att ta hand om djur och växter ger människan tillfredsställelse och hör henne på gott humör.
Du kan främja ditt barns lycka och välbefinnande genom att lära barnet att göra olika slags goda gärningar och genom att prata med barnet om hur dessa gärningar påverkar barnet.
Att lugna sitt sinne
Avslappning, lugn och ro, reflektion, bön, yoga, Tai Chi, mindfulness, hypnos, neurobiofeedback… Kärt barn har många namn. Att lugna sitt sinne är en förmåga som främjar hälsan, förbättrar hjärnverksamheten och gör människan lyckligare.
Du kan främja ditt barns lycka genom att lära hen (eller genom att tillsammans med barnet öva) en metod för att lugna sinnet med hjälp av vilken barnet kan främja sitt eget välbefinnande.
Glädje över att lyckas
En faktor för lycka är förmågan att känna glädje över att man lyckats med något. Det är en färdighet som vuxna kan lära barn.
Du kan öka ditt barns förmåga att känna glädje över att lyckas genom att själv fästa mer uppmärksamhet vid barnets (även små) framsteg. Du kan till exempel göra tummen upp eller high five varje gång du märker att barnet lyckas med något hen gör.
När barnet lär sig att märka att hen lyckats med något kan du fortsätta öva färdigheten genom att prata med barnet om dess framsteg bland annat genom att fråga
- hur barnet förklarar det att hen lyckades,
- vem som hjälpte eller uppmuntrade barnet att lyckas och
- vem barnet skulle kunna berätta om sina framsteg för.
Att hälsa
Att vänligt hälsa på andra människor är en vardaglig färdighet som har en positiv inverkan på människans välbefinnande.
Du kan hälsa vänligt till exempel genom att ta i hand, krama eller fråga den andra hur det går.
När människor visar intresse för och uppmärksammar varandra, främjar de samtidigt varandras välbefinnande.
Du kan lära ditt barn färdigheten att hälsa på många olika sätt, bland annat genom att
- lära barnet att hälsa vackert på andra människor,
- visa barnet hur man hälsar i olika kulturer och
- öva hur man säger vänliga saker till andra och frågar hur det går.
Att njuta av naturen
Naturen har en betydande inverkan när det handlar om att främja människans mentala hälsa och lycka. Du kan främja ditt barns lycka genom att lära barnet att njuta av
- att vistas i naturen eller
- att göra olika saker med koppling till naturen, till exempel att sköta djur eller växter.
Motion och idrott
Motion och fysisk ansträngning främjar i allmänhet människans psykiska välbefinnande. Du kan främja ditt barns lycka genom att ge barnet möjligheter att röra på sig.
All motion ökar barnets välbefinnande, oberoende om det är klättring, vandring, bollspel, simning, gymnastik, cykling eller något annat.
Lagsporter har den fördelen att de samtidigt hjälper barn att utveckla sina sociala färdigheter. Om möjligt, främja barnets motion genom att lära barnet att tycka om en sådan motionsform som du själv tycker om.
Att lära sig nya färdigheter
Människor får mycket glädje av att lära sig olika färdigheter. Genom att lära sig vilken färdighet som helst får man livsglädje och blir på gott humör. Man kan uppleva glädje över att lyckas till exempel genom att lära sig ett språk, baka, teckna, spela ett instrument eller lära sig datorspråk. Dessutom får detta människan att känna tacksamhet gentemot de personer som hjälpt och uppmuntrat hen.
Att spexa
Barn älskar alla typer av spexande: att spela pajas, uppträda, berätta vitsar, skratta, fnittra, skämta, göra hyss, klä ut sig, kittlas, ha kuddkrig och så vidare. Ett gott skratt förlänger livet, och det gör också människan lyckligare.
Förmågan att skratta och skoja är en färdighet som vissa människor föds med. Den är också en egenskap som man kan lära sig genom att öva.
Fundera på hur du kan uppmuntra ditt barn att lära sig den ädla konsten att spexa. Den är en värdefull förmåga som har en positiv inverkan på människans mentala välbefinnande livet ut.
Barn tycker också om många andra saker än att titta på film och spela datorspel. Att spela brädspel, teckna, leka, ordna fest, gå på besök, stoja, klättra, spela skådespel, uppträda, lägga pussel, lösa gåtor, spexa… Listan är oändlig.
Gör roliga saker tillsammans med ditt barn, gärna sådana saker som också du själv tycker om. Det är ett naturligt sätt att göra både dig själv och barnet lyckligare.
Optimism
Optimism har en koppling till lycka. Optimism är en medfödd egenskap hos vissa människor, men den är också en förmåga som kan övas. Du kan hjälpa ditt barn att tänka optimistiskt
- genom att föregå med gott exempel eller
- genom att tillsammans med barnet öva att tänka optimistiskt.
Ett sätt att öva sig i att tänka optimistiskt är att leka sådana lekar där man alltid när det händer något tråkigt tillsammans funderar på vad gott det eventuellt kan leda till.
Till exempel om man fäller ut mjölk på bordet kan man leka en tankelek där man funderar på vad gott det kanske leder till (i stället för att endast se det skedda i ett negativt sken).
Tips på att lugna ner sig och röra sig i naturen: Vihreää hyvinvointia, Sitra
10.01.2020 11:09