Hoppa till innehållet

Beställning av egenvårdsartiklar elektroniskt

Hur får du tillgång till tjänsten?

För att kunna använda tjänsten ska du ha ingått ett avtal om eller gett ditt samtycke till användning av e-tjänster. Som hälsovårdens klient kan du ingå avtalet eller ge ditt samtycke elektroniskt på adressen asiointi.hel.fi eller fylla i en pappersblankett och lämna in den till en utdelningsenhet eller en hälsostation. En pappersblankett behövs alltid när du uträttar ärenden för en annan person. Dessutom behövs en fullmakt om din anhörig som du uträttar ärenden åt har fyllt 18 år. Se Uträttande av ärenden för en annan person (på finska).

Du kan skriva ut avtalet/samtycket via länkarna nedan men blanketter fås också från utdelningsenheterna och hälsostationerna.

  • Avtal/samtycke om användning av e-tjänsterna (Te-126sv):
    .doc | .pdf

Lämna in den undertecknade pappersblanketten antingen till en utdelningsenhet eller en hälsostation. Ta med dig ditt identitetsbevis. Om du lämnar in blanketten till en hälsostation eller ingår avtalet elektroniskt, ta kontakt med utdelningsenheten så att de kan öppna tjänsten för beställning av egenvårdsartiklar (fliken ”Ny fråga”) för dig.

För e-tjänsterna behöver du personliga nätbankskoder eller ett mobilcertifikat.

 
Mer information om identifiering med mobilcertifikat

Efter att du ingått avtalet/gett ditt samtycke kan du

  • beställa egenvårdsartiklar
  • få meddelanden (t.ex. laboratorie- och röntgensvar) från skötare eller läkare på hälsostationen Glöm inte att komma överens om meddelandetjänsten med din skötare eller läkare.
  • På hälsostationernas webbplats finns mer information om e-tjänsterna.

Uträttande av ärenden för en annan person

Om du vill uträtta ärenden till exempel för en anhörig fyll i uppgifterna om uträttande av ärenden åt en annan person i avtalet. Den anhöriga som du uträttar ärenden åt ska dessutom fylla i en fullmakt. Barn och personer för vilka har utsetts en intressebevakare genom ett domstolsbeslut behöver inte fylla i någon fullmakt men de ska ha en egen avtalsblankett för e-tjänsterna.

En utskriftsbar fullmakt för uträttande av ärenden åt en annan person:


INSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDNING AV E-TJÄNSTER

1) Logga in i e-tjänsterna för helsingforsare på adressen http://asiointi.hel.fi.

2) Välj Hälsovård.

3) Välj Hälsovårdens meddelandetjänster på följande sida – här kan du svara på webbmeddelanden eller beställa egenvårdsartiklar.

4) Logga in med ett mobilcertifikat eller bankkoder.

5) För att skicka ett nytt meddelande klicka på fliken Ny fråga.

6) Välj Utdelning av egenvårdsartiklar i rullgardinsmenyn Klientrelation. Ge ditt meddelande en rubrik, t.ex. Testremsor för mätning av blodsocker. Ange produktens handelsnamn, antal och eventuella närmare uppgifter om produkten i meddelandefältet. Vid behov kan du kontakta utdelningen av egenvårdsartiklar för instruktioner.

7) När du har skrivit färdigt, klicka på Skicka.

Hälsovårdens meddelandetjänster

Inloggning i tjänsten

Funktion på mobila apparater

Funktionen av e-tjänster garanteras inte för alla mobila apparater, till exempel mobiltelefoner eller surfplattor. Sådana apparater öppnar/visar inte nödvändigtvis webbsidorna korrekt. Alla funktioner, som tryckknappar eller länkar fungerar inte heller på önskat sätt.