Suoraan sisältöön

Seksuaaliterveys

Seurustelu

Ihastuminen, käsi kädessä kävely ja suuteleminen ovat osa seurustelua. On tärkeää osata arvostaa omaa kehoaan ja kunnioittaa myös kumppanin tahtoa. Lapsena ja nuorena koetuilla ystävyyssuhteilla on vaikutusta myöhempiin intiimeihin ihmissuhteisiin. Emotionaalinen tuki ja lohdutus ovat asioita, joita myös harjoitellaan kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa. Nuorta voi tukea mm. kuuntelemalla ja keskustelemalla tämän kanssa ihmissuhteisiin ja seurusteluun liittyvistä asioissa.

Lisää aiheesta:
-  
Seksuaaliterveysklinikka, Väestöliitto
-  Tyttöjentalo
-  Poikien talo
 

Ehkäisy

Sukupuolielämän aloittaminen on kahden ihmisen yhteinen päätös ja myös ehkäisystä huolehtiminen on yhteinen asia. Seurustelukumppanin on hyvä tulla mukaan vastaanotolle, kun on tarvetta keskustella ehkäisyasioista ja miettiä molemmille soveltuvinta ehkäisymenetelmää.

Ehkäisyneuvonta on osa koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon sekä terveysaseman toimintaa. Palveluihin kuuluu muun muassa neuvonta ja apu ehkäisyasioissa, perhesuunnittelussa ja seksuaaliongelmissa.

Lisätietoa aiheesta:
-  
Keskitetty ehkäisyneuvonta 
-  Seksuaaliterveysklinikka, Väestöliitto
-  Seksuaalinen tasa-arvo, Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry. 
-  Aids-tukikeskus
-  Terkkari.fi -nuorille suunnattu terveysportaali - Kompassi

Abortti eli raskauden keskeytys

Kun kuukautiset ovat myöhässä ja epäilee raskauden alkamista, voi hakeutua asian varmistamiseksi oman koulun terveydenhoitajan vastaanotolle. Terveydenhoitaja tekee raskaustestiä varten lähetteen terveysaseman laboratorioon. Yhteyttä voi ottaa myös suoraan oman asuinalueen terveysasemaan.

Mahdollista raskauden keskeyttämistä varten tulee ottaa mahdollisimman pian yhteyttä terveysasemaan ajan varaamista varten. Terveydenhoitaja ja lääkärin kanssa voi keskustella raskauden keskeytykseen liittyvistä asioista ja lääkäri kirjoittaa lausunnon/luvan raskaudenkeskeytystä varten. Käynnin yhteydessä saa tietoa ja ohjeita myös sairaalaan hakeutumisesta keskeytystä varten. Raskauden keskeytys tulee tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Keskeytys voidaan tehdä ennen 12. raskausviikkoa kahden lääkärin päätöksellä. Se tehdään raskauden alkuvaiheessa, ensisijaisesti lääkkeellisenä keskeytyksenä.


Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan yhdynnän jälkeistä ehkäisyä, kun varsinainen ehkäisy on laiminlyöty tai se on pettänyt. Jälkiehkäisyyn on erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltu kahden tabletin pakkaus, jonka yli 15-vuotias saa ostaa apteekista ilman reseptiä. Tabletit otetaan suojaamattoman yhdynnän jälkeen niin pian kuin mahdollista, mutta viimeistään 72 tunnin kuluttua. Jälkiehkäisyn käyttö on aina raskaudenkeskeytystä eli aborttia helpompi vaihtoehto ja pienempi terveysriski. Jälkiehkäisy ei siis ole varsinainen raskauden ehkäisymenetelmä, vaan tilapäiseen käyttöön tarkoitettu hätäratkaisu.

Lisää tietoa aiheesta:
-  Seksuaaliterveysklinikka, Väestöliitto
-  Tohtori.fi - Ehkäisyklinikka, Coronaria Media Oy

Sukupuolitaudit

Sukupuolitaudit, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 


Mistä saa apua, kun epäilee tartuntaa?

Sukupuolitauteja hoidetaan omalla terveysasemalla sekä Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalla.

Opiskelijaterveydenhoitoon kuuluu myös sairauksien hoito. Jos epäilee tartuntaa, voi ottaa yhteyttä oman oppilaitoksen terveydenhoitajaan asian selvittämiseksi.

Sukupuolitautitartuntaa epäilevien potilaiden ensisijainen hoitopaikka on oma terveysasema. Todetun sukupuolitaudin hoito on maksutonta.

Lisää tietoa aiheesta:
-  Sukupuolisairauksien hoito-ohjeita

Lisäksi apua voi aina kysyä terveyspalvelujen neuvontanumerosta  09 10023.12.03.2018 16:17