Palveluihin hakeutuminen
- Opiskelijoiden terveyden edistäminen
- Opiskelijoiden sairaanhoito
- Äkillisten sairauksien ja tapaturmien hoito arkipäivisin
- Äkillisten sairauksien ja tapaturmien hoito arki-iltaisin ja viikonloppuisin
- Psyykkinen terveys ja mielenterveyden hoito
- Terveydenhuoltopalveluihin hakeutuminen
- Psykiatristen sairaanhoitajien keskitetty vastaanotto
Opiskelijoiden terveyden edistäminen
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukiossa opiskelijoiden terveystarkastukset tehdään ensimmäisen tai toisen vuosikurssin aikana. Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy terveydenhoitajan kanssa käytävät terveyskeskustelut, ehkäisyneuvonta, rokotusneuvonta ja perusrokotusten tehostaminen. Oppilaitoksissa tarjotaan terveydenhoitajan vastaanottoa ilman ajanvarausta sekä ajanvarauksella lääkärin vastaanottoa. Voit asioida opiskeluterveydenhuollossa myös sähköisesti ja sinulla on mahdollisuus hyödyntää Omakanta-palvelua. Tarvittaessa sinut ohjataan lisätutkimuksiin tai erikoissairaanhoitoon
Opiskelijoiden sairaanhoito
Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy terveydenhuoltolain mukaan sairaanhoitopalvelut. Lääkärin vastaanottoa tarvitessasi saat sairaanhoitopalveluja pääsääntöisesti oman asuinalueesi terveysasemalta ja ulkokuntalaisena siltä terveysasemalta, jossa oppilaitoksesi sijaitsee. Opiskelijoiden perussairaudet hoidetaan terveysasemalla. Voit hakeutua lääkärin vastaanotolle terveydenhoitajan kautta tai suoraan oman asuinalueesi terveysasemalle. Terveysaseman yhteystiedot saat oppilaitoksen terveydenhoitajalta.
Käynti lääkärin vastaanotolla on helsinkiläiselle maksuton. Täysi-ikäisen ulkokuntalaisen opiskelijan käyntimaksu sairaanhoitokäynneistä lääkärillä on 13,80 euroa. Terveydenhoitokäynnit lääkärillä ovat maksuttomia. Peruuttamattomasta tai käyttämättömästä ajanvarauskäynnistä lääkärille peritään 15 vuotta täyttäneeltä 33,90 euron maksu. Lasku lähetetään asiakkaalle postitse.
Äkillisten sairauksien ja tapaturmien hoito arkipäivisin
Mikäli sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu opiskelupäivän aikana tapaturma, voit hakeutua opiskeluterveydenhuollon vastaanotolle. Tarvittaessa sinut ohjataan omalle terveysasemalle tai terveyskeskuspäivystykseen. Terveysasemat ovat avoinna maanantaista perjantaihin kello 8-16.
Äkillisten sairauksien ja tapaturmien hoito arki-iltaisin ja viikonloppuisin
Ensisijainen hoitopaikka äkillisissä sairauksissa ja tapaturmissa iltaisin ja viikonloppuisin on Haartmanin ja Malmin terveyskeskuspäivystykset. Päivystys palvelee maanantaista perjantaihin kello 16-22 sekä viikonloppuisin kello 8-22.
Ensisijainen hoitopaikka äkillisissä sairauksissa ja tapaturmissa yöaikaan on Haartmanin ja Malmin päivystyspoliklinikat, jotka ovat avoinna yöaikaan kello 22-8.
Psyykkinen terveys ja mielenterveyden hoito
Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle voit hakeutua oman oppilaitoksesi terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanoton kautta.
Terveydenhuoltopalveluihin hakeutuminen
Terveydenhuollollisiin asioihin liittyvissä kysymyksissäsi saat neuvontaa ja ohjausta oppilaitoksesi terveydenhoitajalta ja omalta terveysasemaltasi.
Lisäksi saat terveysneuvontaa puhelimitse siitä kunnasta, jossa oma terveysasemasi on:
Espoo: Terveysneuvonta arkisin klo 8–16 omalta terveysasemalta, neuvolasta, hammashoidosta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista, katso numerot www.espoo.fi/terveysneuvonta. Muina aikoina saat päivystykseen hakeutumiseen liittyvää neuvontaa numerosta 09 871 0023.
Helsinki: Terveysneuvonta ympäri vuorokauden, puh. 09 3101 0023
Lisätietoja
Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi: Terveysneuvonta ympäri vuorokauden, puh. 09 871 0023.
Vantaa: Terveysneuvontaa arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 8-14, puh. 09 839 50 000.
08.11.2021 12:13