Kokousmuistio 1/2005
Ohjausryhmä 9.3.2005
________________________________________________________________________
Aika 9.3.2005
Paikka Opetusvirasto/Kaikukatu2
Osallistujat Matti-Pekka Rasilainen, pj, HKR
Pirjo Tujula, sihteeri, Helsinki kaikille – projekti
Sirpa Linnola, pöytäkirjanpitäjä, Helsinki kaikille – projekti
Heli Koivu, rakennusvalvontavirasto
Hannu Pyykönen, rakennusvalvontavirasto
Martti Mäkinen, Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistys
Mervi Vatanen, HKL
Riitta Korhonen, Helsingin seurakuntayhtymä
Erkki Vauramo, Vanhusneuvosto
Eero Viikari, Vanhusneuvosto
Helinä Hirn, Näkövammaisten keskusliitto
Tea Vikstedt-Nyman, yleisten töiden lautakunta
Kirsti Inkeroinen-Kalliokoski, yleisten töiden lautakunta
Jari Mäkynen, SITO-konsultit
1. Kokouksen avaus
Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti tervetulleiksi uudet yleisten töiden lautakunnan jäsenet Tea Vikstedt-Nymannin ja Kirsti Inkeroinen-Kalliokosken. Samalla ohjausryhmän jäsenet esittäytyivät.
2. Edellisen kokouksen pöytäkirja
Edellisen kokouksen pöytäkirja todettiin kokouksen kulun mukaiseksi. Talvikunnossapidon vertailusta Pirjo Tujula mainitsi, että Tiehallinto on teettänyt selvityksen vuonna 2001 ” Jalankulku- ja pyöräteiden kunnossapito, kaatumistapaturmat ja ikääntyvien kotona selviytyminen”.
3. Helsingin kaupungin esteettömyyssuunnitelman esittely
Jari Mäkynen SITO-konsulteista esitteli Helsingin kaupungin esteettömyyssuunnitelman. Suunnitelmaan on priorisointiasiakirja esteettömien julkisten ulkoalueiden suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossapitoon. Kaupungin esteettömyyssuunnitelma on lähetetty kommentoitavaksi ohjusryhmän jäsenille ja kaupungin virastoille. Kommentointiaikaa oli maaliskuun alkuun ja nyt siihen ovat vastanneet: Suomen kuntaliitto, Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistys, Kuulonhuoltoliitto, Helsingin kauppakamari, Vanhusneuvosto, rakennusvalvontavirasto, HKL, Taske, liikuntavirasto, Helsingin satama, ympäristökeskus, kaupunginmuseo, pelastuslaitos. Kommentointiaikaa sovittiin jatkettavaksi huhtikuun loppuun saakka. Kaupungin esteettömyyssuunnitelma lähetetään myös vanhusneuvoston jäsenille.
4. Toimintakertomuksen hyväksymien
Toimintakertomukseen lisätään, että kaupungin esteettömyyssuunnitelman laadinta aloitettiin elokuussa 2004.
Helsinki kaikille – projektin toimintakertomus vuodelta 2004 todettiin hyväksi ja se lähetetään kaupunginhallitukselle maaliskuun loppuun mennessä.
5. Toimintasuunnitelman hyväksyminen
Myös toimintasuunnitelma 2005 hyväksyttiin muutamin korjauksin. Erkki Vauramo totesi, että esteettömyys tulisi integroida myös muuhun kaupungin kansainväliseen toimintaan.
6. Koko kaupungin esteettömyystyö
Kaupungininsinööri Matti-Pekka Rasilainen ja projektipäällikkö Pirjo Tujula ovat kiertäneet eri hallintokunnissa kertomassa ja sopimassa esteettömyyden strategiasta. Toiminta todettiin arvokkaaksi ja mm. opetusvirasto kaipasi myös vastaavanlaista käyntiä, joka pysäyttäisi virkamiehet.
Rakennusvirastossa on aloittanut toimintansa esteettömyyden toimeenpanoryhmä, joka tänä vuonna miettii uudistuneen rakennusmääräyskokoelman F1 ja G1 tulkintaehdotuksia myös muiden kaupunkien kanssa.
Eri virastojen tulee tänä vuonna laatia toimeenpanoehdotukset seuraavaan ja ohjausryhmän kokoukseen virastot tuovat suunnitelmarungon.
7. SuRaKu - projektin jatkohanke
SuRaKu – projektin jatkohankkeena on käynnistynyt tuotekehityshanke. Hankkeen rahoittajina ovat liikenne- ja viestintäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö ja Rakennusteollisuus RT. Tuotekehityshankkeen tarkoituksena on kehittää uudenlaisia reunakiviä, näkövammaisten opaslaattoja, ulkoporraselementtijärjestelmiä, luiskaelementtejä, erotteluraitoja ja – pintoja sekä sadevesikourujärjestelmiä. Konsulttina toimii SITO-konsultit Oy ja he raportoivat suoraan ministeriöille. Testauspaikaksi on sovittu mm. Kasarmintori sekä Lasten liikennekaupunki Auroran sairaalan vieressä. Asennukset tehdään tämän vuoden aikana ja testausta jatketaan myös talviolosuhteissa. Projekti valmistuu vuoden 2006 lopulla. Kokeilu tehdään yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa ja Helinä Hirn mainitsi, että testipaikat tulee valita huolella, jotta tulos olisi mahdollisimman objektiivinen. Pekka Hätinen totesi, että tuloksen tulisi tyydyttää mahdollisimman monia käyttäjiä.
8. Käännöstyö
SuRaKu – projektista syntynyt materiaali käännetään ruotsin kielelle.
9. Muita asioita
♦ Arkkitehti Tapani Koivula opetusvirastosta esitteli opetusviraston toimintaa ja koulurakentamisen uutta organisaatiota sekä koulujen esteettömyystilannetta. Tapani Koivula lupasi laatia ohjeistuksen tämän vuoden aikana.
♦ Uudet rakennusmääräyskokoelmat F1 ja G1 astuivat voimaan maaliskuun alusta. Rakennusvalvontavirasto ja Rakennusvirasto järjestävät asiaan liittyvän seminaarin 11.5.2005 klo 12.00–16.00 Näkövammaisten keskusliiton uudessa toimintakeskuksessa Iiriksessä, joka sijaitsee Itäkeskuksessa.
♦ Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää- ohjelma on palkinnut Maunulan vanhustenpolun vuoden 2004 liikuntaympäristötekona. Palkinto luovutettiin kuntopolun alkuperäiselle ideoitsijalle Salme Kurjelle sekä rakennusviraston katu- ja puisto-osastolle.
♦Projektipäällikkö Pirjo Tujula pyytää mahdollisia ajatuksia ja ideoita vuoden 2006 toiminnalle sähköisesti maaliskuun aikana. Erkki Vauramo vanhusneuvostosta ehdottaa verkostoitumista myös EU:n vastaaviin kehitysprojekteihin.
♦ 2.-3.6.2005 Kunta-alan tekniset toimihenkilöt järjestävät tapaamisen Savonlinnassa. Aiheena on esteettömyys. Helsinki kaikille – projektilla on tapahtumassa oma ständi.
10. Kokouksen päättäminen
Kokous päättyi klo. 11.08. Seuraava kokous pidetään 8.6.2005 myöhemmin ilmoitettavassa paikassa.