Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2023

1 (3)

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

02.05.2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

HAM Helsingin taidemuseosäätiön hallituksen nimeäminen

HEL 2023-004336 T 00 01 05

Päätösehdotus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää nimetä HAM Helsingin taidemuseosäätiö sr:n hallitukseen kevään 2024 vuosikokouksen loppuessa päättyvälle toimikaudelle seuraavat henkilöt:

        puheenjohtaja Kai Huotari, toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Kaapelitalo,

        Laura Aalto, vs. toimialajohtaja, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala,

        Petra Havu, toimitusjohtaja, Museoliitto,

        __________________ (),

        __________________ (),

        __________________ () sekä

        __________________ ()

Esittelijän perustelut

HAM Helsingin taidemuseosäätiö sr

HAM Helsingin taidemuseosäätiön tarkoituksena on osana Helsingin kaupunkikonsernia toimia Helsingin taidemuseon ylläpitäjänä, edistää ja tukea kuvataidetta ja sen tunnetuksi tekemistä, huolehtia kaupungin taidemuseopalveluista ja taidekokoelmasta sekä harjoittaa muuta taidemuseotoimintaa.

Säätiö kuuluu Helsingin kaupunkikonserniin.

Hallitus

Säätiön sääntöjen 6 §:n mukaan säätiön hallitukseen kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään seitsemän (7) jäsentä. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Kaupunki nimeää kaikki säätiön hallituksen jäsenet.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 28.11.2022, § 124 jatkaa HAM Helsingin taidemuseosäätiön valmisteluvaiheen hallituksen toimikautta niin, että se päättyy säätiön keväällä 2023 pidettävään vuosikokoukseen.

Taidemuseosäätiön säätiöittämisen yhteydessä lähtökohtana on ollut, että ylösajovaiheen jälkeen säätiölle nimetään kaupungin viranhaltijoista, luottamushenkilötaustaisista henkilöistä ja kaupungin ulkopuolisista henkilöistä koostuva hallitus.

Kaupunginhallituksen päättämän tytäryhteisökohtaisen omistajastrategian mukaan taidemuseosäätiön hallituksessa tulee olla kollektiivisesti riittävä osaaminen asiakkuuksien johtamisesta, kulttuurialasta, kansainvälisestä toiminnasta, palvelualasta sekä markkinoinnista, viestinnästä ja brändin rakentamisesta. Lisäksi kaikkien tytäryhteisöjen hallituksissa tulee olla kuntalain ja konserniohjeen mukaisesti säätiön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Lisäksi konserniohjeen mukaan tytäryhteisöjen hallitusten kokoonpanoissa otetaan huomioon muun muassa yhteisön toiminnan laadun, laajuuden ja kehitysvaiheen edellyttämä talouteen, johtamiseen, strategiseen suunnitteluun, vastuullisuuteen ja digitalisaatioon liittyvä osaaminen.

Säätiön hallituksen nimeämisessä on määriteltyjen kollektiivisten osaamisvaatimusten ohella otettava huomioon ja turvattava riittävä jatkuvuus säätiön toiminnan kannalta. Säätiön ylösajovaihe on edelleen kesken, joten on perusteltua nimetä hallitukseen osittain samoja henkilöitä, jotka ovat hallituksen jäseninä tällä hetkellä.

Nykyinen hallituksen puheenjohtaja Kai Huotari sekä nykyiset jäsenet Laura Aalto ja Petra Havu omaavat säätiön hallituksessa tarvittavaa monipuolista osaamista ja laajaa kokemusta. Heidän nimeämisensä kevääseen 2024 jatkuvalle toimikaudelle turvaa säätiön toiminnan ja sen johtamisen riittävää jatkuvuutta ottaen huomioon myös sen, että säätiön museonjohtaja ja hallintojohtaja ovat aloittaneet tehtävissään keväällä 2023.

Edellä mainitun hallituksen puheenjohtajan ja kahden jäsenen ohella on perusteltua nimetä hallitukseen neljä luottamushenkilötaustaista jäsentä.

Hallituksen jäsenet nimetään siten, että hallituksen toimikausi päättyy keväällä 2024, jolloin säätiössä noudatetaan vastaavaa hallitusten toimikausirytmiä kuin muissakin kaupungin tytäryhteisöissä, joissa on kahden vuoden mittainen toimikausi.

Lopuksi

Hallintosäännön 8 luvun 3 §:n mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää jäsenien ja jäsenehdokkaiden nimeämisestä yhteisöjen ja säätiöiden toimielimiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Omistajastrategia

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Nimitettävät

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566