Helsingin kaupunki

Esityslista

7/2013

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Infraj/1

 

23.05.2013

 

 

 

 

 

 

1

Lausuntopyyntö valtuutettu  Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta joukkoliikenteestä

HEL 2013-003042 T 00 00 03

Päätösehdotus

HKL -liikelaitoksen johtokunta päättänee antaa seuraavan lausunnon Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteeseen koskien joukkoliikennettä:

HKL haluaa olla mukana Raide-Jokerin toteutuksessa sen suunnittelun alusta alkaen. HKL kannattaa Raide-Jokerin kiirehtimistä ja lisäresurssien osoittamista Raide-Jokerin suunnitteluun ja toteutukseen.

HKL haluaa myös varmistaa muiden Helsingin raitiotiehankkeiden toteutumisen suunnitellun aikataulun ja kustannusten mukaisesti. Raide-Jokerin toteutumisella ja raitiotieverkon laajennuksilla on HKL:n toiminnan kannalta merkittäviä vaikutuksia mm. varikko- ja kalustoinvestointeihin, jotka tulee päättää hyvissä ajoin ennen suunnitellun liikennöinnin aloittamista.

Raide-Jokeri on uusi ja nykyisistä Helsingin raideliikennejärjestelmistä poikkeava ratkaisu. Se toteutetaan alueille ja reiteille, joissa ei aiemmin raideliikennettä ole ollut. Raide-Jokerin suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyy aiemmasta poikkeavia toimintatapoja ja ratkaisuja. Pintaliikenteen ratkaisuna Raide-Jokerin suunnittelu vaatii esimerkiksi metron suunnittelusta poikkeavia toimia.

Jotta Raide-Jokeri voidaan toteuttaa, tulee sen suunnitteluun ohjata riittävästi henkilöitä ja muita suunnitteluresursseja. Raide-Jokeri rakennetaan olemassa olevaan katu- ja kaupunkiympäristöön, joka tarkoittaa laajaa vuorovaikuttamista kaupungin nykyisten toimintojen ja asukkaiden kanssa. Tämä aiheuttaa runsaasti työtä, jota varten tulee kaupungin osoittaa riittävästi kaavoitus- ja liikennesuunnittelun resursseja - joko kaupungin omia tai ulkopuolisia.

HKL näkee, että Helsingin tulisi osoittaa Raide-Jokerin suunnitteluun henkilöitä ja suunnittelurahaa, joka on linjassa muiden vastaavan kokoisten raideliikennehankkeiden (esim. Pisara-rata) kanssa. Lisäksi tulee huomioida laajan vuorovaikuttamisen aiheuttama lisätyö. Tämä tarkoittaa Helsingin osalta vähintään yhden täysipäiväisen projektipäällikön osoittamista hankkeelle sekä vähintään 5 miljoonan määrärahan varaamista Raide-Jokerin suunnitteluun vuosina 2014-2015.

HKL näkee, että Raide-Jokerin toteutumisen suurimmat riskit ja epävarmuudet liittyvät suunnittelun laatuun. Riittämättömällä suunnittelulla ei saada luotettavaa kustannusarviota, jonka perusteella kaupunki voisi tehdä taloudellisesti sitovia päätöksiä. Lisäksi riittämättömällä vuorovaikutuksella hanke on vaarassa viivästyä erilaisten lupakäsittelyjen ja valitusten vuoksi.

HKL antaa Raide-Jokerin suunnitteluun täyden tukensa ja asiantuntemuksensa liittyen HKL:n kokemukseen raitiotieratojen rakentajana ja raitioliikenteen operoijana Helsingissä. HKL:n näkemys on, että Raide-Jokerilla on vahvoja synergiahyötyjä toimimisesta yhdessä Helsingin nykyisen raitiotiejärjestelmän kanssa siitä huolimatta, että Raide-Jokeri edustaa nykyisestä raitiotieradoista poikkeavaa pikaraitiotiejärjestelmää.

Esittelijä

Valtuutettu Yrjö Hakanen ym. on tehnyt valtuuston talousarvioesityksen koskien joukkoliikennettä. Hakasen aloitteessa ehdotetaan 10 miljoonaa käytettäväksi joukkoliikenteen lippujen subventointiin sekä kehoitetaan kaupunkia lisäämään raideliikenteen kehittämiseen, etenkin Raide-Jokeriin suunnattavia resursseja.

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, projektipäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö talousarvioaloite Kvsto 27.2.2013 asia 33

Otteet

Ote

 

Talous- ja suunnittelukeskus

 

HKL Yksikönjohtaja

 

HKL Projektipäällikkö

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 1071

0201256-6

800013-1351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

+358 9 310 34980

 

FI02012566