Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2013

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Mlj/1

 

6.6.2013

 

 

 

 

 

 

1

Metron radan ja kaluston toiminnanohjausjärjestelmän vaatimusmäärittely

HEL 2013-004996 T 02 08 02 01

Päätösehdotus

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päättänee oikeuttaa liikennelaitoksen tilaamaan Capgemini Finland Oy:ltä metron radan ja kaluston toiminnanohjausjärjestelmän vaatimusmäärittelyn kokonaishintaan 80 000 euroa ilman arvonlisäveroa.

Esittelijä

Taustatietoa hankkeelle

HKL-Metroliikenteen käytössä olevat, rata- ja kalustotoimintoja ohjaavat järjestelmät (MetroTOP ja METKU) vaativat pikaista uusimista. Järjestelmien käyttöikä vaikeuttaa niiden ylläpitoa. METKU:n kehitysvälineet eivät enää ole valmistajan tukemia. MetroTOP-järjestelmän tietosisältö on käytössä olevilta osilta hyvä, mutta käyttöliittymä ei ole nykyvaatimusten mukainen. Länsimetro ja automaattimetro lisäävät uudenlaisia kunnossapidon kohteita järjestelmiin. Syksyllä 2012 aloitettiin metroliikenteessä esiselvitys (Proof of concept) näiden järjestelmien uusimiseksi.

Esiselvityksessä saatujen tulosten perusteella saatiin käsitys järjestelmien uudistamismahdollisuuksista sekä eri toimintojen asettamista haasteista ja vaatimuksista järjestelmäuudistukselle. Ensimmäisessä vaiheessa ensimmäisen edellä mainitun metroliikenteen käytössä olevan järjestelmän toimittaja Tieto Finland Oy tarjoutui tekemään vaatimusmäärittelyn uudesta toiminnanohjausjärjestelmästä.

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta otti asian käsittelyyn kokouksessaan 2.5.2013 ja päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi seuraavalla ohjauksella.

Asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi niin, että käytetään toiminnanohjaukseen samaa Winbus -järjestelmää kuin HKL-Raitioliikenteessä tai, mikäli se ei onnistu, niin tarjouskilpailun ehdoksi asetetaan, ettei määrittelyn suorittanut yritys voi osallistua tarjouskilpailuun.

Hankkeen nykytilanne

Numeron Oy:ltä pyydetty selvitys Winbus-järjestelmän soveltuvuudesta tarkoitettuun tehtävään. Saadun selvityksen mukaan Winbus on käytettävissä olevan tiedon perusteella laajennettavissa metron radan ja kaluston huolto- ja kunnossapitotoimintoihin. Laajennusten tekeminen edellyttää, että HKL toimittaa Numeron Oy:lle vaatimusmäärittelyn. HKL on saanut tarjouksen vaatimusmäärittelyn tekemisestä Capgemini Finland Oy:ltä, joka on kaupungin puitesopimusmenettelyn mukainen kilpailutettu toimittaja vaatimusmäärittelyjen laatimisen alalla.

Päätösehdotus ja perustelut

Metron radan ja kaluston toiminnanohjausjärjestelmän vaatimusmäärittelydokumenttia käytetään toiminnanohjausjärjestelmäkilpailutuksessa. Vaatimusmäärittely on edellytyksenä kilpailutuksen onnistumiselle.

Metron radan ja kaluston toiminnanohjausjärjestelmän vaatimusmäärittelyn tekijäksi ehdotetaan Capgemini Finland Oy:tä. Capgemini Finland Oy on Helsingin kaupungin puitejärjestelyn mukainen toimittaja vaatimusmäärittelyiden osalta.

Erityisalojen hankintalaki 26 §. Hankintayksikkö voi hankkia tavaroita, palveluita ja rakennusurakoita käyttämällä 4 §:n 14 kohdassa määriteltyä puitejärjestelyä. Hankintayksikkö voi valita toimittajat puitejärjestelyyn 24 §:ssä säädetyin ehdoin. Puitejärjestelyyn perustuvat hankintasopimukset on tehtävä puitejärjestelyn alkuperäisten osapuolten kesken. Puitejärjestelyn ehtoihin ei saa tehdä huomattavia muutoksia sen voimassaoloaikana. Jos hankintayksikkö on tehnyt puitejärjestelyn tämän lain mukaisesti, se voi soveltaa suorahankintaa tehdessään puitejärjestelyyn perustuvia hankintasopimuksia. Puitejärjestelyä ei saa käyttää kilpailua vääristävällä, rajoittavalla tai estävällä tavalla.

Metron radan ja kaluston toiminnanohjausjärjestelmän vaatimusmäärittelydokumentin valmistuttua HKL tulee sen perusteella kilpailuttamaan toiminnanjärjestelmän.

Esittelijä

metroliikennejohtaja

Tapio Hölttä

Lisätiedot

Tuomo Hannikainen, suunnittelija, puhelin: 310 70523

tuomo.hannikainen(a)hel.fi

Jari Jokiniemi, it-päällikkö, puhelin: 310 34777

jari.jokiniemi(a)hel.fi

Tiedoksi

HKL Hankinta

Toimitusjohtaja

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1460

Metrovarikonkuja 6

+358 9 310 1071

0201256-6

800019-70490158

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 90

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

+358 9 310 35661

 

FI02012566