Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2013

1 (1)

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL)

 

 

 

 

Infraj/5

 

6.6.2013

 

 

 

 

 

 

5

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto pyöräilyn edistämisohjelmasta

HEL 2013-001995 T 08 00 00

Päätösehdotus

Liikennelaitos  -liikelaitoksen johtokunta päättänee antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

HKL pitää mahdollisena uusien pyöräpalveluiden ottamista vastuulleen. Palvelut parantavat joukkoliikenteen saavutettavuutta sekä palvelutasoa olemalla osana matkaketjua ja sopivat toiminnallisesti kaupungin hallintokunnista liikennelaitoksen tehtäväpiiriin. HKL:n vastuulle on ehdotettu pyöräilyn brändin hallintaa ja pyöräilypalveluiden tuottamista ja koordinoimista sisältäen kaupunkipyöräjärjestelmän, polkupyörien liityntäpysäköinnin, pyöräkeskusten hallinnan ja pyöräilyn viestinnän ja markkinoinnin.

HKL voi ottaa huolehtiakseen ja tehtävävastuulleen edellisessä kappaleessa mainitut joukkoliikennettä tukevaa pyöräilyä koskevat tehtävät edellyttäen, että HKL:lle korvataan talousarviossa niitä varten tarvittava rahoitus ja asiassa tehtävät määritellään kaupunkitasolla asianmukaisilla sopimus- yms. järjestelyillä.

HKL:lle edellä esitetyn mukaisesti keskitettävät joukkoliikennepalveluita tukevien pyöräilypalvelujen järjestämiseen liittyvät tehtävät edellyttävät, että HKL:llä on tehtäviä varten oma vastuuhenkilö ja riittävät resurssit. Ko. tehtävien hoitaminen edellyttää myös jatkovalmistelussa määriteltäviä ja toteutettavia sopimusjärjestelyjä sekä varmuutta rahoituksen järjestymisestä näitä tehtäviä varten myös pitkällä aikavälillä esimerkiksi 10 vuodeksi. Joukkoliikennettä tukeviin pyöräpalveluihin liittyvissä tehtävissä HKL tulee välttämättä toimimaan tiiviissä yhteistyössä sekä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston että HSL:n kanssa.

Esittelijä

Helsingin kaupunginhallitus on pyytänyt HKL:ltä lausuntoa 28.6.2013 mennessä Pyöräilyn edistämisohjelma -luonnoksesta.

HKL on aikaisemmin ollut mukana tekemässä yhdessä muiden hallintokuntien kanssa Pyöräilyn hyödyt ja kustannukset Helsingissä -selvitystä ja HKL on ollut mukana myös Pyöräilyn edistämisohjelman laadinnassa.

Pyöräilyn edistäminen on ollut Helsingissä yksi viimevuosien keskeisistä painopisteistä, Helsingin 2009–2012 strategiaohjelmassa linjattiin, että liikennejärjestelmää kehitetään kestävien liikennemuotojen edistämiseksi. Tavoitteeksi on asetettu pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattaminen 15%:iin vuoteen 2020 mennessä.

Pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteet tähtäävät tekemään pyöräilystä houkuttelevan vaihtoehdon jokapäiväisillä matkoilla. Perusedellytys on, että polkupyörällä pääsee turvallisesti, vaivattomasti ja sujuvasti kaikkiin määränpäihin.

Kilpailukykyisen aseman saavuttaminen edellyttää niin kaupunkilaisille näkyviä toimenpiteitä, kuten laadukkaiden pyöräliikennejärjestelyiden, pyöräpysäköinnin ja erilaisten palveluiden toteuttamista, kuin taustalla tapahtuvaa toimintaa, kuten liikennepoliittisia linjauksia ja toiminnan uudelleen organisoimista.

Pyöräilyn palvelut, markkinointi ja viestintä tukevat pyöräilyn houkuttelevuutta ja muokkaavat asenteita ja ovat siten tärkeä osa kokonaisuutta.

Polkupyörien liityntäpysäköinti ja kaupunkipyörät ovat osa julkisen liikenteen matkaketjua, parantavat sujuvuutta ja lisäävät saavutettavuutta, joten ne sopivat luontevimmin Helsingin kaupungin hallintokunnista liikennelaitokselle. Pyöräilyn viestintä, brändin hallinta ja pyöräkeskukset ovat osa julkista liikenteen hallintaa, joka sopii asetettavaksi kaupungin organisaatiossa HKL:lle.

HKL:lla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä sopimusta johon kaikki mainitut toimet sisältyisivät ja niiden tekeminen edellyttää asiaankuuluvia määrärahoja ja uuden työntekijän rekrytoimista pyöräilypalveluiden koordinointiin.

Toimille on ehdotettu kullekin vuosittaista budjettia seuraavasti:

-        Kaupunkipyörät (1 M€/vuosi)

-        Pyörien liityntäpysäköinti (n. 300 k€/vuosi)

-        Pyöräkeskukset (300 k€/vuosi)

-        Pyöräilyn brändin hallinta (40 k€/vuosi)

-        Pyöräviestintä (100 k€/vuosi)

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, projektipäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

Samuli Mäkinen, projekti-inisnööri, puhelin: 310 35753

samuli.makinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Raportti: Pyöräilyn edistämissuunnitelma

2

pyöräilyn hyödyt ja kustannukset.pdf

Otteet

Ote

 

Kaupunginsihteeri

 

HKL:n kehityspäällikkö

 

HKL:n projekti-insinööri

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1400

Toinen linja 7 A

+358 9 310 1071

0201256-6

800013-1351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

www.hkl.fi

+358 9 310 34980

 

FI02012566