Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2013

1 (1)

Varhaiskasvatuslautakunta

 

 

 

 

Vakaj/3

 

21.5.2013

 

 

 

 

 

 

3

Varhaiskasvatusviraston talousarvion toteutumisennuste tilanteessa 31.3.2013

Pöydälle 14.05.2013

HEL 2013-006229 T 02 02 00

Päätösehdotus

Varhaiskasvatuslautakunta päättänee merkitä tiedoksi vuoden 2013 talousarvion toteutumisennusteen tilanteesta 31.3.2013. 

Esittelijä

Varhaiskasvatustoimen johtosäännön mukaan varhaiskasvatuslautakunta valvoo, että virasto toimii vahvistetun talousarvion puitteissa sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen hyväksymien tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi lautakunta hyväksyy osaltaan virastolle tavoitteet ja seuraa virastolle asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Työehtosopimusten mukaisiin palkankorotuksiin tarvittavat määrärahat on sisällytetty virastojen määrärahoihin vuoden 2013 talousarviossa.

Vuonna 2013 seurataan erityisesti talousarvion mukaisissa määrärahoissa pysymistä. Virastojen ja liikelaitosten tulee raportoida merkittävistä kaupungin rahankäyttöön vaikuttavista toimintaympäristön muutoksista tai viraston oman toiminnan muutoksista talous- ja suunnittelukeskuksen taloussuunnittelu- ja varainhallintaosastolle. Ensisijaisena tavoitteena on aina muutosten sopeuttaminen talousarvioon. Sopeuttaminen tulee aloittaa heti muutoksen tullessa tietoon.

Hallintokuntien on tarkasteltava toimintoja kriittisesti esim. toteuttamalla palveluverkkoselvityksiä. Taloutta tasapainotetaan toimintoja uudelleen organisoimalla, hyödyntämällä uutta teknologiaa sekä parantamalla toimintaprosesseja ja toimintamenetelmiä. Talousarvion mukaisissa puitteissa pysyminen edellyttää virastoilta ja liikelaitoksilta mm. rakenteiden muuttamista, tuottavuuden lisäämistä, tuloksellisen johtamisen ja kannustavan henkilöstöpolitiikan kehittämistä sekä tehtäväjakojen uudistamista. Määrärahojen riittävyyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä mahdollisuuksia ylityksiin ei ole. Toiminta on suunniteltava ja investoinnit ajoitettava siten, että talousarvioon merkitty määräraha varmasti riittää.

Varhaiskasvatusviraston talousarviokohdan 3 20 menojen yhteissumma on kaupunginvaltuustoon nähden sitova.  

Talouden seuranta varhaiskasvatusvirastossa

Varhaiskasvatuslautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 26.2.2013 varhaiskasvatusviraston vuoden 2013 käyttösuunnitelman varhaiskasvatustoimen vuoden 2013 talouden seurannan pohjaksi.

Varhaiskasvatusviraston talouden operatiivisen seurannan keskeiset elementit ovat talousarviovuonna kuukausittain tuotettavat toteutumatiedot sekä niiden ja muiden asiaan vaikuttavien tietojen pohjalta laadittavat toteutumisennusteet. Erityistä huomiota alkuvuonna 2013 ovat vaatineet keskeisten henkilöstöhallinnon, taloushallinnon ja asiakastietojärjestelmien toimivuuden varmistaminen uuden viraston toiminnassa. 

Koko kaupunkia koskevien ohjeiden mukaisesti maaliskuun, heinäkuun, syyskuun ja marraskuun lopun tilanteista laadittavat ennusteet ovat ns. virallisia ennusteita. Niiden tiedot toimitetaan keskushallintoon sen antaman aikataulun mukaisesti. Poikkeuksellisesti kaupungin taloudellisen tilanteen ja vuoden 2014 talousarvion laadintatilanteen vuoksi vuonna 2013 toinen virallinen ennuste laaditaan jo kesäkuun lopun tilanteesta ja annetaan keskushallintoon heinäkuun loppuun mennessä. Vuoden 2013 muut viralliset ennusteet laadittaneen normaalisti syyskuun ja marraskuun tilanteista. Viralliset ennusteet laaditaan talousarviokohdittain määrärahoista, sitovista ja ei sitovista toiminnallisista tavoitteista. 

Varhaiskasvatusviraston vuoden 2013 talousarvion menoraami on tiukka. Virastossa laaditaan keskitetysti talouden ennuste huhtikuun 2013 tilanteesta. Ennusteiden yhteydessä virastossa etsitään mahdollisille budjetin ylityksille sopeuttamistoimenpiteet, jotta menot pysyvät budjetissa. Virastossa laaditaan taloudellisen tilanteen niin vaatiessa myös syksyllä 2013 viraston sisäisiä ennusteita.             

Varhaiskasvatusviraston taloustilanne 

Varhaiskasvatusviraston talousarviokohdan 3 20 menojen loppusumma on ensimmäisen virallisen ennusteen mukaan 355,3 milj. euroa ja tulojen 35,4 milj. euroa. Menot ja tulot ovat tulosbudjetin mukaiset. Menolajeittain tarkasteltuna ennuste eroaa talousarviosta, mutta kokonaisuus on talousarvion mukainen. 

Varhaiskasvatusviraston viidestä sitovasta toiminnallisesta tavoitteesta toteutuvat muut paitsi sitova tavoite, jonka mukaan lasten päivähoidossa pienennetään lapsiryhmien kokoja vuonna 2013 siten, että kolme vuotta täyttävien lasten hoitoisuuskerroin tarkistetaan neljä kertaa vuodessa. Hoidon tarpeeseen vastaaminen edellyttää, että päivähoitopaikkoja vapautuu joka kuukausi. Tavoitteen toteuttamiseksi on virastossa etsitty toisenlaisia keinoja ja hoitoryhmien muodostamisen periaatteet on kirjattu ja niistä on keskusteltu. Viraston muiden toiminnallisten tavoitteiden ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.   

Yleisen taloustilanteen tulevan kehityksen ennakointi on edelleen epävarmaa. Väestökehitykseen liittyvä epävarmuus vaikeuttaa varhaiskasvatusviraston menojen arviointia. Yksityisen hoidon tuen ja lasten kotihoidon tuen lapsimäärien sekä alle kouluikäisten kerholasten määrän kehittyminen nähdään riskeinä talousarviovuonna. Talouden tasapainottaminen hoitomuotojen asiakasmääriä säätelemällä koetaan haasteellisena. Vuoden 2012 luottotappioiden määrä ja kohdistuminen virastoille vuoden 2013 aikana on vielä täysin epävarmaa.

Varhaiskasvatusviraston euroennuste ja sitovien ja muiden toiminnallisten tavoitteiden toteutumisennuste on esitetty tarkemmin tämän asian liitteessä nro 1.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Armi Vaden, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 43346

armi.vaden(a)hel.fi

Liitteet

1

Toiminnallisten tavoitteiden ja eurojen ennuste maaliskuu 2013.pdf

Tiedoksi

Taloustoimisto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9000

Siltasaarenkatu 13

+358 9 310 1711

0201256-6

FI5881199710009236

00999 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

varhaiskasvatus@hel.fi

www.hel.fi/vaka

 

 

FI02012566