Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2013

1 (1)

Varhaiskasvatuslautakunta

 

 

 

 

Vakaj/9

 

21.5.2013

 

 

 

 

 

 

9

Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kielikylpypaikkojen lisäämistä koskevasta valtuutettu Veronica Hertzbergin ym. talousarvioaloitteesta

Pöydälle 14.05.2013

HEL 2013-003785 T 00 00 03

Päätösehdotus

Varhaiskasvatuslautakunta päättänee antaa talousarvioaloitteesta kaupunginhallitukselle seuraavan sisältöisen lausunnon.

Helsingissä järjestetään suomenkielisille lapsille kielikylpytoimintaa ruotsin kielellä kymmenessä eri päiväkodissa, joista kahdeksan on kunnallisia ja yksi päiväkoti kokonaan yksityinen. Lisäksi kunnallista kielikylpytoimintaa täydennetään yhtä päiväkotia koskevalla ostopalvelusopimuksella.

Käytäntönä on, että päiväkotien kielikylpyryhmistä lapset siirtyvät lähimpiin perusopetuksen kielikylpyluokkiin. Kielikylpyopetusta tarjoavista kouluista tiedotetaan vanhemmille kielikylpypäiväkoteihin hakeuduttaessa.

Kielikylpytoiminnan järjestämistä ja oppilaiden määriä arvioidaan säännöllisesti varhaiskasvatusviraston ja opetusviraston kesken. Arvioinnissa otetaan huomioon lasten kielikylpypolku päiväkodista kouluun ja ala-asteelta yläasteelle aina yhdeksänteen luokkaan asti. Päivähoidossa huolehditaan, että esiopetuksesta kielikylpyopetusta antaviin kouluihin siirtyvä ikäluokka on sen kokoinen, että kielikylpyluokalla on riittävä määrä oppilaita.

Lauttasaaren, Roihuvuoren ja Kallion osalta kielikylpypäivähoidon ja esiopetuksen määrää tarkastellaan suhteessa alueen muuhun palveluverkkoon. Mainituilla alueilla päivähoidon tilanne on erityisen tiukka ja uusia tiloja on vaikea löytää. Mikäli kielikylpypaikkoja halutaan lisätä, tulisi tilat tarjota olemassa olevista päiväkodeista. Lisäksi pitäisi varmistaa, että myös perusopetuksessa kielikylpyluokkia lisättäisiin samassa suhteessa.

Mikäli kielikylvyn tarjontaa lisätään, tasapuolisuuden ja lasten yhdenvertaisten mahdollisuuksien näkökulmasta tarkoituksenmukaisinta olisi laajentaa kielikylpyopetusta niille alueille, joilla sitä ei ennestään vielä ole. Tällaisia alueita ovat erityisesti läntinen ja pohjoinen suurpiiri.

Tällä hetkellä tavoitteena on, että nykyisen laajuinen kielikylvyn palveluverkko säilytetään myös vuonna 2014 ja että kouluun siirtyvät ikäluokat kullakin alueella olisivat sen suuruisia, että kielikylpyopetuksen toteutuminen myös perusopetuksessa pystyttäisiin jatkossa turvaamaan. Kielikylpypaikkojen lisääminen ei ole tässä vaiheessa suunnitelmissa eikä siihen ole varauduttu talousarvioehdotuksessa.

Esittelijä

Hallintokeskus on lausuntopyynnöllään 12.4.2013 pyytänyt varhaiskasvatuslautakuntaa antamaan 24.5.2013 mennessä lausuntonsa Veronica Hertzbergin talousarvioaloitteesta kielikylpypaikkojen lisäämiseksi Helsingissä.

Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupungin tulisi lisätä kielikylpypaikkojen määrää erityisesti Roihuvuori-Herttoniemen, Kallion ja Lauttasaaren alueilla.

Aloitteesta on pyydetty lausuntoa myös opetuslautakunnalta.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Mikko Mäkelä, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 310 24378

mikko.makela(a)hel.fi

Liitteet

1

Hertzberg Veronica talousarvioaloite Kvsto 13.3.2013 asia 31

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9000

Siltasaarenkatu 13

+358 9 310 1711

0201256-6

FI5881199710009236

00999 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

varhaiskasvatus@hel.fi

www.hel.fi/vaka

 

 

FI02012566