Suoraan sisältöön

Työväenopisto lyhyesti


In English     По-русски

Mikä on Työväenopisto?

Helsingin työväenopisto, lempinimeltään Työvis, on Helsingin kaupungin oma kurssikeskus aikuisille. Tarjoamme ilmaisia luentoja, sekä edullisia tapahtumia ja kursseja aikuisille iltaisin, päiväsaikaan ja myös viikonloppuisin. Kurssien pituus vaihtelee ja monipuolisessa valikoimassamme on varmasti jokaiselle jotakin – halusitpa oppia suomea tai aloittaa uuden harrastuksen.

Työväenopisto on suomalaista kulttuuria parhaimmillaan – uskomme, että oppiminen kuulu kaikille ja haluamme antaa kaikille mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Uusien harrastusten löytäminen, uudet ystävät ja uusien taitojen oppiminen ovat eväitä hyvään elämään. Ne ovat myös asioita, joita me Helsingin kaupungilla arvostamme.

Kenelle Työväenopisto on tarkoitettu?

Työväenopiston kurssit on tarkoitettu aikuisille oppijoille. Työvis on erinomainen valinta, jos tavoitteesi on oppia suomea ja asettua Suomeen. Se on myös hyvä paikka aloittaa uusi harrastus tai oppia uusia taitoja. Kurssivalikoimasta paljon hauskaa ja mielenkiintoista tangon alkeista metallityöpajoihin ja karjalaisen keittiön saloihin. Toimipisteemme sijaitsevat ympäri Helsinkiä, minkä ansiosta löydät lähimmän kurssipaikan helposti.

Jos olet juuri muuttanut Suomeen ja haluat oppia suomea toisena kielenä (S2), Työväenopistolla on runsaasti kielikursseja tähän tarkoitukseen. Sen lisäksi, että voit ilmoittautua mukaan kielikurssille, kannustamme sinua tulemaan rohkeasti mukaan myös muille kursseillemme – tämä voi olla hyvä tapa oppia kieltä käytännönläheisesti ryhmässä. Opettajamme auttavat ja tukevat kaikkia osallistujia huolimatta kielitaidosta ja aiemmasta osaamisesta.

Kurssit ja niiden ajankohdat vaihtelevat paljon. Kurssien lisäksi tarjoamme ilmaisia luentoja vaihtelevista aiheista sekä kohdennettuja kursseja perheille ja ikäihmisille. Työväenopistolla on oma kirjasto, avoin oppimiskeskus Aino ja Mikrotupa.

Kurssiemme aihealueet ovat:

 • kielet ja suomi toisena kielenä (S2)
 • kotitalous
 • kuvataide
 • käsityö
 • musiikki
 • tanssi ja liikunta, hyvinvointi ja terveys
 • teatteri ja kirjallisuus
 • tietotekniikka ja media
 • luonto, ympäristö ja merenkulku
 • yhteiskunnalliset aineet

Kurssien opetuskieli voi olla suomi, selkosuomi tai muu kieli. Opetusta on yleensä kerran viikossa 1—4 tuntia. Suomen kursseilla on 1—5 kurssikertaa viikossa, 2—4 tuntia kerrallaan. Kursseja järjestetään eri puolilla Helsinkiä.

Selaa Työväenopiston kurssivalikoimaa

Meillä on kymmenittäin kursseja englanniksi ja myös muilla kielillä. Jos haluat oppia suomalaista kulttuuria ja kieltä, Helsingin työväneopiston kurssit ovat erinomainen valinta. Jos haluat oppia ruotsia, katso ruotsinkielisen Arbiksen nettisivut.

Selaa Helsingin työväenopiston kurssivalikoimaa Ilmonetissä (Huomaa, että Ilmonet-palvelussa on myös lähikaupunkien Espoon ja Vantaan kurssit).

Ilmoittautuminen aukeaa elokuussa

Kusseille voi ilmoittautua koko lukukauden ajan, eli voit tulla mukaan kursseille milloin vain kouluvuoden aikana, jos kurssilla on tilaa.

Huomaathan, että kursseilla on usein rajattu määrä paikkoja. Tietyt kurssit ovat suositumpia kuin toiset, ja kurssipaikat täyttyvät nopeasti ensimmäisenä ilmoittautumispäivänä. Tämän vuoksi suosittelemme, että pyrit ilmoittautumaan hyvissä ajoin, mielellään kun kurssi-ilmoittautuminen aukeaa elokuussa.

Jos kurssi, jolle haluat ilmoittautua, on täynnä, laitamme sinut jonotuslistalle ja ilmoitamme, jos sinulle vapautuu kurssipaikka.

Tutustu myös: Suomen kielen kurssit

Tärkeät päivämäärät

Syyslukukausi

 • 8.–10.8.2022: Syksyn kurssien ilmoittautumiset aukeavat
 • Ei opetusta syysloman aikana 17.–23.10.2022

Kevätlukukausi

 • Ilmoittautuminen kevätlukukauden 2023 kursseille alkaa ke 7.12.2022

Miten ilmoittaudun Työväenopiston kursseille?

Ilmoittautuaksesi Työväenopiston kursseille, sinulla täytyy olla kotiosoite Suomessa. Voit ilmoittautua netissä Ilmonetin kautta, puhelimitse tai käymällä asiakaspalvelupisteissämme. Lue ohjeet alta.

Ilmoittaudu netissä osoitteessa ilmonet.fi:

 • Ilmonetin kautta ilmoittautumiseen tarvitset suomalaiset nettipankkitunnukset ja suomalaisen henkilötunnuksen.
 • Luo käyttäjätunnus, kirjaudu sisään ja ilmoittaudu haluamallesi kurssille.

Ilmoittaudu puhelimitse tai asiakaspalvelupisteessä

Jos sinulla ei ole suomalaisia nettipankkitunnuksia tai suomalaista henkilötunnusta, voit ilmoittautua Työväenopiston asiakaspalveupisteessämme. Aukioloajat: ma-to 10–16, suljettu 24.6–31.7. Löydät pisteet täältä:

  • Opistotalo Kallio, Helsinginkatu 26, 2. kerros
  •  Malmitalo, Ala-Malmin tori 1 B
  •  Maunula-talo, Metsäpurontie 4
  • Stoa Itäkeskus, Turunlinnantie 1
 • Voit myös ilmoittautua puhelimitse, puh. 09 310 88610.

Kurssin maksaminen ja alennukset

Sen jälkeen kun olet ilmoittautunut kurssille, saat laskun kurssista sähköpostiisi. Laskussa on mukana suora maksulinkki verkkopankissa maksamiseen. Maksulinkki on voimassa kaksi viikkoa. Jos et maksa laskua linkin kautta, lähetämme laskun postitse kotiosoitteeseesi kurssin alkamisen jälkeen. Paperilasku ja postitus maksaa 2 euroa.

Voi perua ilmoittautumisen maksutta viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkua.

Alennukset alennusryhmille

Alennukset työttömille työnhakijoille, eläkeläisille ja muille alennusryhmille ovat voimassa normaaliin tapaan. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos haluat tarkistaa, oletko oikeutettu alennukseen.

Maahanmuuttajien kurssien alennetut kurssihinnat

Maahanmuuttajille kohdennetut kurssit sisältävät 50 % alennuksen. Muita alennuksia ei voi saada, paitsi opintosetelillä.
Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos haluat tarkistaa, oletko oikeutettu alennukseen.

Kurssin suoritus ja todistukset

Kurssista saa todistuksen, jos olet ollut läsnä kaksi kolmasosaa kurssikerroista, ja olet maksanut kurssimaksun. Todistuksessa on mainittu kurssin kokonaistuntimäärä ja läsnäolotunnit.