Busseja Rautatietorilla.

Joukkoliikenteen matkustajamääriä rajoitetaan – vaikutukset HSL:n liikenteeseen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut määräyksen joukkoliikenteen suurimman sallitun matkustajamäärän rajoittamisesta puoleen normaalista maksimikapasiteetista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Rajoitus tulee voimaan lauantaina 27. maaliskuuta ja on voimassa 25. huhtikuuta asti. Rajoitus vaikuttaa HSL:n liikenteeseen hyvin vähän.

Tällä hetkellä joukkoliikenteen täyttöaste on keskimäärin arviolta alle 20 prosenttia liikennevälineiden suurimmasta mahdollisesta kapasiteetista, ja ylivoimaisella valtaosalla HSL:n liikenteen vuoroista kulkuneuvon täyttöaste jää selvästi alle lain rajaaman 50 prosentin. Esimerkiksi metrossa suurin mitattu täyttöaste tällä viikolla on ollut noin 28 prosenttia.

HSL ei voi kuitenkaan taata, että kapasiteetti riittää aivan kaikilla yksittäisillä vuoroilla. Näissä tilanteissa kehotetaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi odottamaan seuraavaa vuoroa tai valitsemaan vaihtoehtoinen reitti tai kulkumuoto.

Kaikkein ruuhkaisimpina aikoina olisi vältettävä tarpeetonta matkustamista. Tällä hetkellä liikenteessä on ruuhkaisinta arki-iltapäivinä noin kello 15-18 sekä aamun ruuhka-aikoina noin kello 7-9.

HSL seuraa matkustajamäärien rajoitusten vaikutuksia liikenteeseen tarkasti. Tavoitteena on, että kaikki, joiden edelleen tarvitsee matkustaa, pääsevät kulkemaan.

HSL:n liikennevälineiden lainmukaiset maksimikapasiteetit

Liikennevälineiden suurimmat mahdolliset kapasiteetit koostuvat sekä istuma- että seisomapaikoista. Näin ollen esimerkiksi bussi on 50-prosenttisesti täynnä silloin, kun bussissa on saman verran matkustajia kuin siellä on istumapaikkoja.

Alla on esitelty, kuinka monta matkustajaa liikennevälineessä saa korkeintaan olla, kun 50 prosentin matkustajamäärärajoitus on voimassa.

  • Metrojuna: n. 350 matkustajaa
  • Lähijuna, yksi yksikkö: n. 300 matkustajaa
  • Artic-raitiovaunu: n. 100 matkustajaa
  • Nivelraitiovaunu: n. 80 matkustajaa
  • Bussi, 3-akselinen: n. 60 matkustajaa
  • Bussi, suurempi 2-akselinen: n. 45 matkustajaa
  • Bussi, pienempi 2-akselinen: n. 40 matkustajaa
  • Lähibussi (pikkubussi): 10 matkustajaa

Lisää aiheesta:

HSL tiedote

HSL: Täyttöaste joukkoliikenteessä

HKL tehostaa koronatoimia ja varautuu ruuhkatilanteiden ohjaukseen

Kuva. Tuukka Jaromaa

Uutinen julkaistu 25. ja tuoreutettu 26.3.