Saamelaisten kansallispäivän konsertti pidetään Savoyssa 6.2.2020

Torstaina juhlistetaan saamelaisten kansallispäivää monin tapahtumin

Torstaina tarjoutuu monta tilaisuutta tutustua saamelaiseen kulttuuriin. Saamelaisten kansallispäivän konsertti pidetään Savoyssa, Caisassa esitetään elokuvia ja esimerkiksi Kansallisarkistossa järjestetään ILOlla eteenpäin: saamelaisten oikeudet Suomessa –tapahtuma.

Helsinki liputtaa Saamelaisten kansallispäivänä kaupungintalolla. Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat Helsingin kaupungille keskeisiä arvoja. Näiden arvojen edistämiseen kuuluu olennaisesti myös saamelaisten oikeuksien turvaaminen Helsingin kaupungissa.

Helsingin yliopistossa nostetaan Saamen lippu kello 12 Porthanian edustalla ja lauletaan saamelaisten kansallislaulu.  Porthanian lehtisalissa pidetään puheita ja tarjoillaan kahvia. Vapaa pääsy. HY

Kulttuurikeskus Caisassa voi katsoa elokuvia kello 17 alkaen. Elokuvanäytös on osa vuoden 2020 #StopHatredNow -tapahtumia. Ovet avataan Kaikukadun auditorioon jo kello 16.30. Vapaa pääsy. Caisa

Haagan kirjastoissa vietetään Saamenmaa 2020 –teemaviikkoja. Saamelaisten tekemiä, saamenkielisiä ja saamelaisuuteen liittyviä lyhytelokuvia, dokumentteja ja lasten elokuvia on tarjolla Etelä-Haagan kirjastossa kello 12-19. Teemaviikoilla on mukana myös muita Länsi-Helsingin kirjastoja. Vapaa pääsy. Saamenmaa 2020 -teemaviikko.

ILOlla eteenpäin: saamelaisten oikeudet Suomessa -tapahtuma pidetään 6.2. kello 13–15 Kansallisarkistossa. Sinne on vapaa pääsy. Tapahtuman teemana on ILO 169 -sopimuksen ratifiointi, saamelaisten kielelliset ja kulttuurilliset oikeudet. Tapahtuman järjestää Helsingin YK-nuoret yhteistyössä Kansallisarkiston ja Suomen Unesco toimikunnan kanssa. Vapaa pääsy. Kansallisarkisto

Torgeir Vassvik & Elle Márjá Eira Savoyssa

Saamelaisten kansallispäivän konsertti Savoyssa oli viime vuonna menestys. Nyt on luvassa toisen kerran elämysten ilta, kun norjalainen vokalisti, muusikko ja säveltäjä Torgeir Vassvik ja muusikko, elokuvantekijä, kuvataiteilija, kirjailija ja poronhoitaja Elle Márjá Eira astuvat lavalle.

Torgeir Vassvik t nojaa musiikissaan animistiseen joikuun ja lyömäsoitinrituaaleihin, joita hän päivittää äänikokeiluidensa avustuksella 21. vuosisadalle. Elle Márjá  tulkitsee kiehtovia tarinoita saamalaiskulttuurista, kahdeksasta vuodenajasta ja uhanalaisesta luonnosta.

Konsertti kestää pari tuntia väliaikoineen. Liput: Peruslippu 47/37 €, Premium 67 € , eläkeläinen/työtön 37 €, lapsi/opiskelija 15 €. Savoy-teatteri

Áilu Valle  esiintyy perjantaina Pasilan peruskoululla

Syksystä 2018 Pasilan peruskoulussa on voinut opiskella saamenkielisellä luokalla esikouluikäisestä alkaen. Kaksikielisellä luokalla noin puolet opinnoista on saameksi, muilta osin suomeksi. Saamen  ei tarvitse olla äidinkieli vaan opetukseen voivat hakea kaikki saamen kielestä kiinnostuneet ja sen vaikutuspiirissä kasvaneet lapset. Saame-luokassa opiskelee tällä hetkellä 5 oppilasta.

Pasilan peruskoulussa on useita eri kieliä puhuvia perheitä. Kielten rikkautta tuodaan esiin tällä viikolla joka päivä. Kielitietoinen juhlaviikko huipentuu perjantaina koko koulun yhteiseen konserttiin, jossa kuullaan saamelaisen rap-artistin Áilu Vallen esitys. Myös Saame-luokan oppilaat esiintyvät perjantain juhlassa, kertoo apulaisrehtori Tiina Matela.

Helsingissä on rekisteröity 67 henkilöä, joiden äidinkieli on saame, kerrotaan Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksiköstä. Saamelaisiksi itsensä kokevia tai saamelaistaustaisia ihmisiä ei erikseen rekisteröidä. Pääkaupunkiseudulla on arviolta tuhat saamelaista City-Sámit ry:n mukaan.

Lisää aiheesta
Etelä-Suomen saamelaisyhdistys City-Sámit ry

Pasilan peruskoulu 

Tapahtumakalenteri