Havainnekuva teoksesta, taustalla Oodi.

Kansalaistorin taideteos muistuttaa ilmastonmuutoksen riskeistä

Kansalaistorilla Oodin edessä on elokuun toisella viikolla esillä ”I.C.E. – Indisputable Case of Emergency” -taideteos. Teoksessa yhdeksän noin 13 m³ kokoista jääkuutiota seisovat rivissä Oodin edessä sulaen auringossa. Teoksen nimi ”I.C.E.” viittaa sekä sulavaan jäähän että In Case of Emergency -hätätunnisteeseen. Sen kaksi ulottuvuutta muistuttavat ilmastonmuutoksen monista riskeistä: jään sulaessa myös merenpinta nousee.

Teoksen osana on infografiikka, jonka avulla faktoihin voi tutustua tarkemmin. Kansalaistorin pintaan on maalattu niiden kaupunkien nimet, joita merenpinnan nousu koskettaa. Joukossa on tunnettujen suurkaupunkien lisäksi myös monia suomalaisia rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan. Viikon aikana jääpaadet sulavat ja torin pintaan maalattu infografiikka pyyhkiytyy pois.

Teos muistuttaa, että kaupunkien rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on merkittävä. Valtaosa eurooppalaisista asuu keskikokoisissa kaupungeissa. Mikäli ilmastonmuutosta ei hillitä nyt, nouseva merenpinta hukuttaa useita rannikkokaupunkeja seuraavien vuosikymmenten aikana.

Kokonaisuuteen kuuluu myös Cecilia Damströmin säveltämä ICE-musiikkiteos. Se on kuunneltavissa Kansalaistorin lisäksi torstaina 5.8. avattavan verkkosivun kautta niissä kaupungeissa, jotka ovat jäämässä nousevan merenpinnan alle. Sinfonia Lahden esittämässä teoksessa alun rauhaisa harmonia yltyy riitasoinnuiksi kohti 10-minuuttisen teoksen loppua kuvastaen maapallon hätätilaa.

”I.C.E. – Indisputable Case of Emergency” on Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden toteuttama ilmastonmuutosta tarkasteleva taideteos. Teos on nähtävissä Helsingin Kansalaistorilla 6.–15.8.2021.

Lisätietoa: Lahden kaupungin tiedote

Havainnekuva: Kuvatoimisto Kuvio ja AOR Arkkitehdit