Punajuuri ja kierrätysastiat HSY:n ideakilpailun tunnuskuvassa.

Kierrätys lähtee käsistä –kilpailussa etsitään uusia ideoita kodin jätteiden lajitteluun

Helsingin seudun ympäristöpalvelut on käynnistänyt uuden, kaikille avoimen ideakilpailun Kierrätys lähtee käsistä. Tarkoitus on löytää uuden ajan urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin helpottamaan lajittelua arjessa. Kilpailuaika on vuoden loppuun. Voittajaideat palkitaan rahapalkinnoin tai uusilla kierrätysinnovaatioilla.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, joissa haetaan uusia ideoita kodin jätteiden lajitteluun. Raskassarja on suunnattu erityisesti suunnittelijoille. Kevytsarjassa ideoita kerätään somehaasteen muodossa kierrätyksestä kiinnostuneilta asukkailta.

Voittajaratkaisuja testataan kodeissa ja kehitetään yhdessä yhteistyöyritysten kanssa. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat edustajat Kekkilä Garden Oy:stä, Laatikkokaupasta, Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Niimaar Oy:stä ja Orthex Groupilta. Ideakilpailu on osa EU-rahoitteista 6Aika-hanketta CircularHoodFood.

Ideoi pieniin tiloihin näppärä ja kaunis lajitteluratkaisu

Pääkaupunkiseudun asukkaiden yleisin este lajittelulle on se, ettei kotona ole tarpeeksi tilaa eri jäteastioille. Kuitenkin 73 prosenttia vastaajista haluaisi lajitella jätteensä nykyistä aktiivisemmin. HSY lähti etsimään yhteistyökumppaneita ja tuoreita ideoita ongelman ratkaisuun.

Ideakilpailun kautta toivotaan löytyvän ratkaisua, joka tuo lajitteluun iloa ja helppoutta.

Ratkaisuehdotuksilta toivotaan:

  • esteettisyyttä, designia ja ajatonta muotoilua,
  • toiminnallisuutta, helppokäyttöisyyttä ja huollettavuutta,
  • vastuullisuutta sekä ympäristöystävällisiä materiaalivalintoja ja kestävyyttä.

Voittajaratkaisut testataan kodeissa

Voittajaratkaisuja testataan kodeissa ja kehitetään yhdessä yhteistyöyritysten kanssa. Kilpailun raskassarja on suunnattu erityisesti suunnittelijoille ja siinä kolme parasta ratkaisua palkitaan rahapalkinnoin: 1. sija 2 000 €, 2. sija 1 000 €, 3. sija 750 €. Kevytsarjassa ideoita kerätään somehaasteen muodossa kierrätyksestä kiinnostuneilta. Voittajalla on mahdollisuus saada yksi kilpailun voitokkaista kierrätysratkaisuista kotiinsa tai voittaa 90 euron ruokalahjakortti.

Kodin jätteiden lajittelu on arjen kiertotalousteko, sillä siten roskista saadaan materiaalia uusiin tavaroihin ja tuotteisiin. Esimerkiksi biojätteestä saadaan tuotettua multaa ja uusiutuvaa energiaa, kun taas kartonki syntyy uudelleen esimerkiksi wc-paperin hylsyinä.

Ideakilpailu liittyy CircularHoodFood-hankkeeseen. CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa – ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa. Hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti.

Lisää aiheesta
Kilpailuohjelma ja säännöt 
hsy.fi/ideakilpailu

Kuva: HSY