Henkilöitä saapumassa metroon maski päällä

Maskien käyttäminen yleistynyt joukkoliikenteessä

Maskeja käytetään nyt joukkoliikenteessä enemmän kuin koskaan. Maskien käyttö on noussut tasaisesti  elokuussa annetun maskisuosituksen jälkeen. Viime viikolla noin 73 prosenttia matkustajista käytti maskia Helsingin seudulla. Luku on korkein HSL:n joukkoliikenteessä toistaiseksi havaittu.

Matkalippujen tarkastajat ovat havainnoineet maskien käyttöä joukkoliikenteessä. HSL toivoo, että kaikki 15 vuotta täyttäneet käyttäisivät joukkoliikenteessä maskeja, jos siihen ei ole terveydellistä estettä.

Turvalliseen matkustamiseen tarvitaan jokaista

Kun pidämme turvallisuudesta huolta yhdessä, joukkoliikenne takaa yhteiskunnan toimivuuden myös poikkeuksellisina aikoina HSL:n asiakkuus ja myynti -osaston johtaja Mari Flinkin mukaan. 

Olemme tehneet lukuisia toimia turvallisen joukkoliikenteen eteen, mutta tarvitsemme tähän myös asiakkaidemme apua. Asiakkaillemme on tärkeää, että muut matkustajat käyttävät kasvomaskeja, ja siksi olemme halunneet kannustaa kaikkia siihen aktiivisesti.

HSL kehottaa vättämään tarpeetonta matkustamista ruuhka-aikaan. Tällä hetkellä ruuhkaisinta on arkisin klo 15-18.

Matkustamisen turvallisuutta voi jokainen parantaa osaltaan noudattamalla näitä turvaohjeita:

 • Käytä kasvomaskia
  Käytä kasvomaskia joukkoliikenteessä kansallisten ja alueellisten suositusten mukaisesti, jos sinulla ei ole terveydellistä estettä maskin käytölle.
 • Matkusta vain, jos olet terve
  Jos sinulla on pieniäkään sairauden oireita, älä matkusta joukkoliikenteellä.
 • Muista riittävä turvaväli
  Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan asemilla, pysäkeillä ja liikennevälineissä. Suosi vapaita istumapaikkoja, mutta vältä mahdollisuuksien mukaan muiden ihmisten viereen istumista. Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista. Matkaan kannattaa varata tavallista enemmän aikaa. Pyri matkustamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella.
 • Suosi mobiilimaksua
  Vältä turhaa pintojen koskettelua. Esimerkiksi lippu kannattaa ostaa HSL-sovelluksella, jos mahdollista. Sovelluksella ostettu kertalippu maksaa saman verran kuin HSL-kortilla maksettava arvolippu.
  Jos sinun tarvitsee koskettaa esimerkiksi kortinlukijaa tai lippuautomaattia, puhdista kädet ennen laitteen käyttöä ja sen jälkeen. Voit myös ladata HSL-kortillesi arvoa tai kautta verkossa ilman ihmiskontakteja HSL:n uudessa korttipalvelussa. 

 • Yski hihaan tai nenäliinaan
  Jos sinua yskittää tai aivastuttaa, yski tai aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

 • Muista pestä kädet
  On tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet usein. Monilla metroasemilla ja Helsingin päärautatieasemalla on myös tarjolla käsidesiautomaatteja. Oman käsidesin kantaminen mukana on suositeltavaa.

Lisää aiheesta;
Kasvomaskien jakelu ja käyttö
HSL: Tietoa ruuhkaisuudesta
HSL:  Vinkkejä turvalliseen matkustamiseen
HSL
Helsinki – ajankohtaista koronasta

Kuva: Lauri Eriksson.