Metsäpeura lähtee avatuista tarhan porteista vapauteen.

Metsäpeurat palautettiin luontoon

Metsäpeuran seitsenvuotinen suojeluhanke on päättymässä, kun metsäpeurat on onnistuttu palauttamaan Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kansallispuistoihin. Niiden totutustarhoista vapautettiin loputkin metsäpeurat luontoon heinäkuussa.

Vapautetuista 39 metsäpeurasta 23 on syntynyt totutustarhoissa suojeluhankkeen aikana. Loput ovat eläintarhojen kasvatteja. Niistä seitsemän on syntyjään Korkeasaaresta. Lisäksi vapautettiin kaksi totutustarhaan luonnosta pyydystettyä eläintä.

Kaupungilla harhaillut kuuluisa metsäpeura elää vapaana

Viimetalvena kaupungilla harhaillut ja Villieläinsairaalassa kuntoutunut metsäpeurakin elää  nykyään vapaana.

Takaisin villiin luontoon pääsi myös viime talvena pääkaupunkiseudulla harhaillut ja Korkeasaaren Villieläinsairaalassa toipunut nuori metsäpeura. Hankkeen aikana totutustarhoista on vapautettu yhteensä 81 yksilöä. Näistä viiden tiedetään menehtyneen.

Seitsemisessä ja Lauhanvuoressa vapautetut metsäpeurat ovat saaneet vasoja jo kolmena kesänä peräkkäin, eli lisääntyminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Arvioimme luonnossa syntyneen tähän mennessä viitisentoista vasaa, mahdollisesti enemmänkin, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja.

Metsäpeuroja seurataan

Metsäpeurojen liikkeitä ja selviytymistä seurataan seurantalaitteiden avulla. Tätä kautta saadaan jatkossakin kerättyä tietoa.

Tyhjilleen jääneitä totutustarhoja ei aiota purkaa, jotta metsäpeuran suojelun jatkuvuus voidaan varmistaa. EU-rahoituksen turvin uusi hanke voisi alkaa vuonna 2025.

Luontoonpalautukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista MetsäpeuraLIFE-hanketta. Kannanhoito- ja suojeluhankkeen keskeisenä tavoitteena on ollut palauttaa alkuperäislajistoomme kuuluva metsäpeura entisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen.

Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Hankkeessa mukana ovat Korkeasaaren eläintarhan lisäksi Ähtärin ja Ranuan eläinpuistot.

Lisää aiheesta
Korkeasaari: Metsäpeurojen luontoonpalautus
Korkeasaaren Villieläinsairaala

Kuva: Milla Niemi