Mittausauto.

Mustan hiilen ja ultrapienten hiukkasten pitoisuuksia mitataan pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla on maaliskuussa käynnissä mittauskampanja, jossa tutkitaan pienhiukkasten lähteitä ja ominaisuuksia erilaisissa kaupunkiympäristöissä. Mobiililaboratorion liikennöi muun muassa Helsingin keskustassa. Mittaustuloksilla saadaan lisää tietoa hiukkasten lähteistä. Ne auttavat arvioimaan keinoja, joilla voidaan parantaa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua.

Tutkimuksessa syvennytään erityisesti pienhiukkasten sisältämän mustan hiilen, eli noen, ominaisuuksiin ja lähteisiin pääkaupunkiseudulla. Mustan hiilen merkittävimpiä päästölähteitä ovat dieselajoneuvot, puunpoltto, laivaliikenne ja kaukokulkeuma. Musta hiili sitoo tehokkaasti auringon säteilyä ja lämmittää näin ilmakehää.

Mustan hiilen lisäksi tutkimuksessa keskitytään myös ultrapienten- ja nanohiukkasten pitoisuuteen ja alkuperään. Erittäin pienillä hiukkasilla on vaikutusta erityisesti ihmisten terveyteen, sillä ne voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin ja sitä kautta myös verenkiertoon ja aivoihin.

Mittauskampanjan toteuttavat yhteistyössä Ilmatieteen laitos, Tampereen yliopiston aerosolifysiikan laboratorio, Itä-Suomen yliopisto ja HSY.

Lisää aiheesta
HSY

Kuva: HSY