Hyvää Joulua -piparit / Kuva: Jussi Hellsten

Näin vietät joulua fiksusti – vältä turhaa tavaraa, lajittele oikein

Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna. Vähennä jätteen määrää juhlimalla joulua ilman tarpeetonta tavaraa. Suosi pitkäikäisiä ja pakkaamattomia tuotteita. Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voit helposti vähentää ostamalla jouluruokia kohtuudella.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä.

Näin lajittelet:

  • Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen.
  • Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen.
  • Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä kynttilälyhty kuuluvat sekajäteastiaan.
  • Lajittele steariini, kynttilänjämät ja lasituikut sekajätteeseen. Lasiset kynttilälyhdyt eivät käy lasinkeräykseen. Myös esimerkiksi muoviset lyhty- ja hautakynttilöiden kuoret ovat sekajätettä.
  • Konvehtirasioiden pahvinen kuori tulee laittaa kartonginkeräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin. Litistä pakkauslaatikot tilan säästämiseksi ennen jäteastiaan laittamista.
  • Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat tulee viedä sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.
  • Jos uutena vuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, muista, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt tinat voi viedä maksutta vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle.

Älä ruoki rottaa - älä tuki viemäriä

Ruokajäte ja kinkunrasva eivät kuulu viemäriin tai wc-pyttyyn. Ruokajätteen paikka on biojäteastiassa. Myös hyytyneen rasvan voi laittaa biojätteeseen. Nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen. Pakkaamiseen voi käyttää tyhjää pakkausta kuten öljypulloa tai leviterasiaa.

Jähmettyvä rasva aiheuttaa helposti tukoksia viemäriputkissa ja -verkostossa. Kiinteistöjen viemäriputkiin muodostuvien tukosten aukaisusta lankeaa iso lasku asukkaille.

Vinkki: Paistorasvoja ja öljyjä kannattaa hyödyntää uudelleen ruoanlaitossa. Kinkun paistorasvan voi käyttää esimerkiksi kastikkeen pohjaksi tai paistamiseen. Säilykkeiden öljymarinadeilla voi maustaa salaattia tai sämpylätaikinaa. Katso lisää: vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen

Voit myös osallistua valtakunnalliseen Kinkkutemppuun ja kierrättää jouluruokien paistorasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.com-sivuston hakupalvelusta.

Anna jotain muuta - aineettomat lahjat ilahduttavat myös jouluna

Moni on saanut lahjaksi turhaa tavaraa, kuten erikoisen koriste-esineen tai vääränmallisen vaatekappaleen, joka on päätynyt roskikseen. Antamalla lahjaksi palveluja, elämyksiä, aikaa ja hyvää mieltä voi helposti tehdä osansa kiertotalouden edistämiseksi. 

Katso elämyslahjavinkkejä HSY:n annajotainmuuta.fi-sivustolta.

Vuodenvaihteen juhlapyhät vaikuttavat jäteastioiden tyhjennyksiin

Joulu, uusivuosi ja loppiainen aiheuttavat joitakin poikkeuksia HSY:n jätekuljetusten aikatauluihin. Jouluviikon jätekuljetukset aloitetaan poikkeuksellisesti jo sunnuntaina 22.12. Jätteitä ei kerätä jouluaattona ja -päivänä 24.–25.12. Pyhäpäivinä jäteastioita tyhjennetään aikaisintaan kello 7. Lue lisää: vuodenvaihteen jätekuljetukset

HSY kerää joulukuuset bio- tai sekajäteastioiden tyhjennysten yhteydessä tammi-helmikuun aikana. Jätä kuusi näkyville roskakatoksen tai -astioiden lähelle. Voit viedä yksittäisen kuusen myös Sortti-asemalle, jossa se otetaan risujätteeseen maksutta tammikuun ajan.

Lisää aiheesta:

HSY: Fiksu joulu

HSY: Jäteopas

Sortti-asemat


JAA